Kelkraštyje stovintį automobilį taranavęs ir policininkę partrenkęs vilkiko vairuotojas nesustojo ir nuskriejo tolyn. Kolegoms prireikė net kilometrą vytis, kol vilkikas buvo sustabdytas. Partrenktos pareigūnės kūnas buvo rastas tik sustabdžius vilkiką. Šį kartą vairuotojas girtomis smegenimis turbūt sustojo pats, dėkui Dievui, nesugalvojo dar kažko taranuoti.

Bet kitas klausimas – jei jis ir toliau nestoja ir važiuodamas toliau taranuoja policininkų automobilius? Juk tai sunkiasvoris vilkikas, pakrautas jis gali sverti daugiau kaip 10 tonų ir jį veikia stiprios fizikinės jėgos. Dažnai vilkikai turi dvigubus ratus, o tų ratų tikrai ne 4.

Prisiminkime kas buvo, kai vilkikui Vilniuje prieš kelis metus sugedo stabdžiai ir kiek tuo metu automobilių buvo sumaitota.

Šiuo atveju vilkikas tampa potencialiu nevaldomu galingu ginklu, kuris kelia grėsmę ne tik bandantiems jį sustabdyti, bet ir kitiems vairuotojams, kurie galbūt stovės kelkraštyje prie sugedusio automobilio. Šiuo atveju kiekviena minutė tampa svarbi ir su kiekviena minute aukų gali tik daugėti.

Taigi ką tokiu atveju gali padaryti policininkai? Skubėti dėti „ežį“, daryti barikadas, šaudyti? O šaudyti tai kur? Į dvigubus ratus, į variklio skyrių ir melstis, kad po 20 sekundžių sustos? O jeigu netyčiom bus pataikyta į vairuotoją? Tai gal ir vėl bus traktuojama kaip perteklinis jėgos panaudojimas, nes buvo galima sustabdyti kitais būdais? Ir kaip dabar pareigūnams naudoti tą šaunamąjį ginklą, kai pasienietis, kuris tarnybiniu ginklu stabdydamas potencialią grėsmę, jau yra teisiamas be teismo tų žmonių, kurie be abejo turi netiesioginę įtaką tiems patiems teisėjams ir sukuria neigiamą precedentą, daro tam tikrą spaudimą nepasibaigus ikiteisminiam tyrimui.

Kiekvienas policijai nestojantis automobilis yra potencialus žudikas, jį reikia sustabdyti bet kokiomis turimomis priemonėmis per trumpiausią įmanomą laiką. Klysta tie, kurie mano, kad tokių gaudyti nereikia – geriau leisti pabėgti išvengiant aukų.

Nereikia sukurti precedento, kad tai netaptų masiniu reiškiniu, masiniu žalojimu ir žudymu. Visai nesvarbu, ar tai – girtas vairuotojas, ar tai –kontrabandininkas, ar tiesiog jaunas „klevinis“ kelių gaidelis – visi yra potenciali tiksinti bomba.

Kiekvienas bėglys turi žinoti, kad jis bus sustabdytas bet kokiomis priemonėmis ir kad prieš jį netiesiogiai (o jeigu nepadeda, ir tiesiogiai) gali būti panaudotas šaunamasis ginklas. Tik tokiu atveju gali būti sukurtas teigiamas precedentas, kuris paprasčiausiai pasės baimę galvojantiems apie nestojimą stabdant pareigūnams ar pasišalinimą iš įvykio vietos.

Užuojauta jaunos policininkės šeimai...

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!