Būtent aiškumo dėl kainos ir nėra. Init skelbia, kad nesusitarus teks kelti abonentinį mokestį, LNK teigia, kad jų transliavimo kaina siekia tik 20 ct.

Jei LNK kanalų transliacija kainuoja tik 20 ct., tai visų 12-kos komercinių TV kanalų transliacija maksimaliai kainuotų papildomus 2,40 Lt, kas nėra labai daug.

Tačiau kita kabelinė televizija „Cgates“ savo abonentams kartu su sąskaita atsiuntė tokio pobūdžio žinutę:

„Nuo 2011 m. liepos 1 d. įsigaliojo LR Seimo priimtos Visuomenės informavimo įstatymo pataisos. Jos atrišo rankas lietuviškoms televizijoms prašyti mokesčio už jų kanalų retransliavimą. Deja, po ilgų derybų, kurios baigėsi nepalankiai kabelinių televizijų atstovams, turėjome nuspręsti arba nerodyti Jūsų pamėgtų lietuviškų kanalų (LNK, TV3 ir kt.) ir išlaikyti esamą abonentinį mokestį arba pakelti paslaugos kainą.

Rinkdamiesi iš šių dviejų blogybių, mes nusprendėme išsaugoti lietuviškus kanalus pakeldami paslaugos kainą. Naujas mokestis... bus 25 Lt/mėn.“

Vidutiniškas abonentinis mokestis Vilniuje siekia 18 Lt. Jei kabelinės televizijos nori abonentinį mokestį pakelti nuo 18 iki 25 Lt, išeina, kad 12-kos lietuviškų (neskaitant LRT ir LRT2, kurie toliau transliuojami nemokamai) kanalų kaina prilyginta 7 Lt, arba 0,5833 ct už TV kanalą. Bet prisiminkime, kad LNK teigia, jog 20 ct kainuoja visi jos transliuojami TV kanalai.

Juolab, ar lietuviškų TV kanalų kokybė yra tikrai tokiame lygyje, kad ji būtų verta papildomų 7 Lt? Manau, daugelis mūsų tuo stipriai abejoja.

O kiek kabelinės televizijos moka už užsienietiškus kanalus?

Standartiškai kabelinės televizijos retransliuoja apie 50 TV kanalų. Jei iš jų skaičiaus atimtume 12 lietuviškų kanalų gausime 38 užsienietiškus. Paskaičiavę pamatysime, kad vieno užsienietiško TV kanalo kaina siekia apie 0,47 ct. O jų kokybė neretai būna aukštesnė nei visi lietuviški TV kanalai kartu paėmus.  

Tai už ką kabelinės televizijos nori imti bent 5 litais didesnį mokestį nei jis realiai vertas?

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!