Bet bendrąja prasme susidaro įspūdis, kad iš esmės nedaug kam iš politikų rūpi Lietuvos vardas pasaulyje. Daug labiau valdžios vyrams ir moterims rūpi klasikinis rypavimas apie dūminę pirkią ir Motušėlę šalia jos verpiančia vilną. Na, toks klasikinis vaizdelis iš XIX a. vidurio. Nes peržengus tradicinės Motušėlės įvaizdžio ribą, rizika susilaukti griausmo iš įpykusių tamsių ir rėksmingų masių itin didelė.

Tai jei mūsų politikai neskaičiuotų savo ateities perspektyvų tik Seimo rinkimų sesijomis, bet iš tiesų galvotų apie Lietuvą, jos respektabilumą ir Lietuvos garsinimą (kuris reikšmingas visomis prasmėmis) - tuomet spjautų jie, Lietuvos politikai, į trumparegišką skaisčios ir neliečiamos Lietuvos nuostatą ir mitus bei dejavimus apie piemenėlius ir dūmines pirkeles, ir imtųsi modernių žygių ir modernių sprendimų ne vien ekonominėje, bet ir visuomeninėje plotmėje. Ak, ak, skamba eteris nuo Prezidentūros ir Seimo kalnelių - Lietuva bus tyra ir šimtmetinių tradicijų apipinta iki smaugimo per amžius amen.

Jei išties rūpėtų, kad Lietuvos vardas skambiau ir prasmingiau aidėtų pasaulio gaublyje, jau seniai būtų išmestas per susireikšminimo tvorą susmirdęs, apipelijęs ir inkviziciniais laužais atsiduodantis Pilietybės įstatymas, kartu su mezginiuotomis pilietybės komisijos narėmis ir pirmininkėmis.

Reikėtų pagaliau suvokti, kad Lietuva egzistuoja šiuolaikiniame moderniame, besivystančiame ir itin sparčiai progresuojančiame pasaulyje. Reikėtų suvokti, kad šiuolaikinių pasaulinio lygio rezultatų Lietuva pasieks ne užsidariusi dūminės pirkios ir Pilėnų nuostatose, bet tik aktyviai bendraudama su aplinkiniu pasauliu.

Lietuvos čiuožėjai, krepšininkai, boksininkai, menininkai, mokslininkai jau seniai būtų dešimteriopai garsiau ir plačiau išgarsinę mūsų šalies vardą, jei dideliam būriui užsienio genijų būtų leista veikti ir kurti Lietuvos vardu, suteikiant jiems pilietybę.

Ar daug pasaulinio lygio talentų galime išspausti iš savo varganų 3 milijonų? Turbūt mezginiuotoms merginoms iš prezidentūros reikėtų pasidomėti Statistikos departamente ar tiesiog perskaityti 9 klasės fizikos vadovėlio skirsnį apie tikimybių teoriją. Tačiau, kai galvoje - „balanos gadynė ir piemenėlių dainos“, jokie argumentai neatrodys svarūs.

Tai ir nereiktų tuomet piktintis, kad atvykę muzikantai painioja Vilnių su Ryga, o žymūs aktoriai gąsdina aštriadančiais lietuviais. Kai baudžiava spaudžia nugarą, labai sunku galvoti apie platų, laisvą pasaulį.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!