Lietuva, atrodo, serga ir sirgs dar ilgai. Jei tie veikėjai, mano manymu, darkysis ir terš Lietuvos vardą. Bet visi jie turi pasiteisinimą – jie kovoja prieš sistemą. Tam, kad nuraminčiau, tiesiog trumpai paaiškinsiu, kodėl taip nėra ir kodėl jų gyvybingumas įmanomas tik tada, kai žmonės yra nusivylę savo nesugebėjimu gerai gyventi. Lietuviai keikia valdžią, nors patys yra kalti – ką išrinkot, tą ir turit.

Blogiau už bet kokį totalitarizmą yra „durniai, su iniciatyva“. Jie ne tik neturi žalio supratimo apie politiką, bet apskritai dažniausiai nesugeba logiškai mąstyti. Jie ragina sugrąžinti arklius į Lietuvos kelius, siūlo sekti Baltarusijos ir Ukrainos pavyzdžiu ir visa tai pavadina „kova prieš sistemą“. Jūs ne kovojate prieš sistemą. Visos tos kvailos pedofilų paieškos parodė tik viena: duok durniui su iniciatyva valdžią, tai čia bus blogiau nei Šiaurės Korėjoje.

Atrodo, kad visų kedininkų, paksininkų, tomaševskininkų ir kitų pasiteisinimas: o ką padarė Landsbergis, ką padarė Kubilius? Landsbergis – primenu, jei nesimokėte mokykloje – buvo vienas iš svarbiausių Nepriklausomybės atgavimo veikėjų. Kubilius bandė gelbėti Lietuvą ekonominės krizės laikotarpiu. Abu padarė daug klaidų. Ir reikėtų stengtis jas ištaisyti, užuot pavertus Lietuva gra(u)žulandu.

Toks lietuvių mentaliteto smukimas, kai nesigėdijama kvailumo yra simetriškas valdžioje aktyviai besireiškiantiems populistams. Jie irgi drąsiai rėkia, nes jaučiasi turį teisę – juos, pamanyk, išrinko.

Ir jie šiek tiek teisūs: esama balsavimo sistema leidžia į valdžią patekti gana prieštaringai vertinamoms melžėjoms, santechnikams, tikriems gražuliams, trumpai tariant. Būtų labai sveika ir naudinga pradėti kalbėti apie rinkimų sistemą, kuomet į Seimą patenka žmogus, tik turintis procentalų bent pusės visų Lietuvos rinkėjų ir lygiai tiek pat – vienmandatės balsų. Pažiūrėtume, kur tada atsidurtų visi tie gamtos pokštai. Tokią sistemą sukurti nėra sudėtinga.

Lietuviai nėra kvaili, tiesiog dabartinė rinkimų sistema yra visiškai nevykusi. Užtenka nupirkti gėlių Gargždų moteriškėms – ir tu Seime. Užtenka istorijos apie mergaitę – ir tu jau nauja partija. Apie tai, kaip užkirsti tam kelią, jau reikėtų pradėti mąstyti. Nes greitai čia tikrai neliks nė vieno žmogaus, kuris dar turėtų vilčių ką nors pakeisti.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!