Visuomenė šiuo klausimu pasiskirstė į dvi stovyklas: vieni, kuriems atstovauja gausus būrys pramogų pasaulio žvaigždžių, teigia, kad ginklų politika šalyje turi būti sugriežtinta, kiti, priešingai, mano, kad ginklo nešiojimasis JAV yra susijęs ir su giliomis tradicijomis, tad jokiu būdu negali būti draudžiamas. Tačiau kokia yra dabartinė situacija ir ar draudimai iš tikrųjų galėtų ką nors išspręsti?

Amerikos ginklų įstatymai siekia tolimą šalies praeitį. Kai prieš 221 metus buvo priimta JAV Konstitucijos pataisa apie ginklų laikymą, vieninteliai ginklai buvo paprasti pistoletai ir medžiokliniai šautuvai. Be to, minėtos pataisos buvo priimtos vien tam, kad žmonės galėtų apsiginti nuo laukinių žvėrių, kurių dar tada JAV tikrai netrūko.

Sušvelninus ginklų įsigijimo ir laikymo įstatymus, ginklų kiekis šalyje ženkliai išaugo. Po paskutinio pasaulinių mastų atlikto tyrimo (Global Small Arms Survey), kurio tikslas buvo nustatyti civilių turimų ginklų skaičių, paaiškėjo, kad ginklų kiekis JAV yra didžiausias ir siekia net 88 vienetus šimtui gyventojų. Antroje vietoje yra Jemenas su palyginus kuklių 54 ginklų, tenkančių šimtui gyventojų skaičiumi. 

Iš pirmo žvilgsnio ginklų skaičius gali pasirodyti tik eilinė, nesvarbi statistika. Vis dėlto, tyrimai rodo, kad tarp išsivysčiusių šalių, JAV pirmauja pagal žuvusiųjų nuo šaunamųjų ginklų skaičių. 100 tūkstančių gyventojų tenka 3 žmogžudystės panaudojus šaunamuosius ginklus. Tai yra keturis kartus daugiau nei Šveicarijoje, dešimt kartų daugiau nei Indijoje*, 20 kartų daugiau nei Australijoje ir Anglijoje. Tad, ką begalvotume apie ginklų kontrolę, turime pripažinti, kad tokie statistiniai duomenys nepuošia Amerikos.

Daugelis ekspertų yra linkę manyti, kad didelį žmogžudysčių skaičių lemia piliečių psichologinės nuotaikos. Tačiau ar Amerikoje yra daugiau vienišų žmonių, palyginus su kitomis šalimis? Ar žmonių, kenčiančių nuo depresijos, trūksta Europoje ir Azijoje? Pagal Jungtinių Tautų atliekamą laimės indekso nustatymo tyrimą, JAV ne per daugiausiai atitolusi nuo lyderių ir yra 11 vietoje, tuo tarpu Jungtinė Karalystė yra tik 18, o Indija net 94 vietoje. Todėl šiuo atveju reikėtų užduoti klausimą: kodėl šiose šalyse nuo ginklų žūva ženkliai mažiau gyventojų nei JAV, ir ar tik žmogiškasis faktorius lemia viską?

2009 metais žurnale „The Atlantic Magazine“ buvo publikuotas straipsnis, kuriame leidinys palygino valstijas ir žuvusiųjų nuo šaunamųjų ginklų skaičių. Tyrimas parodė, kad žmogžudysčių skaičius yra ženkliai mažesnis valstijose, kuriose taikomas bent vienas ginklų įsigijimo ar laikymo apribojimas (kovinių ginklų įsigijimo draudimas, ginklų nešiojimosi draudimas). Šie duomenys įrodo aiškią sąsają tarp galiojančių įstatymų ir žmogžudysčių, panaudojus šaunamuosius ginklus, skaičiaus.

Apibendrinus, kiekvienas turi teisę turėti savo nuomonę, vis dėlto, kai kurių faktų atmesti negalime. Yra aiški koreliacija tarp liberalios ginklų politikos ir didesnio žuvusiųjų nuo šaunamųjų ginklų skaičiaus. Teiginiai, kad viso to priežastis yra psichologinės žmonių nuotaikos, kurių kontroliuoti negalime, yra tik pasiteisinimas tolesniam nieko neveikimui. Taip, pamišėlių ir žudikų, tokių kaip Adamas Lanza, valdžia negali nuspėti, bet ką ji tikrai gali, tai pakeisti ginklų įstatymus.

*Indija nėra išsivysčiusi valstybė, įtraukiau ją tik dėl įdomumo

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!