Noriu trumpai pristatyti mūsų dieną Palangoje. Ryte, kol saulė dar nėra labai kaitri, mielai pasivaikštome pajūriu, vėliau vienoje iš daugelio kavinukių suvalgome ledų ar kokį desertą... Nelaikau trūkumu ir to, kad kurorte gausi įvairių skanėstų pasiūla. Su vaiku iš anksto sutariame, kad išsirinkti galės tik vieną. Taip mokome sūnų atsirinkti, ko iš tiesų nori, pratiname atsisakyti – juk ir vėliau jam teks būti aplinkoje, kur gaus pasiūla, bet ne viską galės sau leisti. Beje, vienas iš kriterijų, renkantis vietą poilsiui su vaiku, yra ir nemokamų viešųjų tualetų Palangoje gausa. Priekopės zonoje jų – apstu. Nemokamas tualetas netgi su dušais yra ir Jūratės ir Kastyčio skvere, esančiame J. Basanavičiaus gatvės gale, palei jūrą. O būnant miesto centre, prispyrus gamtiniam reikalui, galima nubėgti į viešąjį nemokamą tualetą, esantį netoli J. Basanavičiaus gatvės, šalia bažnyčios. Todėl mūsų šeimai neiškilo būtinybė „susigūžus vaiko tempti kur nors į kavinę“...

Maloniu atradimu tapo Birutės parkas, po kurį pasivaikščioti nusprendėme, sumanę aplankyti Gintaro muziejų. Pats muziejus taip pat paliko gilų įspūdį, tačiau parkas pateikė staigmenų – ne tik dėl to, kad yra puikiai prižiūrėtas, galima sakyti, netgi „išlaižytas“, ne tik dėl čia įrengtų erdvių, skulptūromis ir fontanais puoštų gėlynų. Labiausiai nudžiugino vaikams pritaikyta erdvė šalia oranžerijos – aptvaruose apgyvendinti naminiai gyvūnai ir paukščiai, šalia įrengtos sūpuoklės, suolai ir žaidimų namelis-pavėsinė vaikui tikrai paliko įspūdį. Paliko įspūdį ir mums, tėvams. Pasiūlysiu aplankyti šią vietą ir šeimoms draugams.

Dar viena staigmena laukė, nusprendus pasivažinėti dviračiais. Tiesa, išsinuomojome ne dviračius, o velomobilį, kadangi mūsų mažyliui ši transporto priemonė pasirodė kur kas įdomesnė, o ir mums, tėvams – pakankamai egzotiška. Pasukome palei jūrą įrengtu dviračių taku link Šventosios. Dviratininkų, velomobilininkų bei riedutininkų sutikome tikrai daug. Ir nieko keista – labai malonus jausmas apima važiuojant per pušyną įrengtu dviračių taku, kai visai šalia ošia jūra. O neilgai trukus privažiavome puikų vaikams skirtą parką – jau iš tolo tarp pušų pamatėme ryškiaspalvius įrenginius. Aptverta teritorija, kurioje – daug ir įvairių labai žaismingų laipynių, neįprastos, tačiau vaikams labai patinkančios sūpynės, kuriose vienu metu gali suptis net keletas mažųjų, karuselės, smėlio dėžės iš karto sudomino mūsų sūnų. Nusprendėme nusipirkti bilietą ir leisti jam pasidžiaugti šia atrakcija, tačiau dar kartą buvome maloniai nustebinti – šis parkas yra visiškai nemokamas. Mes ramiai sėdėjome ant parke įrengtų suoliukų, o mūsų mažylis tiek užsižaidė, kad visiškai nebenorėjo nei sėsti į velomobilį, nei juo labiau važiuoti namo. Beje, šalia parko yra įrengtas ir nemokamas viešasis tualetas, kuris yra tikrai švarus ir tvarkingas.

Žaismingai nuteikė ir tai, kad konteinerinis tualetas išmargintas vaikiškais, tačiau tikrai dailiais piešiniais. Labai gražu, žaisminga ir puikiai dera prie vaikams skirto parko. Ar žinojote, kad Palangoje yra Šunų muziejus? Ne? Būtinai nuveskite ten savo vaikus. Ypač šiame kurorte vilioja jau mūsų šeimos tradicija tapęs pasivaikščiojimas jūros tiltu, kur galima palydėti saulę. Gražu, romantiška, o besigėrint reginiu aplanko ramybė ir apmąstymai apie žmogaus trapumą, gyvenimo žemėje laikinumą ir amžinąsias vertybes. Kai mano mažylis pamojuoja rankute grimztančiai saulei, jo ištartas „ate“ man reiškia daugiau, negu ramų vakarą.

O pabaigai noriu pasakyti, kad savo automobilį, nusprendę pasivaikščioti J. Basanavičiaus gatve, pasistatėme centrinėje Vytauto gatvėje, netoli kavinės „Tauras“ ir, beje, nemokamai. Be abejonės, kai nusprendi paiškylauti su šeima, tam tikras išlaidas susiplanuoji. Tačiau tos išlaidos, kurias patyrėme Palangoje, tikrai nebuvo nepakeliamai didelės. Na, ir savo sūnui aiškiname, kad visko, ko norisi, nusipirkti negalima, o ir nereikia. Tikimės, kad taip dedame pamatus tam, kad ateityje vaikas skaičiuotų savo šeimos biudžetą ir išlaidautų pagal savo galimybes.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Pasidalinkite savo patirtimi iš Lietuvos pajūrio! Kas jums ten patinka, o kas – ne? Kur atostogaujate dažniau – užsienyje ar Lietuvoje? Kiek šis malonumas kainuoja tėvynėje ir svetur? Patarkite šiuo metu dar tik planuojantiems atostogas el.paštu pilieciai@delfi.lt arba žemiau: