Nepriimkite to asmeniškai tie, kurie stengiasi ir nori siekti mokslo žinių, tačiau iš savo patirties žinau, kaip šių dienų mokiniai atlaidžiai žiūri ne tik į lietuvių kalbos, bet ir į visų dalykų pamokas. Todėl nieko nuostabaus, jei tiek daug aikčiojančių paauglių, kurie tikisi parašyti rašinį, nesimokę visus metus. Juk lietuvių egzamino temos yra sudarinėjamos remiantis mokymosi programa, todėl nieko naujo besimokantis mokinys egzamino temose negalėjo pamatyti. Tačiau ką ir bekalbėti apie tuos, kuriems pamokos metu svarbu tik viena – ar paleis anksčiau iš pamokos? Apie tai galima rašyti daug ir nieko naujo nepasakyti.

Pagrindinė problema yra ta, kad bendra lietuvių kalbos, taip pat ir kitų egzaminų kokybė yra suprastėjusi, tarytum egzaminų užduočių sudarinėtojai mestų gelbėjimosi ratą tiems, kuriems gresia egzamino neišlaikymas, arba išlaikymas prastai. Vadinasi, dabartiniai egzaminai tėra pataikavimas nesimokančiam, o ne žinių patikrinimas dvylika metų stropiai besimokiusio mokinio. Todėl man šių metų lietuvių kalbos ir literatūros egzaminas buvo ne lengvas, o nesąžiningas protingų žmonių atžvilgiu.

Samprotavimo rašinį parašiau per pusantros valandos, nes paprasčiausiai buvau perskaičius visas programines ir rekomenduojamas knygas, kai tuo metu kiti (aš nekalbu apie lėčiau rašančius mokinius) sėdėjo susiėmę galvas prie tuščių lapų, vis išeidami į koridorių „pasivaikščioti“, galų gale, nemokantys suregzti nei vieno rišlaus sakinio. Todėl nenuostabu, kad ir šiais metais gausu besiskundžiančių egzamino sunkumu, kurie gerai nepagalvoja, kad sunku buvo tik dėl jų pačių nesimokymo ir atlaidaus požiūrio į išsilavinimą apskritai.

Viliuosi, kad tai tik mano spėjimas, o lengvos temos – tik sutapimas, tačiau noriu atkreipti dėmesį į mūsų jaunąją kartą, kuri, laikui bėgant, vis labiau užmiršta iš pradžių karstelėjusį, o vėliau saldų mokslo vaisių skonį. 

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Esate vienas iš 36 072, šiandien rašiusių rašinį? Prašome pasidalinti patirtimi!

Papasakokite, kokia tema rašėte, kiek užtrukote? Ar sudėtingas Jums pasirodė egzaminas? Atskleiskite, kas egzamino metu pasirodė sunkiausia, ką patartumėte kitąmet lietuvių egzaminą laikysiantiems abiturientams?

Savo nuomone galite pasidalinti spausdami pilką mygtuką čia arba rašydami laiškus el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Egzaminas“.

Tai pat nuomonę galite parašyti ir anketoje žemiau: