Bene kiekvienas iš mūsų žinome, jog viena daugiausiai alkoholio suvartojanti valstybė - Didžioji Britanija, kur, pasak ekspertų, alkoholio suvartojimo lygis yra 2 kartus didesnis nei Lietuvoje bei 10 kartų didesnis nei, pavyzdžiui Norvegijoje. Kas dėl to kaltas? Žemas žmonių intelekto lygis? O gal socialinės problemos? Deja, ne. Kalta pati valstybė bei "nematomas" Vyriausybės skatinimas vartoti alkoholį keturis kartus daugiau, nei kad žmogus nori. Kodėl keturis? Ogi elementaru: kiekvienas, kuris yra lankęsis didžiuosiuose Didžiosios Britanijos prekybos centruose pastebėjo, jog nusipirkti vienos "skardinės" alaus negalima! Jos parduodamos tik po keturias! Ir kaip gi tai pavadinti? Argi ne skatinimu? O gal tiesiai šviesiai - girdymu? Deja, nei anglai, nei Anglijos valdžia nepripažįsta šio fakto. Pasak jų, visa ši alkoholizmo manija neturi nieko bendro su asmeniniu gyvenimu bei įtaka "įprastam" gyvenimo būdui. O kaip gi yra mūsų šalyje?

Na, minimalių alkoholio pirkimo standartų dar neturime, tačiau galime pasigirti per amžius formuota alkoholio vartojimo religija, pradedant senąja carine bei baigiant ne tokia sena socialistine mainipuliavimo sistema, kuri, deja, turėjo milžiniškos tiesioginės įtakos dabartiniam lietuvio gyvenimo būdui. Dar valdant carui Aleksandrui antrajam buvo įvesta alkoholizmo prievolė, įsakanti žmonėms suvartoti ne mažesnį, nei nustatytą kiekį degtinės per metus. Antraip žmogus būdavo nubaustas. Bėgant į pabaigą carinės valdžios viešpatavimo laikotarpiui, po neilgos nepriklausomybės pertraukos, papuolėme į komunizmo formuojamo žmogaus užburtą ratą, kur be alkoholio, iš esmės, nebuvo jokios kitos išeities pabėgti nuo monotonijos liūno. Taip bėgant laikui susiformavo tipinio alkoholiko paveikslas, kurį šiandien nesunkiai galime išvysti vos ne kiekvieno miesto peizaže.

Žinoma, buvo bandymų "glaistyti" šį visuotinio alkoholizmo reiškinį, tačiau galų gale nutikdavo tas pats. Sprendimai nebuvo priimami. Na, taip, alkoholio pardavimas apribotas pardavimo laiku, tačiau, kaip liaudis sako, kiekvienas įstatymas turi savo apstatymą, tad galiausiai tenka konstatuoti faktą, jog jokie buvusieji sprendimai didesnės įtakos akloholio suvartojimui neturėjo.

Dar prie to paties: alkoholizmas - visuotinė problema ir daug žmonių tai supranta. Pavyzdžiui, Lietuvos žalieji. Tačiau viskas, ko jie pasiekė, ir viskas, ką jie padarė tebuvo šūkaliojimai, jog alkoholis - blogai. Jokių konkrečių veiksmų vėlgi nebuvo imtąsi. Tad eilinį kartą: rėkiam, komentuojam, o galop skundžiamės, jog valdžia bloga, o gyvenimas dar blogesnis. Verčiau kiekvienas asmeniškai atkreipkime dėmesį save, į savo gyvenimo būdą ir tuo pačiu atraskime iseitį, kaip pabėgti iš šio, jau kelis šimtmečius trunkančio, alkoholiu užtvindytos kasdienybės.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!