Pažiūriu internete, ko reikia laidojimo leidimui gauti. Nieko baisaus – mirties liudijimo, pažymos apie palaikų kremavimą, laidojančio asmens paso, prašymo... Skambinu į Palangos savivaldybės Civilinės metrikacijos skyrių, tikėdamasi, kad visa tai galima atlikti elektroninėmis priemonėmis. Deja, tik ne Palangoje. Be to, paaiškėja, kad iš kapinių sargės reikia gauti pažymą, kad mūsų šeimos kapuose yra pakankamai vietos.

Darbuotoja nežino, kur ta sargė ir koks jos telefono numeris. Gal laidojimo namuose žinos? Skambinu į Palangos laidojimo namus. Atsiliepia vyriškis ir patikina, kad jie jokių pažymų neišdavinėja. Skambinu Palangos komunaliniam ūkiui, kuriam priklauso laidojimo namai.

Kai paaiškinu, ko man reikia, sekretorė mėgina mane nukreipti į Civilinės metrikacijos skyrių. Kai pasakau, kad ten jau skambinau, duoda vienos darbuotojos telefoną. Tuo telefonu atsiliepusi darbuotoja nukreipia vėl į laidojimo namus. Nieko jai nebesakau, jaučiuosi pavargusi.

Paskambinau Palangos merui ponui Vaitkui, norėdama paklausti, ar tikrai gali taip būti, kad tokio mažo miesto savivaldybės darbuotojai, išduodantys leidimu laidotuvėms r net patys jas organizuojantys nežino, kur rasti kapinių sargę. Deja, meras išvykęs. Skambinu kitą dieną. Meras užsiėmęs. Sekretorė paprašo palikti savo telefono numerį, bet neperskambina.

Pasitariu su artimaisiais. „Tu optimistė, – sako jie man. – Ko kito tu tikėjaisi?“ Na, taip, naivuolė, tikėjausi užuojautos ir pagalbos.

Prisimenu Dalios Grinkevičiūtės pasakojimą, kaip ji slapta rūsyje laidojo nelegaliai iš tremties grįžusią savo motiną. Siūlau ir mums palaidoti mamą be jokių leidimų. Šeima pasvarsčiusi pritaria.
„Jei mus ir įkiš į kalėjimą, tai gal neilgam“, – sako mano dukra.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

DELFI kreipėsi į UAB „Palangos komunalinį ūkį“, kuriam priklauso laidojimo namai. Jo atstovai nurodė, kad mirus artimajam, su dokumentais (mirties liudijimu ir kt.) reikia kreiptis į civilinės metrikacijos skyrių, kad išduotų laidojimo leidimą, ant kurio reikia pasirašyti kapo prižiūrėtojui (atsakingam už kapavietės priežiūrą velionio (-ės) artimiesiems).

Komentare patvirtinta, kad pažyma reikalinga ir iš kapinių prižiūrėtojos (joje nurodoma, kad tikrai turi šeimos kapą ir kad yra vietos naujam laidojimui).

„Kapinių prižiūrėtoja ir laidojimo namai dirba kiekvieną darbo dieną nuo 8:30 iki 16:30. Ne darbo laiku (visą parą) galima skambinti telefonu, kurį galima rasti internete ir yra užrašytas ant laidojimo namų durų. Tel. nr. yra 8 652 17718, 8 650 20136. Su laidojimo leidimu į mus dėl kapavietės identifikavimo ir laidotuvių organizavimo laiško autorė nesikreipė“, – nurodoma komentare.