Vadinasi, statistinė svajonių šeima (2+2), dirbanti ir uždirbanti valstybės nustatytą minimalių atlyginimą, gauna į rankas mažiau nei būtų tuo atveju, jei kiekvienas šeimos narys gautų tą minimalų poreikių krepšelį! Net įvertinus krepšelį sudarusios mokslinkės įžvalgas, kad kartu gyvenantiems asmenims atsiranda buities ekonomija ir krepšelis mažėja (238,35 eurų pirmam, 190,68 eurų antram, 166,85 eurų trečiam ir paskesniam kartu gyvenančiam asmeniui), vis tiek statistinės svajonių šeimos biudžetas dirbant už minimalų atlyginimą (kas į rankas sudarys apiw 676,4 eurų) sieks mažiau nei jos paskaičiuotas krepšelis (762,73 eurų).

Paskaičiuokim kaip mes gyvename.

Esame ne didmiesčio šeima su 4 vaikais (2 darželyje, 2 mokykloje). Abu turim aukštąjį išsilavinimą, ne verslininkai, ne „verslinykai“, o tiesiog darbininkai. Dar ne emigravę.

Turim 3 kambarių butą sename, nerenovuotame daugiabutyje. Šildymo išlaidos vidutiniškai siekia 120 eurų (kompensacija nepriklauso, per turtingi esam), dar šiukšlės, lifto, administravimo ir kiti bendrijos mokesčiai – 30 eurų. Vanduo, elektra – dar 60 eurų.

Kaip ir dauguma jaunų šeimų, jei turim būstą – turim ir paskolą. Ačiū Dievui, kad palūkanos dabar minusinės ir pridėjus maržą labai mažai tenka atskaičiuoti bankui. Taigi paskolos grąžinimui kas mėnesį reikia atsidėti dar 120 eurų. Nors ir kaip būtų sunku, bet esam sąmoningi ir suprantame, kad būtina apsidrausti ir nors šiek tiek kaupti juodai dienai. Tad investiciniai gyvybės draudimai mums būtini (susieta ir su paskola). Dar 90 eurų. Taigi nuolatinės išlaidos būstui sudaro 420 eurų.

Prie pastovių kasmėnesinių išlaidų reikia pridėti mokestį už vaikų lavinimą. Daželis – 40 eurų (antra tiek kompensuoja savivaldybė). Vaikai mokykloje gauna nemokamą maitinimą (55 eurų, sumoka savivaldybė). Vaikai lanko menų, sporto mokyklas ir būrelius. Šeimos biudžetui tai atsieina 44 eurų (antra tiek kompensuoja savivaldybė.)

Pastovios išlaidos vaikams 84 eurų, ir savivaldybės apmokama dalis – 139 eurų. Taip, mes suprantame, kad esame dėkingi savivaldybei ir gauname šias labai reikšmingas mūsų šeimai nuolaidas. Be jų mūsų šeimos biudžetas būtų išvis apgailėtinas, arba tiesiog būtų apgailėtinas mūsų vaikų „laisvalaikis“.

Dar apie 100 eurų per mėnesį suvalgo internetas (būtinas darbui ir vaikų mokslams), telefonai (taip pat būtini darbui), kuras (patikėkit, mažiausiai 3 kartus pigiau nei viešasis transportas) ir nuolat darželiuose ir mokyklose demonstruojami privatūs spektakliai. Taip, jie važiuoja kas mėnesį, ir jų kokybės tėvai, deja, negali patikrinti, tik apmokėti...

Taigi, pastovios šeimos išlaidos siekia 604 eurų.

Vyras dirba inžinieriumi, deja, „dėl sunkios padėties įmonėje“ dirba už minimumą. Mano pajamos nuolat svyruoja nuo 300 eurų iki 650 eurų, būna labai skirtingos. Vienam mūsų šeimos nariui per mėnesį tenka 100-150 eurų (palyginimui, su minimaliu pragyvenimo krepšeliu, mūsų šeimai vienam asmeniui tektų 182,73 eurų).

Kaip gyvenam? Ogi sukamės kaip galim. Sumokam pastovias išlaidas, o iš likusių – maistas, drabužėlis, batukai (atspėjot – ne nauji). Su dantukais, filmais, kompiuteriais ir kitom „prabangos“ prekėm ir paslaugom gerokai sunkiau. Apie atostogas, tiesą sakant, net nesvajojam, nes baisu ir pagalvoti, kiek tai kainuoja. Tik labai sunku girdėti vaikų svajonę – skristi lėktuvu. Mūsų šeimai kol kas tai neįgyvendinama, nes vienai kelionei neužtektų ir mėnesio pajamų.

Viską susumavus – pajamas, išlaidas, norus, galimybes – sakau, duokite man tą minimalų išgyvenimo krepšelį, kad pagaliau mano šeima galėtų nors minimaliai gyventi, o ne vos vos egzistuoti.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Klausiame – ar jums per mėnesi pakaktų 238 eurų minimaliems poreikiams patenkinti? Per kiek laiko išleidžiate šią sumą? Papasakokite, kaip per mėnesį skirstote savo išlaidas ir ką nurodyta suma galėtų „padengti“. Laukiame jūsų minčių el.p. pilieciai@delfi.lt su prierašu „Pinigai“!