Ypač sudarant palankias sąlygas Nidoje kartu su tėvais atvykstantiems vaikams. Pavyzdžiui, išeini pasivaikščioti ir pakvėpuoti grynu oru. O čia išsitraukia cigaretę ir pučia savo nuodingus dūmus aplinkui. Nueini į paplūdimį su vaikais – ten pristatyta ženklų, kad paplūdimyje rūkyti draudžiama. Super. Tikiesi, kad čia jau nereikės kvėpuoti visokiais rūkorių dūmais. Bus galima pabūti su vaikais nenuodijamame ore. Deja, ir ten rūko, nuorūkas kiša į smėlį. Tačiau neteko matyti, kad kas nors kontroliuotų, ar laikomasi draudimo. Tad neaišku, kodėl kabina draudžiančius rūkyti ženklus, o jokios kontrolės nėra.

Natūraliai kyla klausimas, kodėl klaidinami poilsiautojai. Paprasčiau būtų, jei pakabintų informacinį ženklą, kad geriau ten su mažais vaikais neiti, nes teks kvėpuoti rūkorių išmetamaisiais nuodais.
Panašiai su draudžiamaisiais ženklais ir pėsčiųjų take. Iš Nidos jūros link tikriausiai yra tik vienas pėsčiųjų takas, kuriame draudžiama važiuoti dviračiais. Ženklų pristatė, bet kad kas nors pasirūpintų, ar jų laikomasi, pamiršo. Policijos automobiliai pravažiuoja, bet nieko „nemato“. Matyt, Nidoje turi svarbesnių reikalų. Pavyzdžiui, pastato žmonės automobilį, kad galėtų išsikrauti arba susikrauti daiktus. O pareigūnai iškart prisistato, ragina patraukti automobilį arba baus. Tuo tarpu ten, kur dviračiais lekia pėsčiųjų taku (ypač nuo kalno) ir bet kada gali užlėkti ant vaikų, nieko nemato. Automobilių statymo pažeidimai Nidoje, pasirodo, yra svarbesni ir pavojingesni nei galimi vaikų sužalojimai.

Jei nėra noro įspėti pažeidėjų dviratininkų, tuomet galėtų nestatyti klaidinančių ženklų ir nesudaryti iliuzijos, kad pėsčiųjų taku vaikščioti yra saugu ir ant vaikų neužvažiuos koks nors žioplys. Nerimą kelia ir tai, kad alkoholinių gėrimų vartojimas viešoje vietoje – paplūdimiuose ar Kuršių marių pakrantėje – yra norma. Matant geriančius asmenis pareigūnų net teko paklausti, ar jie nieko nedarys matydami, kad viešoje vietoje geriamas alkoholis. Tik tada pareigūnai įspėjo pažeidėjus.

Tenka tik apgailestauti, kad ir Nidoje, deja, yra normalu, kad vaikams tenka matyti alkoholio vartotojus viešai tenkinančius savo žalingus poreikius. Tiesa, juk yra svarbesnių dalykų už vaikus. Reikia patikrinti, gal kas automobilį neleistinoje vietoje pasistatė... Atrodo, reikia visai nedaug, kad Nidoje ne tik rūkoriai ar alkoholio vartotojai, bet ir visi kiti, ypač vaikai, jaustųsi saugiai ir gerai.

Kartas nuo karto užtektų įspėti pažeidėjus, o įžūliausius nubausti (juk nebaudžiamumas skatina nesilaikyti taisyklių). O jei nėra noro tai daryti, tai vietinė valdžia galėtų bent pašalinti klaidinančius ženklus. Nebūtų klaidinami poilsiautojai ir gadinama nuotaika.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite pasidalinti savo mintimis? Jūsų patirtis visai kitokia? Rašykite žemiau arba el.paštu pilieciai@delfi.lt: