Dabartiniai debatai Lietuvoje apie gėjus ir jų keliamą grėsmę valstybei primena būtent tokius baimės įdraudintos viduramžių fantazijos aprašymus. Gėjai kaltinami būtais ir nebūtais iškrypimais, pristatomi kaip šventų tradicijų griovėjai, pakasinėjantys mūsų valstybės pamatus. Gausus būrys straipsnių komentatorių pasiruošę kumščiu išmušti gėjiškumą iš kiekvieno įtartinai atrodančio piliečio.

Visa ši isterija iš dalies kyla dėl mūsų pačių baimės to, ko nepažįstame. Kiek iš mūsų asmeniškai pažįsta bent vieną gėjų? Apklausos rodo, jog tokių žmonių Lietuvoje yra mažiau nei 10 procentų. Besimokant JAV universitete man teko susipažinti su keliais homoseksualais. Patyrimas buvo ganėtinai banalus. Pasirodo, jog jie - tokie patys žmonės kaip ir mes!

Beje įdomu, kad Lietuvoje labiausiai demonizuojami gėjai, o ne lesbietės. Mat pastarosios heteroseksualiems vyrams kelia ne pasišlykštėjimą, o erotinį pasitenkinimą. Jei per paskutinį SEL gimtadienio koncertą ne nuogos šokėjos, o šokėjai būtų inscenizavę glamonių šou, manau, kad daugelis fanų rėktų iš pykčio, o ne iš malonumo.

Apskritai neaišku, kodėl valstybė turėtų rūpintis dviejų suaugusių žmonių seksualiniu potraukiu? Ar tai politikų darbas? Gal tegul politikai sprendžia šalies ekonomikos, sveikatos, švietimo, ekologijos klausimus, o ne tuščiai moralizuoja atsiprašant apie tai, kas kam į kurią skylutę kiša. Jei tiek dėmesio kiek skiriama šiam gėjų paradui būtų skirta kovai su skurdu, smurtu prieš vaikus ir moteris šeimose, mes galėtume pasigirti šalies laimėjimais. O dabar “garsėjame” homofobija.

Daugelis sociologų ir politologų, nagrinėjančių grupių konfliktų priežastis, pastebi, jog masinis agresijos protrūkis neįmanomas be intensyvaus ir tikslingo kitos grupės demonizavimo. Tie nužmoginti “kiti” tampa blogio įsikūnijimais, o mes – savo grupės tariamų vertybių gynėjai – įgauname teisę juos koneveikti. Tačiau kaip žinia realybė yra sudėtingesnė ir margesnė nei propaganda, o gėjai - tokie patys žmonės kaip ir mes, heteroseksualai. Nepasiduokime primityvios homofobijos pinklėms. Juk tolerancija yra vienas iš brandaus žmogaus ir brandžios demokratinės valstybės požymių.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!