Dažnai mums prireikia vienos smulkmenos, sugadinančios mums nuotaiką, ir viskas ima kristi iš rankų. Mes nusprendžiame, kad ši diena nesėkminga ir negalime sulaukti jos pabaigos. Tačiau ar norėtum net ir užklupus sunkumams jaustis gerai? Ar norėtum laisvą akimirką mėgautis diena, net kai sunku? Jei taip, turiu tau gerą žinią: dėl vieno blogo atvejo nebūtinai visa diena turi būti sugadinta, nebūtinai toliau viskas turi kristi iš rankų. Yra būdų, kurie padės išlaikyti harmoniją, išspręsti situaciją ir mėgautis gyvenimu.

Gyvenimas yra nuostabi dovana, todėl reikia ja mėgautis, o ne švaistyti tol, kol suprasime, kad laiko jau nebeliko

Šiandien noriu tau pasiūlyti keletą būdų, kaip mėgautis diena, kuri atrodo sugadinta.

Tai tik vienas įvykis. Na ir kas, kad viršininkas šiandien pakėlė balsą, na ir kas, kad tavo planai sugriuvo. Kodėl vienas vienintelis įvykis turi sugadinti tau visą dieną? Šiandien dar nutiks daug kas ir tik nuo tavęs priklauso, ar ateinančios situacijos bus malonios. Jeigu mąstysi tik apie tą neigiamą situaciją, kuri tau sugadino nuotaiką, būsi irzlus/-i, nepatenkintas/-a ir viskas tau atrodys nuspalvinta pilkais atspalviais. Todėl savaime suprantama, kad likusią dienos dalį būsi nepatenkintas/-a. Juk neigiamai nusiteikę, mes gebame surasti kažką blogo net ir geriausioje situacijoje. Tačiau tereikia išsivalyti nuo neigiamų minčių apie tai, kas mus suerzino ir pradedame nesąmoningai ieškoti gero aplink, o savaime suprantama, kad randame tai, ko ieškome.

Prisimink vakarą, kai ėjai namo nepaprastai geros nuotaikos. Juk nebuvo nieko, kas galėtų tau ją sugadinti. Galbūt pagaliau pastebėjai nuostabų erškėtrožių krūmą savo kieme, su didžiausia šypsena pasisveikinai su kaimynais ar namiškiais ir jie pasielgė kaip niekad maloniai. Tačiau tereikia būti prastos nuotaikos ir viskas kris iš rankų! Netyčia išmesi parkerį iš rankų dažniau nei paprastai, kaimynas burbtelės kažką nemaloniu tonu ir apskritai pasirodys, kad visas pasaulis susimokęs prieš tave.

Kaip matai, viskas priklauso nuo tavo būsenos, todėl prisimink, kad tai, kas tau sugadino nuotaiką yra tik vienas įvykis didžiulėje dienos grandinėje. Neleisk jam sugadinti ir visų kitų.

Kas iš tiesų yra svarbu. Iš tiesų kartais net ir pati mažiausia mus įžeidusi ar suerzinusi smulkmena gali pasirodyti tokia svarbi, kad net nesugebėsime mąstyti apie nieką kitą ir pasimėgauti diena. Susidūrus su tokia situacija vertėtų prisiminti tai, kas gyvenime iš tiesų svarbu. Pagalvok, ar šis įvykis tau rūpės po 5 metų? Ar jis padarys įtaką tavo ateičiai (nepaisant to, kaip reaguosi)? Ar gyvenimo pabaigoje tau nebus gaila išeikvotos energijos tokiam dalykui?

Atsakęs/-iusi į šiuos klausimus pamąstyk apie tai, kas gyvenime tau svarbiausia ir galbūt nuotaiką gadinančios smulkmenos turės tau mažesnę įtaką. Jei tau nuotaiką sugadinusi situacija išties svarbi, nešvaistyk laiko nervinimuisi, o geriau pagalvok, kaip gali ją išspręsti, o jei ne - pamiršk tai, kas įvyko. Neatiduok nė sekundės tam, kas nėra svarbu.

Gyvenimas yra nuostabi dovana, todėl reikia ja mėgautis, o ne švaistyti nereikšmingoms smulkmenoms tol, kol suprasime, kad laiko jau nebeliko

Palaikymas. Sunkiose situacijose kito žmogaus palaikymas ir grąžinimas į protą gali labai pagelbėti. Turėk draugą, kuris tokiose situacijose išklausys, palaikys ir primins, kas tavo gyvenime yra gero. Palaikymo komanda padeda išsikapstyti iš bet kokios duobės, todėl neatsisakyk šio privalumo.

Geras poelgis. Kai imame per daug galvoti apie savo problemas bei sunkumus ir jie trukdo mums pastebėti tai, kas gero yra aplink, tikriausiai per daug mąstome apie save. Mes, žmonės, turime natūralų poreikį daryti teigiamą poveikį kitiems. Todėl, kai imi pastebėti, kad jautiesi visai prastai, padaryk mažą, bet nuoširdžią ir malonią nuotaiką pakeliančią smulkmenėlę kitam. Nusišypsok liūdnam praeiviui, pasakyk, kad kolega gerai atrodo, papasakok anekdotą pavargusiam draugui ar padaryk bet ką, kas kitam bent truputėlį pakels nuotaiką. Taip padarysi gerą darbą, diena praeis ne veltui bei ne tik tu, bet ir kitas žmogus pasijus geriau!

Palik viską už durų. Kad ir kas šiandien tau sugadino nuotaiką, tu neprivalai to nešiotis su savim visą dieną. Darbo problemas palik kabinete, šeimyninių problemų nesinešk į darbą. O dar geriau - išmesk viską pro langą (gali tiesiog įsivaizduoti, kaip sudedi savo problemas į maišą ir išmeti)! Jei susidūrei su nemalonia situacija ar problema, išsiaiškink visa tai ir daugiau nekvaršink sau galvos. Kuo ilgiau apie tai galvosi, tuo labiau tai sekins tave, o naudos negausi jokios!

Niekas savaime nėra nei gera, nei bloga, o kaip mes sureaguojame, paverčia tai vienu arba kitu, todėl reaguok į visas situacijas taip, kad dienos būtų šviesios ir saulėtos, net kai lyja lietus.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!