Negana to, jog abiturientai skundžiasi dėl sunkio skaitymo užduoties, dalis buvo nepatenkinti tokiais absurdiškais dalykais, kaip karštis ir saulės spinduliai kabinete, baimė pamiršti asmens dokumentą arba netyčia įsinešti mobilųjį telefoną, negana to, jiems trukdė egzamino vykdytojai.

Pagaliau ir taip pasenusi švietimo sistema pradeda tikrinti nebe žinias, o įgūdžius ir sugebėjimus – pagaliau pradeda dalinai ruošti būsimam gyvenimui, kuriame visiškai neveikia principas „išmokau temą, atsiskaičiau“. Jame savo įvairiausias žinias ir gebėjimus turime naudoti skirtingose gyvenimo situacijose.

Realiame gyvenime mus „baudžia“ arba „skatina“ ne mokytojai, kurių po kelerių greičiausiai niekada nesusitiksime, o žmonės, kuriems tikrai rūpi mūsų nešama nauda ir kurie mažiausiai stengiasi sumažinti mūsų darbo kiekį ar palengvintų kitų gyvenimą. Galų gale, dėl kvailų niekniekių besiskundžiantys žmonės realiame pasaulyje vadinami liurbiais.

Ar tiki, kad pasitaikius progai nusiplaudavai nuo pamokos, net prieš pat egzaminą nusirašinėdavęs, sumaniais (tavo nuomone) būdais kvailindavęs mokytojus, delsęs iki paskutinės minutės ir aręs tik dėl pažymio ar, galų gale, manęs, kad iškaltos formulės ir datos – sėkmės garantas, gali skųstis dėl blogų egzaminų rezultatų?

Arklį galima nuvesti prie vandens, bet priversti jį gerti – ne. Būtent todėl, nei mokytojai, nei egzaminų sudarinėtojai, juo labiau tėvai ar draugai nėra kalti dėl tavo nesėkmių šiandien ar ateityje. Jei sulaukęs aštuoniolikos metų nesugebi valdyti savo emocijų ir manai, kad kažkas kitas yra atsakingas už tavo ateitį – galbūt dar ne laikas brandos atestatui?

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Pasidalinkite savo mintimis ir patirtimi. Taip pat galite susisiekti su DELFI el. paštu pilieciai@delfi.lt