Nors gal ir ne visai teisingai išsireiškiau, tikrai ne skurdžiai, tik darbo užmokesčiai jų nedideli. Čia, aišku, toks nedidelis kazusas, bet ko tik mūsų nuostabiojoje Marijos žemėje nenutinka... Tačiau cituojant premjerą, nepavydėkim mes tų atlyginimų. Ir tikrai, nepavydim... bet.

Įdomu tai, kad pavydas pavydu, o dvigubi standartai išlieka. Imkime Seimo nario padėjėjo – sekretoriaus darbo poziciją. Valstybės tarnautojas, kurio darbo užmokestis „į rankas“ - 570 €. Sakysite yra kas uždirba mažiau? Visiškai sutinku. Tačiau, turėkite omenyje, kad faktiškai šie žmonės rengia įstatymų pataisas, kurios vėliau reguliuoja mūsų gyvenimą. Šie žmonės renka duomenis, sistemina ir konsultuoja Seimo narius. O dabar atsakykit, koks save gerbiantis teisininkas, analitikas ar strategas dirbs už tokį darbo užmokestį? Taigi koks užmokestis, tokie ir darbuotojai. Kokie darbuotojai, tokios kokybės ir Seimas.

Dar įdomu tai, kad iš tikrųjų dirbantys Seimo nariai jau kuris laikas negali rasti tinkamų darbuotojų ir siūlo šią situaciją keisti.

Dar 2015-ais metais Seimo narių grupė užregistravo pataisą siekdami bent vieną padėjėjo etatą pakeisti patarėju ir taip užtikrinti kvalifikuoto specialisto pagalbą Seimo nariui. Tačiau politinės valios tam nepakanka. Šioje Seimo sesijoje taip pat yra registruoti keli pasiūlymai tiek Valstybės tarnybos įstatymui, tiek Statutui, siekiant Seimo nario padėjėją kilstelti į aukštesnį lygmenį.

Bet žinote kas įdomu, kad dabartiniai valdantieji, kurie atėjo su šūkiu, jog visur dirbs profesionalai, iškilus šiam profesionalumo klausimui, neoficialiai kalba, kad nereikia tokių pasiūlymų, nes atkreipsim nereikalingą dėmesį... Taigi, baimė mainais į kokybę. O smagiausia, kad patys pasirašę po tokiu projektu, tą pačią dieną gavę valdžios „instrukciją“ atsiėmė savo parašus. Kyla klausimas kodėl nenori protingų ir kvalifikuotų darbuotojų Seime? Ką tokio gali pamatyti atėjęs kvalifikuotas specialistas, teisininkas, ko nesinori rodyti stumiant sau parankias pataisas?

Seimas turi apsipręsti – ar jam reikia kvalifikuotos pagalbos, specialistų galinčių oriai dirbti patarėjais ar pakanka jaunų gražių studentaičių, kurios už tokį atlygį tegali puošti koridorius ir tik tada, kuomet nedirba kituose darbuose. Taigi gal tikrai, nepavydėkim dėl tų atlyginimų, tiesiog suteikime galimybę oriai dirbti.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Sutinki ar nori paprieštarauti? Išsakyk savo nuomonę rašydamas el. p. pilieciai@delfi.lt.