Po mišių ir po Lietuvos ambasadorės Vatikane I. Vaišvilaitės sveikinimo kalbos visi klausėmės krikščioniškos muzikos koncerto. Dainavo žinomas Lietuvos baritonas Nerijus Masevičius ir neseniai 70 metų sukaktį atšventęs VU choras „Gaudeamus“, diriguojamas Rasos Gelgotienės. Koncertas buvo labai gražus, susirinkę žmonės dar ilgokai nesiskirstė, aptardami girdėtą muziką, naujienas iš Lietuvos ir t.t.

Tačiau kai paprašėme dirigentės, kad choras kartu su mumis sudainuotų Lietuvos himną, sulaukėme labai netikėto atsakymo: „Mūsų choras himno dainuoti nemoka“. Lygiai toks pats atsakymas buvo ir į antrą mūsų pasiūlymą visiems kartu sudainuoti „Lietuva brangi“. Tai visiems pasirodė labai keista, nes emigrantams kažkodėl atrodo, kad dainuoti himną turėtų mokėti net ir kaimo mokyklų mokiniai, o ką jau čia bekalbėti apie garsųji Vilniaus Universiteto chorą, kurio vien tiktai vardas turėtu įpareigoti…(choro prezidentė Gintautė Žemaitytė DELFI pakomentavo, kad choras yra tiek giedojęs himną, tiek atlikęs „Lietuva brangi“, tačiau gali būti, kad tąkart atlikimui tiesiog nebuvo pasiruošęs - red.pas.)

Buvo, mano manymu, ir dar viena neįprasta keistenybė: Lietuvos valstybinės šventės minėjime nematėme ne tik Lietuvos Respublikos ambasadoriaus Italijoje, bet ir nė vieno šios ambasados atstovo. Užkalbinus vieno ambasados diplomato žmoną, ji paaiškino, kad visi ambasados darbuotojai yra išvykę į Neapolį, kur šiomis dienomis atidaromas Lietuvos garbės konsulatas.

Labai gerai, kad Italijoje atidaromas dar vienas Lietuvos garbės konsulatas, galbūt ambasadoriui netgi ir privaloma tame atidaryme dalyvauti. Tačiau manau, kad gal kažkam iš Lietuvos ambasados darbuotojų vistik priderėtų dalyvauti ir valstybinės šventės minėjime Romoje bei Lietuvos vardu pasveikinti Italijos lietuvių bendruomenę? Deja, bet tai jau nebe pirmas kartas, kai pastebiu labai savotišką Lietuvos ambasados atsiribojimą nuo Italijos lietuvių bendruomenės, jos gyvenimo ir reikalų (...).

Besikalbant tarpusavyje, ne vienas iš lietuvių, Romos senbuvių, su ilgesiu prisimena kaip prieš daugiau negu 20 metų, tada kai dar tiktai kūrėsi Lietuvos diplomatinės atstovybės Italijoje, a.a. ambasadorius Stasys Lozoraitis visą bendruomenę susikviesdavo į mažutes ir ankštas atkurtos Lietuvos ambasados patalpas paminėti Vasario 16-os. O lietuvių bendruomenė kasmet Kovo 11-os proga suorganizuodavo linksmą šventę užmiesčio restoranėlyje netoli nuo Romos.

Į abi tas šventes gausiai susirinkdavo Romos lietuviai su šeimomis ir abiejų Lietuvos ambasadų darbuotojai, skambėdavo lietuviškos dainos, neretai būdavo netgi ir šokami tautiniai šokiai (...).

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!