Nors šių knygų ėmiausi ne dėl paplitusio „pilko“ viruso, o daugiau dėl sportinio intereso. Juk visi apie tai kalbėjo, o aš neturėjau argumentų atsakyti visiems, kad tai yra visiškas šlamštas.

O dabar galiu atsakyti ir Jums! Jokiais būdais nepirkite šios knygos! 15 eurų už paplūdimio romaną tikrai labai brangu. Geriau nusipirkite „Tauputės bibliotekos“ ar kokį kitą romaną už 2 eurus. Ten viskas tas pats: susipažino, įsimylėjo, pasimylėjo ir vėl pasimylėjo ir ilgai ir laimingai gyveno.Tą patį galiu ir pasakyti apie filmą. Geriau pasižiūrėkite filmus, išvardintus čia.

Grįžtame prie knygos. Tekstas ne tik lengvai skaitomas, bet ir lengvai nuspėjamas. Skaitant galima bent 2-3 skyrius numatyti į priekį. O trilogijos pabaiga aiški jau pirmojoje knygoje.

Visa ši trilogija yra orientuota į jaunas mergaites, kurios aikčiojo dėl „Saulėlydžio“ sagos. Dabar tos jaunos mergaitės tapo jaunomis moterimis ir autorė E.L.James nuspalvino „Saulėlydį“ erotika ir pagrindinių veikėjų amžių pritaikė jau suaugusioms moterims. Tačiau tekstai taip ir išliko skurdūs, nebrandūs.

Ir visas požiūris į moterį knygoje yra menkavertis. Pagrindinė veikėja Ana yra visiška kopija Belos iš Saulėlydžio. Jų literatūriniai portretai yra beveik identiški. Panašiai ir su jų antrosiomis pusėmis, vienas – mazochistas, kuriam moteris yra tik žaislas jo hobiui, kitas – vampyras, kuris trokšta kraujo.

Tiesa, matau ir labai teigiamą šios trilogijos aspektą! Moterims, beskaitant pilkus atspalvius, seksualinis gyvenimas pagerėjo arba apskritai atsinaujino. Nes moterys, kurios buvo pavargusios nuo kasdienybės ir joms kas vakarą skaudėjo galvą, tapo erotikos ir meilės deivėmis ir įgyvendino naujai atrastus pojūčius knygoje su savo vyrais, sužadėtiniais ir vaikinais.

Ir vis dėlto, kas tokio yra toje knygoje, kad visos (visi) puolė skaityti labai brangų skaitalą? Atsakymas slypi mano perskaitytoje demotyvacijoje internete. Pokalbis tarp dviejų vyrų: „Žinai, aš dabar suprantu, kodėl moterims taip patinka „50 pilkų atspalvių“, jo draugas kilstėli antakį ir klausia „Kodėl?“, o šis atsako paprastai: „Nes tai tiesiog pornografija, kuri baigiasi vestuvėmis“. Ir šis pokalbis tik patvirtina mano teiginį, kad „50 pilkų atspalvių“ yra romanas už 2 eurus. O kainuoja jis 15 eurų, nes PR (viešųjų ryšių) komanda puikiai padirbėjo.

Tad kiekvienas renkamės pagal savo poreikius. O aš šiandien eisiu į filmą „Visko teorija“, o vakare ir taip aistringai mylėsiuosi su savo mylimuoju.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Teiraujamės Jūsų – skaitėte tiek kalbų sukėlusią knygą „50 pilkų atspalvių“? Planuojate apsilankyti jos ekranizacijoje? Pasidalinkite, ką galvojate apie dėmesio susilaukusį kūrinį ir milžinišką jo populiarumą.

Kviečiame paatvirauti– ar romane aprašomos scenos Jums priimtinos, ką manote apie išviešinimą to, apie ką dviese kalbama tik už uždarų durų? Ar, jūsų manymu, ši knygą nepropaguoja moters sudaiktinimo, kaip diskutuojama užsienio žiniasklaidoje?

Jūsų minčių laukiame el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „50“. Savo mintimis taip pat galite pasidalinti žemiau: