Nuo rudens praėjom lankyti darželį ir štai kokius nemalonius pokyčius pastebėjome... Pirma, nežinau, dėl kokių priežasčių, bet vaikų kasdien nebeveda į lauką, bent jau šaltuoju laiku, nors Higienos normose nurodyta: kasdien du kartus šviesiu paros metu vaikai turi būti išvedami į lauką. Žiemos metu – esant ne žemesnei kaip minus 12 laipsnių pagal Celsijų temperatūrai ir silpnam vėjo greičiui (iki 2 m/sek.) arba ne žemesnei kaip minus 8 laipsnių pagal Celsijų temperatūrai ir vidutiniam vėjo greičiui (nuo 2 iki 6 m/sek.).

Girdėjau visokių pasisakymų iš tėvelių – tai auklėtojos blogai aprengia, tai vaikai lauke išsiteplioja, atsirado daug tėvelių, kurie pageidauja, kad vaikų nevestų į lauką. Bet man neįdomi tėvelių nuomonė, jei yra aiškios taisyklės, pagal kurias gyvena darželis.

Tėvų pareiga - pasirūpinti patogiais ir tinkamais rūbais: galbūt ne visada jie tokie gražus, kaip nori tėveliai, bet vaikams svarbu, kad būtų patogu rengtis, judėti, kad būtų šilta. Jei bijote, kad auklėtoja neužriš šaliko, – nupirkite vaikui šalmuką, nereikia tempti į darželį 10 porų kelnių, užteks vienos, bet kad tos kelnės būtų neperšlampamos.

Tas pats su batais ir viršutiniais rūbais, patikėkit, patogus, lengvas kombinezonas darželyje šimtą kartu geriau už puošnų paltuką – ir nereikia bijoti, kad vaikas išsiteps ar apdraskys.

Antras dalykas, kuris mane pribloškė – tai sergantys vaikai grupėje. Tose pačiose normose nurodyta, kad draudžiama priimti sergančius ar (ir) turinčius užkrečiamųjų ligų požymių (karščiuoja, skundžiasi skausmu, viduriuoja, vemia, kosti, yra išskyrų iš nosies ir kt.) vaikus, taip pat turinčius utėlių ar glindų. Vaikui sunegalavus įstaigoje, jis izoliuojamas iki atvykstant tėvams. Kodėl tų taisyklių nepaisoma, nežinau. To prieš 11 metų nemačiau. Atvirkščiai, kai prasidėdavo koks gripo periodas, tai ir sveikų nevesdavo, kad kur nepasikabintų infekcijos.

O dabar įsivaizduokite – grupėje yra sergančių vaikų. Į lauką vaikai vedami ne kiekvieną dieną. Sėdi vienoje patalpoje ir kvėpuoja vienu oru. Kaip gali nesirgti vaikai, kai jie ugdomi tokiomis sąlygomis?

Ir dar norėčiau pridurti, kad visai nenoriu kaltinti darželio personalo. Kartais užeinu į forumus, kur diskutuoja mamytės. Todėl suprantu, kad tai visuomenės problema, o darželis nesugeba pakovoti už save, nes atsirado pulkas mamyčių ir tėvelių, kurie diktuoja savo nuomonę, jei jos nepaisoma, rašo skundus ir taip priverčia darželio vadovybę nusileisti. Kalbėjausi su darželio direktore dėl sergančių vaikų, ji sako, kad per susirinkimus nuolat apie tai kalbama, bet jokių svertų darželis neturi.

Ir dar naujiena tėveliams... Miesto vadovams, bent jau Vilniaus, labai parupo mūsų vaikai. Tai nuo šiol jų iš darželio broliai ir sesės parsivesti nebegalės, net jei jus parašysite atitinkamą prašymą. Štai taip palengvina tėvelių dalią – vaikus iš darželio pasiimti gali TIK pilnametis asmuo. Nuo šiol mūsų 17-metė dukra negalės parsivesti broliuko. O mums tai buvo didelė pagalba...

P.S.: prieš 11 metų vaikus namo išsivesdavo ir 6-7 klasės mokiniai...

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

DELFI komentaro apie tai, kaip šaltuoju metu laiku reiktų rūpintis vaikų sveikata, pasiteiravo Visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėjos Astos Razmienės.

„Higienos normos numato, kad privalu kasdien du kartus vaikus išvesti į lauką, išskyrus, kai yra žemesnė nei 12 laipsnių šalčio temperatūra ir vėjo greitis yra iki 2m/s. Jeigu yra stipresnis vėjas, 2-6 m/s, tada temperatūra neturi būti žemesnė nei 8 laipsniai šalčio. Aišku, jei labai stiprus vėjas, stipresnis nei 6 m/s, tada jau vaikai turėtų būti nevedami.

Vesti į lauką vaikus yra privalu ir žmonės turi tai žinoti, nes vaikai peršąla, ligas pasigauna ne todėl, kad juos išvedė į lauką (gali būti nebent netinkamai aprengti), bet būtent tada, kai visada būna patalpose – ten prisikaupia virusų ir bakterijų, patalpos nėra adekvačiai vėdinamos, ir vaikai būna toje bakterijų koncentracijoje, keičiasi vienas kito mikroorganizmais. Iš tikrųjų laukas yra sveikatinanti priemonė ir visiems žmonėms reiktų to laikytis“, - kalbėjo A. Razmienė.

Pasak specialistės, darželių auklėtojams nesilaikant šių taisyklių net būtų galima skirti baudas, ir tėvų, nenorinčių leisti vaikų į lauką, klausyti nereikėtų. „Kiti tėvai sako - jūs privalot išvesti į lauką. Kur rasti kompromisą? Tai tos normos ir yra tam, jos skirtos žmonių sveikatinimui, ir jose aiškiai nurodyta, kad vesti į lauką reikia dukart per dieną“, - sakė ji.