Publikuojame jo nuomonę ir kviečiame pasidalyti savąja el.p. pilieciai@delfi.lt!

Jeigu kalbame apie aukštesnės kvalifikacijos specialistus, tai labai didelio skirtumo (gyventi Lietuvoje ar svetur – red.pas.) kaip ir nėra. Taip, pajamų lygis gerokai skiriasi, bet nemanau, kad žmonės, Lietuvoje gaunantys daugiau nei 2000 eurų per mėnesį, labai jaudinasi, kad Vakaruose už tokį patį darbą mokama gal ir 5000 eurų. Taip, tikrai yra tokių, kurie dėl skirtumo kraustosi, bet vis dėlto, manau, dauguma nusprendžia likti Lietuvoje.

Visiškai kita situacija kalbant apie nekvalifikuotą darbą. Lietuvos verslas masto labai paprastai – jeigu už MMA nesutiks dirbti lietuviai, atsivešim baltarusių, ukrainiečių, pakistaniečių ir dar visokių kitokių. Jiems esmė – nekintantis jų pelnas, o jį pasiekti įmanoma tik prie itin žemo darbo jėgos apmokėjimo. Ir nekvalifikuoto darbo pajamos Lietuvoje yra tragiškos. Kadangi maisto ir kitų būtiniausių poreikių kainos yra iš esmės panašios kaip Europoje, tai išgyvenimas iš esmės už kelis kartus mažesnes pajamas jau nebeįmanomas.

Šioje srityje Lietuvoje yra siūlomas vienintelis sprendimo būdas – steigti savo verslą. Bet tiems žmonėms, kurie neturi verslumo gyslelės, iš esmės lieka paskutinis sprendimas – emigracija. Palyginimai yra įmanomi patys įvairiausi, bet juk esmė valstybės mastu yra lyginti tas žmonių mases, kurios yra pačios didžiausios. Ir iš tiesų Lietuvoje, kaip ir bet kurioje pasaulio valstybėje, nekvalifikuotą darbą dirbančių žmonių, ko gero, yra daugiausia, tačiau jų gyvenimo kokybė Vakaruose ir pas mus skiriasi pernelyg daug.

Nesprendžiant šios problemos tolesnė emigracija yra tiesiog užprogramuota ir neišvengiama. Kartu neišvengiama ir imigracija iš Rytų. Tik vėlgi, ar tikrai mes sugebėsime tuos imigrantus išlaikyti pas save, kai visos sienos į Vakarus yra atviros ir bent jau fiziškai niekas jų netikrins, kai bėgs tenai, kur pajamos gerokai aukštesnės? Tuomet iškart kyla klausimas – kokius sprendimus siūlys verslo magnatai, kai nebeturės jokios darbo jėgos, kuri sutiktų pas juos dirbti? Priverstinis darbas? Kalėjimas už pabėgimą iš Lietuvos imigrantams? Pareiga atidirbti Lietuvos verslui visiems piliečiams?

Jeigu verslininkai, kurie faktiškai pas mus valdo daugiau nei 90 proc. viso kapitalo, nepakeis savo požiūrio, kad jų pelnas negali būti mažesnis negu X procentų nuo apyvartos ar investicijų, tai jokių kitų logiškų ir veiksmingų sprendimų tiesiog nebus.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Galbūt ir jūs dabar, gyvendami užsienyje, dėliojate visus „už“ ir „prieš“ argumentus dėl grįžimo į Lietuvą ir norėtumėte pasidalinti savo patirtimi? O gal kaip tik galvojate apie emigraciją? Jei taip, laukiame jūsų laiškų el. paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Mano sprendimas“.