Mokykloje mokėmės daug apie šiuos įvykus, bet realų suvokimą ir supratimą apie laisvę, meilę savo šaliai, savo gimtinei supratau pradėjus studijuoti. Turėjau vieną labai įdomų dėstytoją, dalyvavusį Tautiniame Sąjūdyje, kuris sugebėjo visą tai perduoti.

Taip susiklostė likimas, kad po kelių metų atsirado galimybė atlikti praktiką Islandijos mokykloje. Buvo labai įdomu pamatyti ir pagyventi šalyje, kuri taip toli ir tokia svetima, tačiau tokia svarbi ir visam laikui įrašyta į mūsų istoriją. Turėjau galimybę papasakoti apie mūsų jauną šalį, apie kovas už laisvę ir turėjau progą padėkoti, kad tuo sunkiu Lietuvai momentu jie buvo už mus. Norėjau parodyti, kaip mes užaugome, kaip mes gyvename ir kokie mes laimingi.

Atliekant praktiką Islandijoje sutikau įvairių žmonių. Vieni islandai apie Lietuvą nieko nežinojo, kiti pasakojo man apie žymius filosofus, turinčius sąsajas su Lietuva ar net yra buvę pas mus.

Islandija pilna įdomybių, ne tik gamtos stebuklais, bet ir įdomiais papročiais, gyvenimo būdu. Pavyzdžiui, islandai turi nedidelį kiekį islandiškų vardų, iš kurių ir renkamas vaikui vardas. Nėra kalboje tarptautinių žodžių. Tad ne veltui jų kalba tokia išlaikyta ir artimiausia senajai skandinavų kalbai.

Galiu daug pasakoti apie šią šalį, ką pamačiau, ką sužinojau, tačiau trumpai tariant, džiauguosi, kad turėjau galimybę ją aplankyti, truputį pažinti ir jai padėkoti už tai, kad gyvenu laisva.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Islandija – sena Lietuvos bičiulė: tai pirmoji iš užsienio valstybių, išdrįsusi 1991 m. vasario 11 d. pripažinti Lietuvos nepriklausomybę. Šiai šiaurės šaliai birželio 17-ą dieną švenčiant savo nacionalinę dieną, kviečiame sudalyvauti konkurse ir laimėti bilietą į Reikjaviką!

Tai padaryti paprasta – tereikia parašyti laišką „Ačiū, tau Islandija“. Įsivaizduokite, kad Jūsų rašinys - padėka islandų žmonėms už istorinę drąsą pripažistant Lietuvos nepriklausomybę. Pasidalinkite mintimis apie Islandiją: galbūt teko šioje šalyje lankytis, turite pastebėjimų apie pačius islandus ar norite papasakoti kaip jautėtės, kai sužinojote, kad islandai pirmieji pripažino Lietuvos nepriklausomybę?

Siųskite maždaug vieno A4 puslapio apimties laiškus lietuvių kalba adresu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Ačiū tau, Islandija“ iki birželio 12 d. ir laimėkite lėktuvo bilietą „Vilnius - Reikjavikas – Vilnius“ vienam žmogui.

Konkurso dalyvis turi būti pilnametis. Jis prizu galės pasinaudoti liepos – rugpjūčio mėnesiais. Laimėtojas bus paskelbtas „Ačiū tau, Islandija“ šventės metu, birželio 15 d., Islandijos g., „Piano man“ bare.

Projekto „Ačiū tau, Islandija“ idėjos autorius ir konkurso organizatorius - pilietinės komunikacijos dirbtuvė „Balta arbata“.