Man labai įdomu, apie kokią Lietuvą. Lietuvėlėje, kurioje aš gyvenu, tikrai tokiu skaičių nėra. Pirmiausiai, iš kur tokia statistika, kad nuosavą būstą turi 86 pric. ir paskolas būstui turi tik 7 proc.? Manau, šie skaičiai visiškai prieštarauja realybei. Nebent duomenys pateikti išanalizavus 45-60-mečių gyventojų situaciją, kurie būstus „kažkada gavo nemokamai“, bet juk jų vaikai jau yra suaugę ir greičiausiai turi savo šeimas... Tyrime tikrai neatsižvelgta į jaunąsias keturių asmenų šeimas ir labai abejoju, kad iš jų daug procentų turi nuosavą būstą, kuris įgytas ne už skolintus iš bankų pinigus.

Kitas klausimas, tai, kad šeima nuosavo būsto išlaikymui išleidžia 572 Lt per mėnesį. Gal provincijoje, kur šildomasi krosnies pagalba ir kai turi savo malkas išlaidos būstui tiek ir kainuoja, gal net dar mažiau. Mano giminaičiams, kurie gyvena provincijoje, mediniame namuke ir tenka pirkti malkas, per mėnesį būsto išlaidoms išleidžia apie 350 - 450 Lt. O kiek žmonių gyvena miestuose, butuose? Vien šildymo sąskaitoms apmokėti tenka plačiai praverti piniginę, o kur dar vanduo, ypač karštas, kitos paslaugos, elektra.

Mes už 35 kv.m. kiekvieną mėnesį sumokame 450-750 Lt, o straipsnyje rašoma apie 70 kv.m. būstą. Žinoma, aš konkrečių skaičių neturiu, konkrečiai neapskaičiavau jokių viduriukų ir pan. Bet aš savo šeimoje planuoju biudžetą ir vedu ūkinių išlaidų apskaitą.

Gyvenu Vilniuje. Maistą gaminu pati, nepietaujame jokiose restoranuose ar kavinėse, brangiausius maisto produktus perku didmeninėmis kainomis, ir mes esame 3 asmenų šeima. Mums būtiniausioms kasmėnesinėms išlaidoms tikrai neužtenka 1789 Lt. Gal užtektų, jei valgytume vien bulves ir kruopas. Nors tada maisto papildams ar vaistams daugiau išleistume, nes tektų kompensuoti vitaminų stygių...

Aš labai norėčiau, kad ateityje atliekant tokio pobūdžio tyrimus būtų labiau atsižvelgiama į jaunasias šeimas, jų išlaidas. Tokie tyrimo rezultatai mums labai naudingi, norėtųsi, kad jų būtų daugiau, bet objektyvių ir atitinkančių realybę. Nenoriu nieko įžeisti, bet nemanau, kad šio tyrimo rezultatai atitinka realybę. Bet tai tik mano, paprasto žmogelio, asmeninė nuomonė.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Pasidalinkite savo patirtimi – kokių pajamų reikia vilniečiui, norint oriai gyventi sostinėje? Kokios Jūsų šeimos išlaidos? Galbūt pastebėjote, kaip skiriasi išgyvenimo kaina Vilniuje ir kituose Lietuvos miestuose?

Savo patirtimi galite pasidalinti žemiau: