Namo statyba prasideda nuo idėjos, kurią pritraukia troškimas turėti namą. Vieni namus statosi dėl mados, kiti iš puikumo, o būna, kai tikrai tikrai yra gimęs tikrasis poreikis. Tikrasis poreikis statyti namą savo šeimai bei kitiems, kurie tame name lankysis. Esmė yra ne turėti namą, tačiau gyventi name. Jeigu pasistatai namą, o į jį tik pareini permiegoti, esi to namo vergas. Jeigu statei vaikams, tačiau tie vaikai išvažiavo į kitą miestą, užsienį ir daugiau nesiruošia grįžti, tau vargas. Svarbu yra, ką tame name veiksi, ką veiksi šalia namo, savo atribotame žemės lopinėlyje, ir visiškai jokios prasmės turėti namą dėl paties turėjimo.

Žmogaus gyvenime - taip pat: ar tu nori turėti gyvenimą, kokį kiti turi, kokį televizoriuje rodo, kokį bendradarbis turi, kokį turi kaimynų vaikai, ar tu nori gyventi savo gyvenimą, kuris yra naudingas tau, tavo šeimai, tavo bendruomenei, tavo tautai?

Projektavimas (namo ir gyvenimo) prasideda nuo reginio (vizijos), kurį tu matai, kurį įsivaizduoji. Architektas negalėtų nieko projektuoti, jeigu nematytų viso to savyje. Neretai tiek gyvenimo, tiek namo architektai kopijuoja jau esamus gerus, gražius ir naudingus sprendimus, pritaiko juos savo projekte. Mes – žmonės – esam kopijuotojai, todėl nenuostabu, kad didelė mūsų gyvenimo dalis yra ir kažkieno kito gyvenimo kopija. Svarbu pasirinkti, ką nori kopijuoti ir sąmoningai pasinaudoti išmintingiausiu ir geriausiu bei, svarbiausia, sau tinkamiusiu projektu.

Namo (ir gyvenimo) laikančiosios konstrukcijos projektuojamos iš viršaus į apačią: stogas, sienos, pamatas. Tam, kad būtų galima įvertinti visas jėgas, visą svorį, įtempimus ir gniuždymus bei galiausia suprojektuoti viską atlaikančius pamatus.

Gyvenimas, kaip ir namas, turi turėti tvirtus pamatus. Namo pamatai būna iš betono ir plieno (armatūros), kai betonas atlaiko visus pastato (gyvenimo) gniuždymus, o armatūra (plienas) atlaiko įtempimus. Statybininkai žino, apie ką kalbu.

Gyvenimo pamatas – dvasinė stiprybė. Žinios apie save – sielą – dvasinę būtybę, tikėjimas (tuo, ką darai, ir ėjimas tik ten, kur esi nusprendęs), vidinė ramybė, besąlyginė meilė ir pakantumas viskam, tiesa bei neišprievarti ir taikūs santykiai su visais aplinkiniais. Toks pamatas atlaikys visus gyvenimo gniuždymus bei įtampas (stresus).

Gyvenimo sienos ( statybininkų žargonas – „karkasas“) – tai mūsų fizinis kūnas. Jis turi laikyti šimtą metų. Kaip mes jį maitiname, girdome, mankštiname, migdome, kaip elgiamės su savo gyvenimo karkasu?

Gyvenimo stogas, apsaugantis mus nuo lietaus, audrų, žaibų ir kitų mūsų saugiam ir laimingam gyvenimui nereikalingų trukdžių, – tai mūsų protas. Protas yra kaip kompiuterio procesorius, todėl kokią programą mes įdiegsime, tokį gyvenimą ir gyvensime. Protas yra kaip kopijavimo aparatas – kokį šabloną pateiksi, tokią kopiją ir gausi. Memai – žmogaus gebėsena atkartoti aplinką bei joje vykstančius veiksmus. Mano žiniomis, genai sudaro tik apie kelis procentus mūsų DNR, visą kitą formuoja memai, todėl ką pasėsi į savo protą, tą ir ir pjausi savam gyvenime.

Kai susiprojektuojam savo namą ar gyvenimą, sekantis žingsnis yra statyba arba įgyvendinimas (apreiškimas gyvenime). Yra septyni idėjos ar projekto materealizavimo žingsniai, o esmingiausias yra žingsnis nr. 5 – veiksmas. Veiksmui sukurti reikalinga energija. Beje, „energea“ (graik.) ir reiškia – veiksmas.

Taigi, kur slypi pati didžiausia jėga, kuri išjudina energiją ir sukuria veiksmą? Visa paslaptis slypi įsipareigojime. Kokius gyvenimo svorius, krūvius, gniuždymus ir įtampas sąmoningai gali prisiimti? Kokią naštą tavo pamatas gali atlaikyti?

Namų statyboje, statybininkus priverčia veikti (dirbti) sutartis, kurioje numatyti visi visų projekte dalyvaujančių įsipareigojimai.

Darbininkai (ar firmos) yra skatinami (motyvuojami) geru atlyginimu už atliktus veiksmus, pasiektus reikiamus rezultatus, tačiau taip pat baudžiami už ne laiku arba neteisingai (brokuotai) atliktus arba iš vis neatliktus darbus.

Tiek skatinimas, tiek ir baudos turi bendrą vardiklį – pinigus (valiutą). Kieno valiuta, to ir valia yra vykdoma. Pinigai šiandiena yra teisė į išteklius (tiek žmogiškuosius, tiek ir žemiškuosius), todėl žmonės, nemokėdami ir nežinodami, kaip gauti išteklių tiesiogiai, priversti gauti pinigų, kuriuos sukūrė tie, kas valdo šiandieninį pasaulį. Tačiau, norint pasiekti rezultatą, jie yra labai geras įrankis. Juk tu tai žinai: už pinigus žmonės pasiryžę šiandiena padaryti beveik bet ką.

Tagi, gyvenime, norint pasiekti konkretų rezultatą, reikia žinoti, ko tau reikia ir įsipareigoti bei įpareigoti kitus tavo gyvenimo dalyvius tai pasiekti. Aš mačiau daug žmonių, kurie nepasiekė jokių rezultatų, nes neįsipareigojo to padaryti. Sau gali pasižadėti, bet jeigu esi vis dar augimo lygyje, sau duoto žodžio sunku laikytis.

Savo gyvenime įsipareigojau labai daug kartų, ypač versle bei projektų valdyme. Buvo ir gyvenimiškų įsipareigojimų: mečiau rūkyti, gerti nuodus. Taip pat įsipareigojau ir įstojau į universitetą, įsipareigojau ir baigiau Dainiaus Kepenio Palangos sveikatos mokyklą. Įsipareigojau ir parvežiau į Klaipėdą šimtą konteinerių granito visai Danės upės bei jachtų prieplaukos krantinei rekonstruoti, įsipareigojau ir gyventi su savo morerimi visą gyvenimą, kol mirtis mus išskirs.

Viską galima padaryti, kai įsipareigoji ir tuos įsipareigojimus vykdai. Čia ir slepiasi pati didžiausia jėga, kuri dieną naktį tave laiko energingą, veiksmingą ir susikaupusį. Dvasinė ramybė, sveikas kūnas bei ramus protas atlaiko įsipareigojimų sukeliamas įtampas bei gniuždymus.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!