Prisimindama, kaip auklėjo mane ir matydama visuomenės pasikeitimus, su savo dukra stengiuosi palaikyti kuo šiltesnius ir artimesnius santykius. Žinoma, nutinka visko, tačiau ji manimi pasitikti – pasakoja apie pirmąsias meiles, kaip sekasi studijos, apie savo svajones.

Svarbiausia man yra tai, kad ji klausia manęs patarimų. Jausdama, kad jai svarbi mano nuomonė, stengiuosi patarti nuoširdžiai ir užtikrintai. Nors galbūt apie studijas užsienyje dukrai galiu patarti tiek, kiek perskaitau internete arba ką išgirstu iš kitų draugių, nes, deja, mano laikais išvažiuoti studijuoti į užsienį prilygdavo stebuklui, ir šioje diskusijoje mano gyvenimiška patirtis nėra itin naudinga, bet esu įsitikinusi, kad sveikatos ir asmeninės higienos klausimai – įgūdis, kurį per daugelį metų puikiai išlavina kiekviena mama.

Neseniai su dukra įsivėlėm į ilgą diskusiją apie šiuolaikinių merginų ir jaunų moterų fanatišką norą pirkti ir naudoti viską, kas ekologiška: salotas turguje, duoną parduotuvėje, kremą vaistinėje ir taip toliau. Vardijom taip su dukra įvairius produktus, aptarinėjom, kodėl jie gali atitikti ekologiškumo standartus, kol galiausiai supratome, kad pačius standartus paprastam žmogui, ne specialistui, įvardinti sudėtinga. Galiausiai kiekviena iš mūsų likome prie savo nuomonės, todėl nusprendžiau šiek tiek plačiau išdėstyti savąją, linkėdama gero ne tik savo dukrai, bet ir kitoms dukroms, kiekvienai moteriai ir mamai.

Kalbos apie dabartinį ekologijos kultą ir naujovių ieškojimą man visuomet kėlė tiek juoką, tiek nerimą. Nors ir neprieštarauju, bet niekada dorai nesuprasiu žaliavalgystės principų, nes užaugau mažame miestelyje, kuriame pieno produktai ir mėsa buvo būtini norint išdirbti mažiausiai 10 valandų laukuose. Kosmetika ir higienos produktai taip pat – noras nuolat išbandyti neatrastą man yra keistas. Vonioje dažnai matydavau galybę dukros kosmetikos indelių, buteliukų įvairiausių kremų, kurie, anot etikečių, yra ekologiški ar „pagaminti pažangiausiomis technologijomis“. Todėl tiek žvelgdama į dukros drauges, tiek gatvėje pastebiu, kad ne viena mergina turi odos problemų – kaip gi neturėsi, jei kas dieną ant veido tepiesi begalę skirtingų produktų?

Galbūt tokį mano požiūrį lemia ir tai, kad pati niekada nesiskųsdavau sveikatos problemomis, bet savo aplinkoje pastebiu, kad dabartinės gyvenimo sąlygos, stresas ir kitos panašios aplinkybės neretai nuolat skubančius žmones pirmiausiai verčia ne ieškoti negalavimo priežasčių, bet griebtis įvairiausių priemonių. Tuomet gyvenime ir atsiranda ryškiais žaliais, ekologiją simbolizuojančiais lipdukais ir užrašais „nusagstytas“ maistas ar kosmetika.

Manau, kad daugelį tai veikia kaip panacėja, kuri leidžia žmogui dar ir dar kartą rasti pasiteisinimą sau pačiam: „Ir toliau miegosiu po 4 valandas per parą, bet dabar bent jau turėsiu ekologišką kremą, kuris atgaivins pajuodusius paakius“ ar dar blogiau – „Dar bent kelis mėnesius galėsiu išvengti to nemalonaus vizito pas ginekologę, nes nauji paketai su specialiomis juostelėmis, matyt, padės išspręsti problemas“.

Manau, tai gali paaiškinti bent dalį ekologijos fenomeno suklestėjimo, kuomet apsukrūs prekybininkai tiesiog išmoko žmogui parduoti tai, ko reikalauja jo pavargę akys ir nuo informacijos apie „naują“, „ekologišką“, „visą gyvenimą pakeisiantį“ produktą perpildytos smegenys.

Kaip pavyzdį pateiksiu vieną produktą, kurį aptarėme ir su dukra – specializuotus paketus. Iki šiol nebuvau apie juos girdėjus, bet dukrai užsiminus iškart nustebau, kaip galima naudoti paketus, kurie neva yra ekologiški, nes jų aprašyme yra žodžiai „anijonų juostelė“. Iš kur tokia juostelė apskritai atsirado higienos priemonėse? Apie ją niekada nei aš, nei, manau, kitos moterys nėra girdėjusios! Vis dėlto suprantu gamintojus – įrašydami niekada negirdėtą žodį, jie moteriai galbūt suteikia savotišką viltį ir skatina smalsumą pamėginti, o gal iš tikro tai kažką pakeis?

Nepasisakau už atgyvenusius higienos kanonus ir tikrai nemanau, kad moterys turėtų naudoti vatą bei marlę „tomis dienomis“. Ir kam to reikia, kai yra sukurta daugybė normalių, kokybiškų, šiuolaikinės moters poreikius atitinkančių produktų? Todėl ir pati jau daugelį metų stengiuosi rinktis tokias higienos priemones.

Tačiau dabar, ilgai diskutavusi ir matydama dukros entuziazmą, kalbant apie visas neaiškias „ekologiškas“ naujoves, tiesiog jaučiau pareigą ir norą pasidalinti savo patirtimi, nes žinau, jog šioje srityje nesuklysiu ir tiek jai, tiek kitoms merginoms nuoširdžiai noriu pasiūlyti neieškoti stebuklų, gražiai užvadintų „naujausiomis technologijos“, nesivaikyti įvairių kultų ir, pirmiausia, rūpinantis savo sveikata, labai kritiškai įvertinti sau tinkamiausius produktus ir geriau naudotis visiems žinomomis ir laiko patikrintomis priemonėmis.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

DELFI primena, kad viena skaitytoja jau yra besiskundusi paketais su anijonų juostele.

Higieninių įklotų su anijonais gamintojai teigia, kad anijonai, esant trims sąlygoms – šilumai, drėgmei ir judesiui – efektyviai neutralizuoja bakterijas ir virusus, galinčius sukelti moters lytinių organų uždegimą. Kai anijoninė juostelė išskiria didelį kiekį anijonų, išsiskiria jonizuotas deguonis, kuris aktyvina fermentų darbą, normalizuoja rūgščių ir šarmų pusiausvyrą. Yra pristatomi tyrimų rezultatai su moterimis – nė vienai nepasireiškė nei odos sudirginimas, nei kontaktiniai dermatitai, su kuo ginekologai susiduria, kai moterys naudoja įprastus įklotus.

Didelės imties klinikinių tyrimų, kaip veikia anijoniniai įklotai moterims, nėra. Lietuvoje yra atliktas tyrimas, kurio metu tirtos 30 anijoninius įklotus naudojusios moterys, visos jos jautėsi labai gerai, tačiau kaip patys matote, imtis yra labai maža. Visi kiti tyrimai atlikti in vivo, todėl pasakyti, kaip tiksliai anijoniniai įklotai veikia moters organizmą, negalima.