Eiti ar neiti į rinkimus. Jei norite, kad šalis judėtų į priekį, privalote eiti. Jei nebalsuojate - reiškia, jog savo balsą atiduodate kažkam kitam. Kodėl manote, kad kažkas gali geriau nuspręsti už jus? Apsidairykite aplinkui, pavažinėkite po miestus, miestelius, kaimus, tikrai laikote save blogesniu už kitus žmones?

Įsivaizduokite situaciją, visi nebalsuoja, aš vienintelis tai padarau ir išrenku, ką noriu, kiekvienas iš jūsų man suteikė neįtikėtinas galias. Ar tikrai esu to vertas? Todėl tam, kad išvengtume panašių dalykų, balsuoti privalote visi!

Mano 1 balsas bevertis. Jis turi vertę ir jūs ją ganėtinai lengvai dar galite padidinti, ypač dabartinėje situacijoje. Visų pirma, atlikite namų darbus. Skirtingų partijų išrinkimas per ketverius valdymo metus, įskaitant tai, jog kai kurie priimti sprendimai galios ir po kadencijos, vidutiniškai žmogui gali pridėti arba atimti bent jo vieno mėnesio pajamas.

Kiek laiko skiriate mėnesio pajamoms uždirbti? Vieną mėnesį. Jei skirsite dvi savaites rinkimams, jau turėsite pelną (užtektų ir vienos savaitės). Kitas žingsnis - kiekvienas turite giminių (tėvai, vaikai, broliai, seserys ir t.t.), turite draugų, turite pažįstamų. Garsiai išsakykite savo nuomonę, atradimus ir štai jums jau ne vienas balsas, o gal net 10 ar 100? Jeigu plačiau paskleistumėte savo žinias, galbūt ir visas 1000?

Ką rinkti? Pateikiu savo nuomonę, gal kam bus naudinga.

Jei esate už lietuviškumą, nepriklausomumą, blaivumą - balsuokite už konservatorius. Jei jums aktualu valstybės pašalpos ir valstybės išlaikomi žmonės - balsuokite už socialdemokratus, bent jau trumpuoju laikotarpiu tai suveiks. Aktualu ekonomiškai stipri Lietuva, kuo mažiau apribojimų - balsuokite už liberalus. Norite protestuoti, esate viskuo nusivylęs, turite didžiausią pasirinkimą - Darbo partija, Tvarka ir teisingumas, Drąsos kelias. Tik neapsirikite, protestas dažnai yra lygu griovimui, griaudami toli nenueisime, reikia ir kurti. Lietuva nėra Baltarusija ar Š. Korėja, kad čia reikėtų viską sugriauti ir pradėti nuo pradžių.

Už visas likusias partijas balsuoti neverta, nes jos, tikėtina, nesurinks minimumo, tad jūsų balsas nueis per nieką, jį perleisite kitiems.

Pabaigai dar keli patarimai, padėsiantys ruošti namų darbus.

Jei galvojate, jog visi politikai blogi ir vagys - išsirinkite mažiausią vagį iš vagių. Politikai nėra kvaili –  jeigu rinksite gražiausiai šokantį iš vagių, visi stengsis gražiai šokti, bet vogs tiek pat. Jei rinksite mažiausią vagį - šiek tiek mažiau vogs, o tai jau žingsnelis į priekį, kas yra nepalyginamai geriau nei stovėjimas ar ėjimas atgal.

Jei galvojate, kad svarbiausia – sąžiningas, bet nesvarbu, ar protingas, labai klystate, turi likti vietos ir protui bei kompetencijai. Paimkite, pvz., Vilniaus šilumos ūkį, kažin, ar ten labai gera padėtis, ar visi sąžiningai valdo. Pagal logiką – sąžiningas ir nekompetentingas – gaunasi, kad jei valdytų sąžininga pensininkė iš Balbieriškio kaimo, šiluma atpigtų? Aš manau, kad pabrangtų, nes įmonė bankrutuotų ir tektų ją gelbėti mūsų visų pinigais...

Referendumas. Nežinau, kaip geriau, ir, mano nuomone, mažai ekspertų žino. Ar galvojate, kad liaudis žino geriau? Tai gal balsuojame „už“ ir permetam atsakomybę Seimui, bent bus už ką jo neberinkti.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!