Dar prieš pora mėnesių daug kas būtų pasakęs „ai, čia tik kalbos, jos jau seniai sklinda ir nieko“. Sutinku, kad pakankamai dažnai kalbos ir lieka kalbomis, bet, kaip sakoma, kiekvienoje kalboje slypi bent maža dalelytė tiesos. Kas vadovavosi šia mintimi, tas šiandien džiaugiasi.

Bet aš ne apie tai. Aš apie pensininkus.

Paskaičiau straipsnius, įvairių žmonių komentarus apie Ūkio banko apribotą veiklą ir galiu pasakyti, kad nieko kito taip negaila kaip pensininkų. Niekam ne paslaptis, kad daug Lietuvos pensininkų gyvena mažesniame ar didesniame nepritekliuje. Taigi, tas varganas pensininkas dar savaitgalį, svajojęs, kaip pirmadienį ar antradienį atsiims pensiją, nusipirks gardesnį kasnelį ir pasidarys sau lyg nedidelę šventę, šiandien privalo nuryti pilną kartėlio seilę, nerimastingai laukti, kada, na, kada gi pagaliau jis gaus savo pelnytai gaunamus kelis pinigėlius?

O šilta, skani vakarienė su gabalėliu mėsos taip ir liks nepasiekiama svajone. Šiandien jis vėl barškins tuščias skardines, galbūt kurioje nors iš jų atsiras viena kita kruopa, galbūt kokiame kampelyje atras užsimetusią, jau daigus išleidusią bulvę ir tik tuomet galės bent jau išsiviręs šilto srėbalo pasrėbti. Vis geriau negu nieko.

Taigi, iškyla klausimas, ir kodėl mūsų valstybė tokia keista? Labai įdomu, ar valdžiai, paprasčiausiai, žmogus visai nesvarbus, ar jai tik netyčia taip gaunasi? Kaip suprantu, valdžia svarstė šį žingsnį (apriboti Ūkio banko veiklą) tikrai ne vieną dieną (Lietuvos banko teigimu, Ūkio bankas kėlė įtarimus daugiau nei metus), tad kodėl būtent šią, vasario 12 dieną, Lietuvos bankas žengė šį žingsnį?

Juk už valdžią niekas kitas geriau nežino (neskaitant paties pensininko), kad pensijos mokamos nuo 10 d., kuri, lyg tyčia, sekmadienis. Dėl šios priežasties, manau, pavedimus turėjo pradėti daryti pirmadienį. Taigi, kas nesuskubo pasiimti pensijos ankstų antradienio rytą, tas liko prie „suskilusios geldos“?

Nejaugi nebuvo įmanoma palaukti nors keletos dienų, kol pensininkai atsiims pinigus, juk apriboti veiklą galima, pavyzdžiui vasario 14 d. ar 15 d. Arba argi nebuvo galima to padaryti praeitą savaitę? Senjorams pilnai užtektų laiko pasirašyti sutartis su kitais bankais ir šiandien laimingi džiaugtųsi savomis pensijomis. Ir vis dėlto, keista ta mūsų valstybė…

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

DELFI šiandien jau rašė, kad dalis pensijų liko užšaldytos Ūkio banke – su pinigų problema susidūrę pagyvenę žmonės skambino ir į Vyriausybę. Premjeras Algirdas Butkevičius teigia, kad sprendimą turėtų rasti Lietuvos banko valdyba.

„Sulaukėme pensininkų, kurie pensijas gauna į Ūkio banko sąskaitas, skambučių. Žmonės teigia nespėję išsiimti jiems priklausančių pinigų. „Sodra“ jau pervedė pensijoms skirtas lėšas, tačiau Ūkio banko sąskaitos įšaldytos, tad Lietuvos banko valdybos pirmininkui duotas pavedimas dar šiandien rasti būdą, kaip bent iš dalies išmokėti pensininkams priklausančius pinigus. Lietuvos banko valdybos pirmininkas pažadėjo kaip įmanoma greičiau išspręsti šią problemą“, – teigia Vyriausybės vadovas.

„Lietuvos pašto“ vadovybė informuoja, jog grynaisiais pinigais išmokamos ir „Lietuvos pašto“ į namus pristatomos pensijos, turėjusios pensininkus pasiekti šiandien ryte, bus pradėtos mokėti šiandien (vasario 13 d.) po pietų ir vėluos ne ilgiau nei parą.

„Sodros“ atstovė Jolita Skinulytė-Niakšu DELFI patikslino, kad šį mėnesį mėnesį kaip ir įprastai pensijos į bankus pradėtos pervesti tuo pačiu metu.

„Taip pat norėčiau atkreipti dėmesį į šiandien Lietuvos banko išplatintą pranešimą spaudai. Jame teigiama, kad apie 90 % Ūkio banko klientų indėlių yra terminuoti, o vidutinė indėlio trukmė – 8 mėnesiai, todėl laikinas banko veiklos apribojimas daugumos klientų finansinių planų iš esmės neturėtų pakeisti, kadangi banke laikomos lėšos skirtos taupymui. Be to, Ūkio banko veiklos apribojimo metu už indėlius ir toliau bus skaičiuojamos palūkanos“, - pakomentavo ji.