Nuolat pamąstau, kodėl tos didžiosios ir galingos valstybės, kurios vos ne pasaulio bamba tituluojamos, taip atkakliai priešinosi Palestinos narystei šioje organizacijoje. Juk Palestina ne į kokį Šanchajaus klubą įstojo, kur kartas nuo karto karinėse pratybose pažvanginami ginklai, bet į organizaciją, kurioje propaguojamas mokslas, kultūros mainai, kultūrinio paveldo išsaugojimas (Palestinoje tikrai yra saugotinų objektų, vien jau Betliejus ko yra vertas), gamtos mokslai ir kiti jaunimo bei studentų mainai. Taigi Palestina įstojo į taikią ir šalies plėtrą skatinančią organizaciją.

Tačiau JAV ir kitos valstybės, demonstruodamos savo kvailus principus (tik nepabijokime to žodžio), nutraukė arba dar tik svajoja apie finansavimo nutraukimą UNESCO organizacijai. Šioje vietoje kaprizus demonstruojančioms valstybėms norėtųsi priminti, kad jos pačios kasa sau duobę.

Palestinai tapus šios organizacijos nare, šalyje iš mirties taško pajudės mokslo reikalai. Vis daugiau jaunimo ir vaikų įgis išsilavinimą, susiformuos kitokį požiūrį, kai kurie gaus UNESCO stipendijas ir išvyks į Europą studijuoti, plėsti savo akiračio. Studentai iš kitų Europos šalių per mainų programas atvyks į Palestiną ir vietinius pamokys ko nors naudingo ar su jais pasidalys geromis idėjomis. Ir tokiu būdu padės Palestinai bent iš dalies kopti iš politinių, ekonominių ir kitokių prarajų. Kuo labiau šalies žmonės išsilavinę, tuo sunkiau toje šalyje tarpsta nusikalstamumas ir tuo sunkiau ten dygsta terorizmo sėklos.

Kitaip tariant, visokioms Al –Qaedoms vis sunkiau toje šalyje rasti mėsos patrankoms. Išsilavinusį žmogų kur kas sunkiau įtikinti tapti savižudžiu ar teroro aktų vykdytoju nei kokį visišką bemokslį, kurio pasaulėžiūra gali manipuliuoti kaip nori ir priversti daryti jį tai, ko užsigeis neobinladenai ar kiti smogikai. Pavyzdžiui, ar labai lengva būtų ekstremistams įteigti išsilavinusiam žmogui, o ypač jeigu jis stažavosi ar mokėsi Europoje (kad ir už to pačio UNESCO pinigus), kad krikščionys yra Islamo priešai ir jie vis tebekovoja su Islamu?

Šiuo atveju man visiškai nesuprantamas JAV bei kitų valstybių nenoras įsileisti Palestiną į UNESCO organizaciją. Iš JAV poelgių galima suprasti, kad ji nori paversti Palestiną juodąja skyle Artimuosiuose Rytuose, kur žmonės neturėtų jokio išsilavinimo, nebūtų per mainų programas pamatę kitokio pasaulio ir kuriais lengvai galėtų manipuliuoti visokie vahabitai, Al-Qaedos ir kiti. Ir po to iš tos „juodosios skylės“ būtų eksportuojami visokie smogikai į Izraelį ir į pačias JAV, tik žinoma prieš tai tamsūs ir bemoksliai tenykščiai kalnų piemenys būtų indoktrinuojami taip, kaip paranku patiems ekstremistams (aišku, tokiems obskurantams bus lengva įteigti visokias nesąmones, kad krikščionys valgo musulmonų mėsą šventėms ir panašiai, tad tokius „valgytojus“ tik ir reikia žudyti be jokio gailesčio).

JAV finansavimo nutraukimas, aišku, atsilieps pačiai Palestinai per švietimo, kultūros bei mainų finansavimą. Tačiau reikia nepamiršti, kad lazda turi du galus – kuo mažiau išsilavinimo, tuo daugiau terorizmo „kareivių“. Ir tuo nestabilesnis pasaulis ir tai pačiai JAV pririeks dar daugiau investicijų, statant įvairias užtvaras, kontrolės sistemas bei kita. Nenoriu būti sąmokslo teorijų šalininkas, bet kartais juokaudamas pasvarstau tokią galimybę, kad JAV gal ir paranku turėti pasaulyje teroristų irštvą ir po to imtis diriguoti pasauliui.

Lietuvos URM pareiškimai daugiau nei vaikiški. Pasak URM: Palestinos priėmimas į tą organizaciją politiškai ir finansiškai susilpnins tą organizaciją. Na, tiesą pasakius, finansų mokslo ir kultūros plėtrai tai reikės, bet nenoras leisti pinigų palestiniečių išsimokslinimui gali Vakarų pasauliui kainuoti dar brangiau ir, žinoma, skaudžiau, nei keliolika milijonų paaukota palestiniečių ateities kartoms šviesti. Čia aš galiu drąsiai teigti, kad toks ministerijos pasakymas yra noras pabėgti nuo tiesmuko atsakymo, kodėl būtent taip buvo balsuota.

Ir pabaigai, kartą Ž. Ž. Ruso yra pasakęs, kad prieš duodant žmonėms demokratiją, pirma juos reikia daug mokyti. Tad be švietimo, kaip galima įsivaizduoti taikią Palestiną?

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!