Tikriausiai abiturientai žino geriausiai, kaip Nacionalinis egzaminų centras (NEC) mėgsta juos stebinti. Egzaminui ruošiausi tikrai nemažai. Ant stalo tebėra didelė krūva lapų, kuriuose išspręsti visi anglų kalbos egzaminai nuo 2002 m. iki 2014 m. bandomojo egzamino. Žinant, jog egzamino patalpoje apims jaudulys, tikėjausi iš egzamino gauti mažiausiai 85 procentus, tačiau dabar, kai išnagrinėjau padarytas klaidas, galiu tikėtis ne daugiau kaip 60 procentų. Taigi, kodėl man, kaip ir daugumai šių metų abiturientų koją pakišo vienu lengviausių laikytas anglų kalbos egzaminas?

Pirma. Lyginant 2013 m. egzamino klausymo dalį su šių metų egzaminu, galime ironiškai pastebėti, kaip mums buvo sutrumpintas laikas, o užduočių netgi padaugėjo. 2013 m. pirmoje klausymo užduotyje buvo 4 klausimai ir duota 30 s peržvelgti klausimus, šiais metais gavome net 6 klausimus, o pasisekė gauti tik 15 s susipažinti su užduotimi. Visa tai gal būtų nieko tokio, bet pirmoje dalyje VISADA būdavo garsiai perskaitomos užduotys ir galimi atsakymų variantai, o šiais metais visa tai dingo.

Būtume galėję viso to tikėtis, nes atlikome bandomąjį egzaminą, parengtą pačio NEC, bet ten visos užduotys buvo pateiktos kaip ir per ankstesniuosius egzaminus. Taigi, su naujovėmis susipažinome tik laikydami egzaminą per 15 s.Antra bėda klausymo dalyje buvo ta, jog trečioje dalyje visada buvo pateikiamas interviu, kuriame žurnalistas apklausdavo žmogų, tačiau šiais metais vėl pakliuvo naujovė - tekstą pasakė viena moteris be pauzių, tad susigaudyti jau reikėjo patiems. Na, ir baigiant klausymo dalimi, drįsčiau teigti, jog klausymo dalį įgarsinę žmonės didžiąją laiko dalį kalbėjo tikrai neaiškiai.

Antra. NEC, mano nuomone, pasirodė visiškai nekompetetingi, neišmanantys savo darbo ir mokinius naudojantys kaip bandymo zuikius savo galutinei sistemai sukurti, kurios greičiausiai dar neišvysime artimiausius 20 metų. Viena ir vienintelė priežastis, kodėl drįstu taip teigti, yra ta, kad pateiktas bandomasis egzaminas ir tas, kurį gavome, skyrėsi gana nemažai, o dėl pokyčių nebuvome perspėti.

Trečia. Laiškas draugui. Tikriausiai tai buvo užduotis, leidusi mums dar bent šiek atsitiesti po klausymo ir netikėtų skaitymo užduočių. Tačiau kad ir koks lengvas laiškas pasirodė, užduotis, mano galva, buvo suformuluota klaidingai. Joje buvo prašoma aprašyti populiariausias jaunimo laisvalaikio veiklas mūsų šalyje, tačiau viename iš punktų aiškiai suformuluota, jog rašyti reikia apie savo laisvalaikio užsiėmimus. Ne kartą mums buvo pabrėžta, kad rašyti turime tik tai, ko reikalauja punktai, o ne tai, kas pateikta tekste, supažindinančiame mus su užduotimi. Taigi didžioji dauguma išsisuko aprašę vieną pavyzdį, ką veikia jaunimas, ir kitą, ką veikia jie patys. Tačiau visa tai nekeičia klaidingai suformuluotos užduoties.

Ketvirta. Rašinyje tikėjomės visko, tad ir ruošėmės viskam. Išmokome tris rašinio tipus, kad neliktume it musę kandę. Gavome laišką, kuriame turime išsakyti savo nuomonę, bet vėl gavome tai, su kuo nebuvom supažindinti nei darydami ankstesniuosius egzaminus, nei atlikę bandomąjį - rašinio formuluotė iškelta dviem sakiniais, vienaip ar kitaip, susidorojus su stresu rašinys nebuvo sunkus.

Viską apibendrinant galiu pasakyti tik tiek, kad verkti nėra ko, tiesiog visada buvęs ir tikriausiai toks ir toliau egzistuosiantis NEC - apsigaubęs amžinu paslapties šydu, kasmet pateikiantis dovanų abiturientams. Jų duotame bandomajame viskas buvo „senąja tvarka“, o dabar maži, bet nauji pakeitimai suglumino abiturientus. Situacijoje, kurioje jaučiame stresą, labai daug ką reiškia papildomos 15 sekundžių, skirtų užduočių nagrinėjimui, ir jų perskaitymas garsiai. Tačiau atsakymą visi abiturientai jau žino: universitetams reikia tik jų reikalavimus atitinkančių studentų.

O kad atitiktume reikalavimus, yra tik vienintelis būdas: vertinama žmogaus savijauta ir būsena egzamino metu būtent tą dieną ir būtent tą valandą, po streso ir patirtų trukdžių. Nereikėtų stebėtis, kad ši švietimo sistema tobulai pritaikyta emigrantams.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Pasidalinkite savo mintimis ir patirtimi. Taip pat galite susisiekti su DELFI el. paštu pilieciai@delfi.lt