Kai kurie sės pirmą kartą paragavę putojančio alaus, šampano. Kai kurie sės septintą kartą paragavę skaidriosios degtinės, klampaus brendžio. Peržvelgus baudas, norisi pasiklausti, kodėl gi taip toleruojami girti vairuotojai? Kodėl nepriimami griežtesni įstatymai?

Manau, asmuo, pirmą ir vienintelį kartą surizikavęs girtas vairuoti savo automobilį, turi nebetekti teisės to daryti visam likusiam gyvenimui ir sėsti ilgiems metams į kalėjimą, be jokios malonės anksčiau išeiti, nesvarbu jis sukėlė auto įvykį ar nesukėlė. Girto vairuotojo keleiviui, kuris ne tik kad nesustabdė kompaniono, tačiau dar ir naudojosi girto vairuotojo vairavimo paslaugomis, grėstų taip pat belangė ir tūkstantinė bauda. Tai išgirdę mūsų išrinktieji Seimo nariai, matyt, pradėtų skelbti dekadas, jog tai neadekvačios baudos. Atsirastų daug ir įvairių argumentų baugų švelninimui dėl humaniškumo, teisinio teisingumo, galų gale politinės valios.

Atsirastų ir tokių parapsichologinių gabumų turinčių ekspertų, kurie aiškintų, jog radikalios baudos nesutrukdys vairuotojams vairuoti toliau girtiems. Panašiai kalbama buvo ir apie mirties bausmę. Žuvusi auka, kuriai nieks negali paadvokatauti, kuri negali pasakyti savo nuomonės, vienareikšmiškai turėtų radikalesnę nuomonę apie baudas. Natūralus klausimas tautai - demokratinėje Lietuvoje daugiau teisių į apsigynimą turi auka, kuri prarado teisę į gyvenimą, ar girtas budelis už vairo?

Ar girto vairuotojo pražudytas žmogus turėjo teisę į gyvenimą, humaniškumą, teisinio teisingumo lūkesčius? Ar būsimos aukos akimis, sąžininga, kai už gyvybės atėmimą atsėdima porą metų ir kartais anksčiau ištrūkstama iš kalėjimo „už gerą elgesį“? Ne tik išeinama į laisvę, bet po kurio laiko vėl vairuojama!

Pagal įvairias apklausas, Seimas yra pasitikėjimo dugną pasiekusi institucija žmonių mąstysenoje. Seimas - institucija, kuri pasiekusi dugną, dažniausiai kasa giliau. Kodėl nei vienam tautos išrinktam atstovui nekyla noras teikti radikalių pasiūlymų šia tema? Gal problema slypi giliau? Juk tarp atsakingų pareigūnų taip pat pasitaiko girtos loterijos mėgėjų, kurie po paskanauto alkoholinio gėrimo stikliuko sėda už vairo kaip už rusiškos ruletės stalo.

Gal kada ateis laikai, kai bus gaminami automobiliai su alkotesteriais, ir tik papūtus į jį, automobilis spręs, jam užsivesti ar ne? Bet iki to laiko mes neturėtumėm leisti keliuose vykti betvarkei. Kol įstatymų leidėjai miega, svaigsta pasakas seka apie adekvačias baudas, reikia būti pilietiškais, padėti sau - nesėsti už vairo girtiems sau ir kitiems.

Jeigu pastebime kelyje girtą vairuotoją jį sustabdyti ir iškviesti policiją. Galėtų prie visuomenės gerovės prisidėti ir tie, kurie gamina alkoholį tiems patiems žmonėms, turintiems vairuotojo pažymėjimą. Verslininkai ir visuomenės veikėjai galėtų įkurti organizaciją, kuri skatintų pilietiškumą, teiktų premijas žmonėms užkirtusiems kelią tragedijoms, suteikdami premijas, skatindami tuos asmenis, kurie nebūtų abejingi ir stabdytų girtus asmenis, pranešinėtų apie jų vykimo kryptis.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!