Sveikintina, kad toks projektas gimė. Laikai keičiasi, niekas nestovi vietoje. Turime prisitaikyti, bet jokiu būdu negalime būti primityviais. Žiūrint pirmąją laidą iškilo vienas klausimas – kas tas tautinis šokis? Dar svarbiau, o kaip turėtų atrodyti tautinis menas moderniame kontekste?

Į šį klausimą, mano manymu, bene geriausią atsakymą pateikė LSMU tautinių šokių kolektyvas „Ave Vita“. Bravo jiems! Braliukai latviai parodė tai ką geriausiai moka – tautinis menas be jokių blizgučių ar dirbtinių bandymų būti moderniais. Jie tiesiog buvo tokie, kokie ir visuomet būna – savimi. Vilniaus universiteto tautinių šokių kolektyvas taip pat buvo vienas iš tų retų saulės spindulių visoje „Kadagio“ „modernumo“ puokštėje.

Tie, kurie bandė ieškoti tautinio meno šiuolaikiniame pasaulyje ir kuriems to padaryti nepavyko – nusvilo. Gaila, kad ansamblis „Nemunas“ liko tik dešimtas. Džiugu, kad gavo progą pasitaisyti.

Prie pirmos „Kadagio“ laidos prėskumo prisidėjo ir ne vietoje nuskambėję tam tikri štampai, stereotipai, susiję su tautinėmis mažumomis. Puikiai pasirodė kolektyvas „Perla“ iš Nemenčinės. Tą sunkiai būtų galima pasakyti apie laidos vedėjus ir komisijos narius, kurie laidė „juokingas“ replikas lenkų kalba. Ar tai, kad kolektyvas atvyko iš ten reiškia, kad jie ne Lietuvos piliečiai ir nesupranta lietuviškai? Jie puikiai supranta. Tai kam reikėjo to neskanaus teatro? Sakysit, televizija to reikalauja? O kaip tada dėl komisijos komentarų kolektyvo „Alsa“ atžvilgiu? Žmonės džiaugiasi ir dalinasi tuo džiaugsmu su kitais, taip, kaip moka. Ir be jokio ala „modern“. Ar tai blogai?

Šį kartą klausimų daugiau negu atsakymų. Kita vertus, gerai, kad yra apie pagalvoti ir iš naujo pabandyti atrasti tautinio meno vietą šiuolaikiniame pasaulyje. Bėda ta, kad dažniausiai einame lengviausiu keliu ir atsiduodame pirmoms pagundoms, kurios niekur neveda... Tuomet „modernus“ tautinis menas „padaromas“ čia ir dabar, greitai ir pigiai.

Man pasirodė, kad net ir ne visi „Kadagio“ komisijos nariai suprato, kas ten vyko. Gaila buvo stebėti rūškaną Marijono Mikutavičiaus veidą, kuris kelis kartus pasakė – „man trūksta čia modernumo“. Tai koks tas „modernus“ tautinis menas turėtų būti?

Noriu tikėti, kad į šį klausimą atsakyti pavyks „Kadagio“ dalyviams kitose laidose. Sėkmės visiems!

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite pasidalyti savo mintimis? Galbūt turite visai kitokią nuomonę? Rašykite el.paštu pilieciai@delfi.lt arba žemiau: