Nevažiuokite dėl mokslo kokybės, pinigų ar perspektyvų. Važiuokite tam, kad pamatytumėte pasaulį! Važiuokite tam, kad patirtumėte nuotykių, išmoktumėte kalbą, kad pakeliautumėte, susirastumėte naujų pažįstamų ir draugų.

Svarbiausia, važiuokite, nes tai yra sunkiau nei likti. Važiuokite, nes bijote. Važiuokite, nes negalite apsispręsti. Kai išeisite šią gyvenimo mokyklą, grįšite stipresni, labiau savimi pasitikintys, išsilavinę ir pasaulio pamatę, asmenybės, nebijančios imtis iššūkių ir pasirengusios gyvenimo smūgiams.

Ir važiuokite dabar, po mokyklos baigimo, nes su kiekvienais metais bus vis sunkiau. Atsiras gyvenimo draugas,-ė, namas, vaikai, tada dar sunkiau bus išvažiuoti.

Prieš aštuonerius metus išvykau būdama 19 metų. Žinoma, kad buvo baisu. Juk visus gąsdina tokie pokyčiai, bet niekada nesigailėjau. Pabaigiau studijas gerame Anglijos universitete ir šiuo metu turiu puikų darbą, kuriame esu vertinama ir gaunu atitinkamą atlyginimą. Nemažai keliavau ir keliauju. Nuotykių, pakilimų ir nuosmukių netrūko.

Per šiuos aštuonerius metus pakeičiau 6 darbus - dirbau ir visų studijų metu. Pradėjau padavėjos darbu Škotijoje, o šiuo metu esu IT sistemų konsultantė. Pinigų užteko ir išgyvenimui studijų metais, ir kelionėms. Pabuvojau ir Nepalo kalnuose, ir Kambodžos šventyklas aplankiau. O dabar pildosi didžiulė svajonė - perkame namą, ruošiamės vestuvėms ir kelionei į Naująją Zelandiją! Vyras - anglas, pamergė - indė, pamergės vyras - airis. Jeigu mūsų vaikai susituoktų, jie būtų tikri pasaulio piliečiai!

Galite sakyti „juk ir Lietuvoje gal būčiau to pasiekus“, bet aš abejoju. Nuvykusi į Angliją negalėjau suklysti. Juk nebuvo šalia tėvų namų, į kuriuos galėčiau grįžti nepasisekus. Buvau priversta eiti į priekį ir siekti tikslo, ir svarbiausia - nugalėti savo baimes.

Iššūkiai, kurių nelabai patirsite Lietuvoje:

* Nesuprantate, ką restorano klientas škotas sako (dėl akcento ), tad užsirašote, kaip girdite ir tada bandote atkartoti virtuvės šefui, ir tikitės, kad jis atspės, ką tai reiškia;

* Nesuprantate, ką pašnekovas pasako, tad nusijuokiate, galvodami, kad tai buvo pokštas. Pasirodo, tai buvo klausimas;

* Negalite gauti banko kortelės, nes neturite adreso įrodymo. Neturi adreso įrodymo, nes neturi banko kortelės;

* Įjungėte orkaitę ir ji netrukus užsidegė! Pasirodo, tai buvo grilis, o grilio negalima uždaryti;

* Kambariokai privertė žiūrėti kriketą. Žaidynes trunka iki 5 dienų ir tai nebūtinai reiškia, kad joms pasibaigus paaiškėja nugalėtojas.

Mylite Lietuvą? Puiku. Grįžkite pabaigę studijas! Parsivežkite į Lietuvą pasaulio patirties ir žinių, kurias įgysite. Parsivežkite XXI amžių, kuriame nėra vietos diskriminacijai, kuriame nėra svarbu tautybė, orientacija ir religija. Kur rėkti ir žeminti darbuotoją nėra priimtina vadovavimo forma. Kur mesti šiukšles i vietinį mišką nėra „nereali idėja“. Kur užsisegti galinės sėdynės saugos diržą nereiškia būti nevykėliu.

Važiuokite, nes visada spėsite grįžti.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite pasidalinti savo mintimis? Tai galite padaryti žemiau: