Pradėkime nuo Skaivos. In summary (angl. apibendirnant), Skaiva pasisakė taip, kad maža nepasirodė. Keletas perliukų: „perlenkia lazdą Šalčiūtė“; „madinga paskelbti, kad tau yra depresija“; „žmogus iš tiesų kada nors savo gyvenime susidūręs su depresija supras, kad nu nėra tada nei laiko, nei ypatingai noro nufilmuot save verkiantį ir dėt į socialinius tinklus“; „Depresija tai ne pažliumbimas lovoje, „Instagram“ filtras ir gerbėjų like'ai, tai būsena, kada reikia rimtos pagalbos iš medikų, o ne sekėjų“. OK, paanalizuokime šį pasisakymą. Keletas minčių/pastebėjimų:

1. Ką reiškia, kad perlenkia lazdą M. Šalčiūtė? Nes viešai išdrįso parodyti, kaip verkia? Nes prabilo apie tai, kas yra tabu mūsų visuomenėje? Nes paviešino vaizdo įrašą kaip verkia, nors nelūžo koja, netyška kraujas pulsuojančia srove? Nu nes tada tai visai gi normalu būtų, kad žmogus verkia, nes nu taigi skauda;

2. Ką reiškia „madinga pasiskelbti, kad tau depresija?“. Skaiva, seriously (angl. rimtai)? Manai, kad žmonės tik ir galvoja apie madą tokioje būsenoje? „Don't judge the others according to yourself“ (gal. Neteisk kitų pagal save). Jeigu tau mada yra numeris 1, tai nebūtinai visiems. „Open your mind“ (angl. atverk savo protą), taip sakant.

3. <...> „Žmogus iš tiesų kada nors savo gyvenime susidūręs su depresija <..>“ Skaiva, o tai tu pati buvai susidūrusi su depresija, kad tokius teiginius varai (man rodos, kad nelabai)? Būtų įdomu sužinoti, ar čia nėra tik tušti žodžiai (skiedalai? Tautologija? Whatever? (angl. kad ir kas tai bebūtų?).

4. „Nu nėra tada nei laiko, nei ypatingai noro nufilmuot save verkiantį“ Man dabar jau tikrai rodos, kad tikrai nesi susidūrusi su depresija. Kai esi depresijoje, „nėra laiko“ is not an issue (liet. ne problema). Visas laikas yra tik tavo. To laiko būna netgi per daug. Meldiesi dievams/ stabams/ sau, kad jis arba greičiau eitų, arba išvis sustotų. Kad naktis niekada nesibaigtų. Kad rytas neateitų. Kad viskas išnyktų. KAD NEBŪTŲ NIEKO. Nei minčių, nei šviesos, nei rytojaus. Iš tikrųjų tai būna baisu, kad dar daug laiko likę gyvenime. pasidaro baisu, kad dar esi jaunas ir dar ilgai liko gyventi (jeigu, aišku, nenutiks kokio šūdo);

5. Jeigu žmogus deda šį video į soc. tinklus, vadinasi, kad tokia forma, pusiau aktyviai/ pusiau pasyviai jis ieško pagalbos iš kitų žmonių. Jis ieško paramos ir supratimo. Jis nori, kad kažkas jam padėtų. Kad kažkas atkreiptų dėmesį ir nuoširdžiai susidomėtų jo padėtimi bei esama situacija. Tai labai normali reakcija šiaip jau. Jeigu ką, rekomenduoju pasižiūrėti gerą video, toks neblogas, praplečiantis horizontus.

6. Pažliumbimas lovoje – tai irgi depresijos dalis, o ypač jeigu šitoks „pažliumbimas“ kartojasi kiekvieną naktį. Taip, tai yra aiškus depresijos požymis. Nu, labai aiškus (pasižiūrėkit video viršuj);

7. Pagalvojau – kaip tokie žmonės gali būti laidų vedėjai ir t.t.? Kažkaip labai trūksta sąmoningumo ir jautrumo. Empatijos;

8. Sekėjų pagalba – tai irgi pagalba. O juo labiau, kad tarp sekėjų irgi yra gydytojų ir kitokių galų meistrų. Taip kad nieko blogo, jog Monika ieško pagalbos tarp gerbėjų ir sekėjų. Sveikintina. Ačiū tau, Monika, už pavyzdį. TAIP IR TOLIAU VARYK – NETYLĖK, NESLĖPK, NEBIJOK. Aš su tavimi.

9. Galiausiai, pagalvojau: jeigu Skaiva jaučiasi patogiai, viešindama savo soc. tinkle apie taksiukus ir kitokius gyvuliukus, tai kodėl ji teisia Moniką, kad ji viešina apie save, kaip ji žliumbia lovoje? Nesuprantu. Kažkaip prasilenkia su logika. Bet, ko gero, nereikia čia ieškoti jokios logikos ten, kur jos paprasčiausiai nėra.

Toliau važiuojam (žemyn?). Vaidai. Nežinojau, kad toks šmaikštautojas. Tiesiog talentas užslėptas. Wowowow. Rašo jis soc. tinkle (hmm, tai irgi soc. tinkluose sėdi?): „Skaiva, tu esi begėdė šitaip įžeidinėdama į depresiją puolančius žmones. Palaikau tave, drauge, Monika. Depresuoti ir save filmuoti nėra nusikaltimas, jei tam turi laiko“. Keletas minčių:

1. Visų pirma, Vaidas bando ironizuoti – vadina draugę Skaivą begėde. Cha cha cha – not funny (angl. nejuokinga). Visai. Jeigu čia turėjo būti juokelis, tai kažkodėl nejuokinga. Labai jau primityvus, sakyčiau. Ką? Cannot do better? C'mon... (angl. Negali geriau? Nagi...)

2. Toliau bando ironizuoti. Vadina Moniką savo drauge. Vėlgi – cha cha cha – not funny. At all. (angl. Nejuokingai. Visai) Kažkaip tai awkward (angl. keista) netgi. Hmm....

3. Galiausiai „vainikuoja“ savo pasisakymą vaizdo įrašu. Kaip įtariu, vėlgi turėjo būti „perliukas juokelis checheche“. Nu bet ir vėlgi – kažkaip nejuokinga. Jeigu nori, Vaidai, pabandyti išmokti juokauti, rekomenduoju pasižiūrėti Louis CK. Neblogai chebra varo. Gal pavyks bent kažką perimti? Nu gal kaip nors? (...)

4. So sweet (angl. Kaip miela) – paviešino Vaidulis video, kaip žaidžia su delfiniukais, nes jie yra „geriausias vaistas nuo depresijos“. Blemba, Vaidai, genijus;

5. Dar pagalvojau – daugiau niekada nebalsuosiu už tave, Vaidai, „Eurovizijoje.“ O čia tai jau kirtis žemiau juostos. Visiškas epic fail (angl. milžiniška nesėkmė). Visai susimovei.

6. Bet tai dar koks įžūlus – vietoj to, kad pripažintum negražiai pasielgęs, toliau pūti savo arogancijos burbulus. Čia tai high level (angl. aukštas lygis).

Ir dar pagalvojau, kad Vaidas ir Skaiva galėtų susitikti arbatos ir drauge pasižiūrėti šitą video, kuris labai gerai paaiškina, kas yra empathy (angl. gebėjimas įsijausti į kito padėtį), ir kuo ji skiriasi nuo sympathy (angl. užuojauta). Nes, atrodo, kad nė vienas iš jūsų dviejų neturi nė krislelio empatijos. Panašu, kad turit užuojautos, bet ir tai nesu tikra.

Ir dar, jeigu pradėsite taikyti „ad hominem“ argumentus, tai iškart noriu pasakyti, kad: TAIP, AŠ JAUČIU, KAD TURIU TEISĘ PASISAKYTI ŠITAIP, NES AŠ ŽINAU, KAS YRA DEPRESIJA IR KĄ REIŠKIA JOJE BŪTI IR GYVENTI SU JA.

Sėkmės. Tikiuosi, kad šitas įrašas bent kažkiek sujudins smegenų pusrutulius. Ir linkiu niekada nesusirgti depresija. Nors gal ir neblogai – tada gal atsiranda natūraliai kažkokios empatijos. Ir dar:

Get a life, people (angl. Gyvenkit savo gyvenimą, žmonės):
Skaiva Jasevičiūtė - Kraujalė
Vaidas Jacob Baumila

Laikykis:
Monika Šalčiūte, ir mažiausiai kreipk dėmesį į tokius pasisakymus iš mūsų provincijos „žvaigždūnų“. Kaip dainavo Andrius Mamontovas, „žvaigždės kartais krenta“. Tai va, pabiro kaip grybai po lietaus. Pati įsitikinau. Tai tiek.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite pasidalyti savo patirtimi? Rašykite el.paštu pilieciai@delfi.lt arba žemiau:

Pagalbos telefonai:

Psichologinės pagalbos tarnyba Telefono numeris Darbo laikas
Jaunimo linija
Budi savanoriai konsultantai
8 800 28888 I-VII
visą parą
Vaikų linija
Budi savanoriai konsultantai, profesionalai
116 111 I-VII
11:00 - 21:00
Linija Doverija (parama teikiama rusų kalba)
Budi savanoriai konsultantai. Pagalba skirta paaugliams ir jaunimui.
8 800 77277 I-V
16.00 - 20.00
Pagalbos moterims linija
Budi profesionalai, savanoriai konsultantai
8 800 66366 I-VII
10:00 - 21:00
Vilties linija
Budi profesionalai, savanoriai konsultantai
116 123 I-VII
visą parą

Skambučius į visas linijas apmoka SADM iš Valstybės biudžeto lėšų.

Emocinė parama internetu

„Vaikų linija“ Registruotis ir rašyti svetainėje: http://www.vaikulinija.lt Atsako per dvi dienas
„Jaunimo linija“ Registruotis ir rašyti svetainėje: http://www.jaunimolinija.lt/internetas Atsako per dvi dienas
„Vilties linija“ Rašyti svetainėje: http://paklausk.kpsc.lt/contact.php arba vilties.linija@gmail.com Atsako per tris darbo dienas
„Pagalbos moterims linija“ Rašyti el. paštu: pagalba@moteriai.lt Atsako per tris dienas

Krizių įveikimo centre (Giedraičių 60 A, Vilnius, www.krizesiveikimas.lt) budi psichikos sveikatos specialistai, su kuriais galite pasikonsultuoti atėję arba per Skype be išankstinės registracijos ir nemokamai. Į budinčius psichologus bus galima kreiptis darbo dienomis 16-20 val., šeštadieniais 12-16 val. Darbo laikas: I, III, V 16.00–20.00

Visa papildoma informacija – puslapyje www.klausau.lt

Pagalba nusižudžiusių artimiesiems: savitarpio pagalbos grupė, dažniausiai užduodami klausimai, literatūra ir kita naudinga informacija puslapyje artimiems.lt