Baigusi mokyklą iš karto įstojau mokytis. Įstojau ten, kur ir norėjau, žinoma iki geresnės vietos pritrūko balo, bet buvau laiminga. Tai buvo mano vaikystės svajonė. Čia, Lietuvos sostinėje susipažinau su savo būsimu vyru. Iki studijų baigimo likus mėnesiui įsidarbinau pagal specialybę. Tai ir buvo mano klaida...

Kurį laiką dirbusi sužinojau, kad laukiuosi. Neišsigandau, norėjau vaikelio, be abejo, jis buvo neplanuotas, bet tikrai ne nenorimas. Mažylis pilvelyje prabuvo tik apie 2 mėnesius, kai prasidėjo bėdos – gresiantis persileidimas, žinia, kad jokios motinystės pašalpos negausiu, kadangi pradėjau per anksti dirbti, reikėjo dirbti tik pabaigus studijas...

Teko imti biuletenį ir pagulėti ligoninėje... Už jį pinigų taip pat negalėsiu gauti, kadangi neturiu pakankamo stažo. Supratau tik vieną dalyką – Lietuvoje nepalaiko netikėtai pastojusių moterų. Jos turi verstis pačios, kaip kas moka. Ir niekam nesvarbu, kad tu palūžusi, žvelgi baimės kupinomis akimis į priekį ir nežinai, ką darysi.

Nesvarbu, kaip tau reiks išlaikyti vaiką. Be reikalo taip viešai skelbiama, kad visi įstatymai gina besilaukiančias. Niekas nepasikeis tik to stebuklo augančio mano pilve atžvilgiu, lauksiu jo, nes jis – didžiausias stebuklas pasaulyje.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas (SRDK) rugsėjo pabaigoje pritarė Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo straipsnių pakeitimo įstatymo projektui, kuriuo siūloma nuo 2015-ųjų sausio kitaip reguliuoti apdraustųjų asmenų iki 26 metų amžiaus, kurie neįgijo reikalaujamo stažo dėl svarbių priežasčių, teisę gauti ligos, motinystės, tėvystės ir motinystės (tėvystės) socialinio draudimo pašalpas.

Siekiant nevaržyti jaunų asmenų galimybių įsidarbinti, projekte siūloma atsisakyti šiuo metu nustatytos sąlygos – tapti apdraustuoju per 3 mėnesius nuo mokslo baigimo. Šių asmenų teisę gauti minėtas ligos ir motinystės socialinio draudimo pašalpas siūloma susieti su draudiminiu įvykiu – laikinuoju nedarbingumu ar motinyste, tėvyste, motinyste (tėvyste)), jeigu jis įvyko atitinkamai per 6 (ligos atveju) ar 12 mėnesių (motinystės, tėvystės ar motinystės (tėvystės) atveju) nuo mokslo baigimo.

Pagal projektą teisę gauti motinystės (tėvystės) pašalpą taip pat turės asmenys, kuriems už tą patį vaiką prieš tai buvo mokėta motinystės ar tėvystės pašalpa pagal naujas taisykles, jeigu atostogos suteikiamos nuo kitos dienos po nėštumo ir gimdymo atostogų ar tėvystės atostogų pabaigos.

Ar bus priimtos įstatymo pataisos, spręs Seimas.
Kaip DELFI komentavo „Sodros“ atstovas ryšiams su visuomene Martynas Žilionis, pagal dabar galiojančią tvarką, motinystės, tėvystės ir motinystės (tėvystės) pašalpai gauti reikalingas vienerių metų (per paskutinius dvejus metus) darbo stažas.
 
„Jeigu tokio stažo asmuo neturi dėl to, kad mokėsi, jeigu jam yra iki 26 metų ir jis įsidarbino per tris mėnesius iki mokslų baigimo, jis turi teisę gauti motinystės (tėvystės) pašalpą ir be reikalaujamo stažo. Tačiau pasitaiko atvejų, kai pašalpos prašo asmenys, kurie pradeda dirbti dar besimokydami ir nespėjus sukaupti vienerių metų stažo, paprašo pašalpos. Tokiais atvejais pašalpa neskiriama“, - sakė specialistas.
 
Kaip teigiama įstatymo projekto aiškinamajame rašte, tokią tvarką nustatančios įstatymo nuostatos „socialiai neteisingos tam tikro asmenų rato atžvilgiu“.

Norite pasidalinti savo istorija? Rašykite el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Vaikas“ arba naudokitės žemiau esančia nuoroda: