Dalyvauju kursuose, kuriuose mus apmoko atpažinti skriaudžiamus vaikus, ir privalome raportuoti vaikų teisėms, jeigu, pavyzdžiui, tėvai nevalo vaikui dantų ir burnoje daug ėduonies – tai jau traktuojama kaip vaiko nepriežiūra.

Lietuviai vaikų dantukai gana apleisti, aš jų daug matau, per paskutinius keletą metų jų labai padaugėjo.

Mano galva, pagrindinė visų problemų priežastis yra didžiulis mentaliteto skirtumas. Taip jau atsitiko, kad aš daug bendrauju su norvegais, gerai pažįstu kultūrą, žmones, mentalitetą. Aš tikiuosi, kad Lietuva kada nors bent kažkiek bus panaši į Norvegiją savo kultūra, pažanga, aukštais kriterijais.

Lietuva, deja, atsilikusi šviesmečiais ne tik ekonominiu, teisiniu, bet ir moraliniu požiūriu. Gaila žiūrėti į lietuvius, bėgančius iš Norvegijos. Tai tarsi bėgimas nuo savęs. Ir bandymas juodinti Norvegijos sistemą atrodo tiesiog apgailėtinai.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Įvykiai Norvegijoje – vieną labiausiai aptarinėjamų šių dienų temų. Šurmulys sukilo po to, kai Norvegijos policija pranešė, kad sausio 26 d. dingęs septynmetis lietuvis buvo pagrobtas ir išvežtas iš šalies, po to, kai susitiko su biologine mama prižiūrint vaikų gerovės apsaugos tarnybai „Barnevernet“.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija pirmadienį ryte gavo informaciją, kad Lietuvos nepilnametį pilietį G.B. Švedijos institucijos jau sausio 28 d. perdavė Norvegijos socialinėms tarnyboms, o lietuviai aptarinėja, ar teisingai elgiamasi su Norvegijoje gyvenančiomis, vaikus auginančiomis lietuvaičių šeimomis.

DELFI skaitytojas jau spėjo pasidalinti nuomone – jis pats dirba Norvegijoje ir pažinojo vieną žmogų, iš kurio buvo atimti du vaikai. „Iš vieno tokio prieš gal dvejus metus buvo paimti du vaikai dėl naudojamo smurto (įvairaus pobūdžio). Žmogus nesuprato, ką padarė blogai – juk jis irgi taip buvo auklėtas. Gavo jis, žinoma, nemokamą teisinę pagalbą, bet jo byla, panašu, pralaimėta“, – pasakojo jis.

Prašome Jūsų – pasidalinkite savo nuomone ar patirtimi. Galbūt turite pažįstamų Norvegijoje, patys ten gyvenate ir galite papasakoti apie situaciją, matydami ją iš arčiau? Laukiame Jūsų laiškų el.paštu pilieciai@delfi.lt, savo nuomone ar rašiniu taip pat galite pasidalinti žemiau!