Abiems bankų („Snoro“ ir Ūkio banko) savininkams priklausė pagrindinės Lietuvos krepšinio komandos, dalis žiniasklaidos . Tačiau buvo ir skirtumas kaip, kad viešumas. Antonovas vengė žiniasklaidos, o Romanovas tapo net savotišku personažu, jei taip galima išsireikšti. Ar skirsis šių asmenų „indėlis“ į bankų silpninimą, ateitis parodys.

Vilniaus OMX birža gauna jau antrą smūgį per pusantrų metų laikotarpį. Vilniaus OMX birža dar nespėjo atgauti savo autoriteto dėl „Snoro“ bankroto, nes biržoje esamų įmonių veikla turėtų būti po padidinamuoju stiklu, todėl netikėti bankrotai smulkiems akcininkams nėra suvokiami, tuo labiau bankinio sektoriaus, mat pastarąjį prižiūri dar ir Lietuvos bankas.

Prieš bankrutuojant „Snoro“ bankui, pastarasis buvo apdovanotas už gerą veiklą. Jei pažiūrėtume Ūkio banko naujienas, taip pat pamatytume jam skirtus apdovanojimus. Labai sunku prognozuoti kaip po tokios įmonių priežiūros reaguos investuotojai į Lietuvoje veikiančią akcijų biržą.

Juodasis penktadienis

Viskas prasidėjo penktadienį, kai dėl V. Romanovo pasisakymų apie Žalgirio klubo skolas žaidėjams žmonės neva masiškai pradėjo išsiiminėti pinigus. Tai, kad masiškai buvo išpardavinėjamos Ūkio banko akcijos ir pats mačiau, tačiau žmonių eilių prie bankomatų niekur nemačiau. Manau šis V. Romanovo penktadienio spektaklis Kauno m. savivaldybėje buvo iš anksto surežisuotas

Kas bus su Ūkio banko akcijomis? Manau, kad būtent dėl didelių penktadienio sandorių Vilniaus OMX biržoje, antradienį buvo apribota banko veikla bei sustabdyti sandoriai biržoje. Dabar Lietuvos bankas turi teisę anuliuoti paskutinių trijų dienų (įskaitant antradienį) akcijų pirkimo-pardavimo sandorius. Tai būtų logiškiausias žingsnis apsaugant Ūkio banko turtą ir smulkiųjų akcininkų interesus. Šią naujieną greičiausia išgirsime jau netrukus.

Ar smulkieji banko akcininkai patirs didelių nuostolių dėl turimų Ūkio banko akcijų?

Kiek vertos bus Ūkio banko akcijos ir kokių nuostolių patirs smulkieji akcininkai labiau priklausys nuo paskirto administratoriaus vertinimo ir Lietuvos banko tolimesnių veiksmų.

Dabar svarbiausia stebėti, kad vertintojai fiktyviai nenuvertintų banko turto. Nes jei kokio nors suinteresuoto konkurento (kito banko) tarpininkai papirktų vertintojus, tai smulkūs akcininkai gali patirti didelę žalą. Tuo labiau, kad vertinimas gali būti pakankamai subjektyvus ir pritemptas į vieną ar kitą pusę. Ypač jei yra vertinamas nestandartinis turtas, dažnai nepardavinėjamas kaip, kad Žalgirio arena ar pan.

Labai tikėtina, kad koks nors bankas norėdamas padidinti savo likvidumą gali išpirkti Ūkio banko akcijas už nominalią vertę. Tokiu atveju akcininkai, kurie mokėjo savo laiku už akcijas tarkim po 3 Lt, tai natūralu, kad gaus kelis kartus mažesnę kainą ir patirs nuostolius, o tie, kas nesenai pirko ypatingai nuvertintas akcijas, kurių kaina buvo nukritusi žemiau pusės lito, gali iš to gauti ir pelną.

Aišku, yra būdų akcijas padaryti ir bevertėmis, tačiau už tokį ,,triuką" šį kartą galėtų grėsti ir asmeninė atsakomybė, o užsitęsę teismų maratonai tiek Lietuvai, tiek už tai atsakingiems asmenims nieko gero nežadėtų. Manau, kad praktika visada slėptis po Lietuvos valstybės vardu ir neprisiimti asmeninės atsakomybės anksčiau ar vėliau baigsis.

Prisiminkime rinkimus

Po rinkimų į Seimą paaiškėjo, kad V. Romanovui per vieną dieną buvo pervesta 220 mln. litų. VMI iki šiol tiria šios dovanos apraišką. Žinant tai, kad dabar visą Ūkio banko kapitalą galima būtų įsigyti (išperkant akcijas už nominalią vertę) už maždaug 100 mln. eurų (345,8 mln. litų), tai nenustebčiau jei pats V. Romanovas galėtų ir išsipirkti šias akcijas.  Tačiau tokiu atveju, nepasikeistų banko vykdoma politika, ko labai nenorėtų Lietuvos bankas.

Ar dar galima Ūkio banką pakelti ant kojų? Aišku, galima. Geras to pavyzdys yra Šiaulių bankas. Naujas savininkas, naujas vadovas, o tuo pačiu naujas požiūris į bankininkystę ir rezultatus matome jau šiandieną. Aišku, šiuo atveju labai svarbus ir administratoriaus vaidmuo (...).

Svarbiausia tikėtis, kad šis administratorius dirbdamas su Ūkio banku nepamatytų jame ,,melžiamos karvės" kaip tai mano nuomone įvyko su „Snoro“ atveju, kur iki šiol jam sėkmingai mokami pinigai už neįvykusius konkursus, o piliečiai laukia, kai bus viešai paskelbtas galutinis paskaičiuotas atlygis už „Snoro“ banko administravimo paslaugas.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!