Eilinė mano savaitės diena. Rytas, paskaitos, gera nuotaika. Nusiperki kavos puodelį, kažką užkąsti. Padarai užsibrėžtus darbus tai dienai ir džiaugsmingai eini į stotelę laukti autobuso namo. Atvažiavus tinkamam nuvažiuoti bent pusę kelio, apsidžiaugiau ir nieko nelaukusi įlipau į jį.
Pamačiau laisvą vietą ir jau ruošiausi sėstis, kai pajutau ranką, trenkiančią man per užpakalį/sėdimąją - išsireikšti galima įvairiai.

Pašiurpusi nuo patirto jausmo atsigręžiau į bjaurybę, kuris tai padarė. Matau prieš save gal į ketvirtą dešimtį įkopusį vyrą, akivaizdžiai apsvaigusį ir kažką rėkiantį man. Keisčiausia, kad aš neišsigandau (ta reakcija atėjo po kiek laiko), o garsiai liepiau jam rankas laikyti prie savęs. Tada be jo replikų pasigirdo to vyro kompanijos sarkastiškas džiūgavimas (keisčiausia, kad tai buvo dvi moterys) - mat aš kalta, kad jis prie manęs pristojo.

Vis dėlto norėjau atsisėsti į pasirinktąją vietą. Tam teko vėl atsukti nugarą bjaurybei, o jis spėjo vėl prikišti savo rankas. Po mano dar vienos replikos jis ir jo kompanija visai išdrąsėjo ir paleido link manęs rusiškų necenzūrinių žodžių bangas, išvadino visais merginą žeminančiais žodžiais, kokius tik turėjo savo žodyne (...).

Keisčiausia buvo matyti pasyvią autobuse sėdinčių žmonių reakciją. Niekas nesistengė nuraminti įsisiautėjusio vyro, nežėrė jam jokių komentarų. Tik tuščiomis akimis žiūrėjo, kas vyksta. Laimei, autobuse buvo ir keli mano kursiokai. Vienas iš jų šoko manęs galbėti iš tos nejaukios padėties (nuoširdžiai ačiū jam), o už tai iš prie manęs priekabiavusio vyro susilaukė grasinimų - „dar ne tiek atsėdėjau už tokius kaip tu, ir dar atsėdėsiu“. Jei nugirsta buvo teisingai, bausmę jis atlikęs jau 3 kartus.

Kita mano kursiokė greitai paskambino pagalbos telefonu ir pranešė apie įvykį - viešosios tvarkos pažeidimas, seksualinis priekabiavimas bei grasinimai susidoroti. Operatorė paprašė nusakyti, kaip atrodo tas vyras, kur šiuo metu esame ir kita. Pasakėme, jog vyras ir jo kompanija išlipo stotelėje, o mums buvo nurodytas Žirmūnų g. 31 adresas ir pasiūlyta atvažiuoti parašyti skundą. Taip pat buvo pasakyta, kad į nurodytą vietą tuojau prisistatys policijos pareigūnai ir pažeidėją suims.

Keliavome nurodytu adresu, aš ir mano kursiokai. Nusiraminusi apgalvojau būsimų įvykių seką, tačiau teko nustebti, nes kai nuvykome į Žirmūnų g. 31, radome tik pastatėlį atrodantį it kokia bakūžė, be šviesų languose, tačiau su iškaba „Policija“. Vėl paskambinus pagalbos telefonu mums pasakė, kad esame atvykę neteisingu adresu - komisariatas yra Žirmūnų g. 139 A. Keista, operatorės dirba toje pačioje įstaigoje, bet yra skirtingai informuotos.

Pagaliau atvykus teisingu adresu mus pasitiko darbuotojas ir paprašė nurodyti kas įvyko. Išsyk persmelkė nuojauta, kad to vyro niekas nesuėmė. Įdomu, ar iš viso važiavo to padaryti. Manęs paprašė palaukti ir prisistatė kitas darbuotojas, kaip supratau, su užfiksuoto įvykio išklotine. Vėl paprašė papasakoti, kas buvo, vėl papasakojau viską iš naujo. O tada manęs paklausė: „o kaip jūs norite rašyti skundą? Tas asmuo nesulaikytas“. Man tai nepatiko. Sakėme, jog operatorė nurodė važiuoti čia rašyti skundą ir kad tas asmuo bus sulaikytas, nes atvažiuoja policija. „Tai buvo operatorės klaida. Žmogus nesuimtas. Ir jo nebūtų galėję suimti, nes be jūsų nebūtų atpažinę“.

Iš tiesų, po tokių žodžių viskas griuvo ant operatorės. Jei žmogus bus nesuimtas be mano buvimo šalia, kam sakyti, kad galiu jau tada važiuoti rašyti skundą į tam tikrą komisariatą? Jei policija net nevažiuoja į įvykio vietą, kam sakyti, kad vis dėlto važiuoja? Kas be ko, prieš nurodant, kur piliečiui kreiptis, reikia žinoti tikslius adresus, kad vėliau tam pačiam piliečiui nereikėtų mieste, taip tariant, grybauti. Tad šiandieninio įvykio spragos glūdi jau pirmoje pakopoje - operatorių pranešimuose.

Žinau, kad tai ne toks jau baisus ar reikšmingas įvykis kitiems, tačiau patirtas pirmąsyk gyvenime, jis mane sukrėtė. Baisu ir pagalvoti, kas būtų nutikę, jei tame pačiame autobuse nebūtų buvę mano kursiokai. Dar baisiau yra tai, kad tokių merginų, prie kurių yra priekabiaujama, yra ne viena ir ne dvi. Tačiau užuot besikreipusios į tam tikras instancijas jos tyli, o skriaudėjai toliau vaikšto šia žeme. Vieną dieną tai - seksualinis priekabiavimas, kitą tai jau gali virsti tragedija - išprievartavimu.

Suprantama, kad vienas žmogus prieš sistemą eiti nėra pajėgus, bet norėtųsi, kad tokios spragos išnyktų, nes dėl jų kaltės gali įvykti daug nusikaltimų. Ir, be abejo, kad pačios merginos kreiptųsi į policiją bei kad žmonės, matantys kas dedasi šalia, nestovėtų be gyvybės ženklų, o imtųsi veiksmų. To ir linkėčiau.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

DELFI komentaro paprašė Bendrojo pagalbos centro Vilniaus skyriaus viršininko Liutauro Šinkūno. Perklausęs telefono įrašą jis situaciją pakomentavo kiek kitaip:

„Atsiliepusi Centro operatorė surinko visą informaciją (požymius ir t.t)  ir perdavė policijos pareigūnams valdantiems policijos pareigas. Skambinančiosios buvo paklausta, ar nukentėjusioji turės pretenzijų, jei priekabiautojas bus sulaikytas. Skambinančioji atsakė teigiamai. Todėl ji ir buvo – akcentuoju - papildomai nukreipta į pirmą PK Žirmūnų 139A. Adresas buvo nurodytas geras. Dar darbuotoja akcentavo, kad policija bus informuota. Visa tai yra užfiksuota mūsų informacinėje sistemoje (ir įrašai, ir įvykio kortelė). Esant poreikiui skambinančioji gali juo gauti. Matyt, mergina ne viską gerai suprato ir atvykus į PK matyt įvyko nesusišnekėjimas su policijos pareigūnais“, - sakė jis.

L.Šinkūnas pritarė, kad aukščiau aprašytais atvejais reikia skambinti bendruoju pagalbos telefonu. „Aišku, tokiais atvejais reikia skambinti numeriu 112 ir pagal policijos pateiktą algoritmą bus įvertinta, ar siūlyti vykti į PK arba naudotis www.e-policija portalu, ar įvykis bus registruojamas ir iš karto perduodamas policijos pareigūnams. Policijos patvirtintame algoritme yra nurodyta daug atvejų, kai mes privalome pasiūlyti skambinančiajam vykti į PK arba naudotis www.e-policija portalu ir tik jei skambinantysis nesutinka, mes privalome pildyti pranešimą policijai. Bet aišku tokie pranešimai policijoje papuola į C kategoriją (reagavimas, kai galės)“, - sakė jis.