Mano manymu, pagrindinės emigracijos priežastys yra šios:

1. Įstatymai ir mokesčiai. Kažkodėl susidaro įspūdis, kad valdžia priima sau naudingus sprendimus ir įstatymus, o sunkiausiai gyvenantys piliečiai nustumiami į dar didesnį skurdą. Progresinių mokesčių idėja neįgyvendinta, minimalus atlyginimas kaip stovėjo vietoje, taip ir tebestovi vietoje. Iš esmės apie pokyčius tik kalbama, bet jų nevykdoma (arba vykdoma naktinės reformos, įstatymai dažnai keičiami). Žmonės pavargo laukti ir nustojo tikėti, kad kažkas dar gali pasikeisti.

2. Požiūris į visuomenę. Tas, kuris gauna 800 lt „ant popieriaus“ (ir 678,50 Lt į rankas), ir dirbantis valytojo, kiemsargio ar kitus žemos kvalifikacijos darbus, čia yra niekas. O užsienyje šie darbuotojai vertinami. Kiekvienas nori jaustis reikalingas darbe, o ne tik mažas sraigtelis dideliame mechanizme, kurio sustojimas būtų nereikšmingas.

3.Finansiniai sunkumai ir noras gyventi geriau. Visi norime gyventi geriau. Tačiau tam, kuris uždirba 3000 Lt yra daug lengviau susikurti gyvenimą nei tam, kuris uždirba 800 Lt ir vos suduria galą su galu ar skendi skolose. Užsienyje dirbti, manau, nėra lengva, tačiau tikslus lengviau pasiekti ten, kur turi galimybę bent kažkiek pinigų susitaupyti, galbūt įsigyti nuosavą būstą. O čia? Kas tau suteiks paskolą, jei tavo pajamos minimalios? O ji suteiks, kaip tą paskolą grąžinsi? Manau, daugiausia išvažiuoja būtent tų, kurie gauna mažas pajamas arba tie, kurie neranda darbo.

4. Darbdavių požiūris į darbuotojus. Daug darbdavių ieško darbuotojų, mokančių kelias užsienio kalbas, gerai dirbančių kompiuteriu, turinčių darbo patirties ir siūlo minimalų atlyginimą. Net jei ir sutinki bent jau pradžiai padirbti už minimalų atlyginimą, vėliau labai sunku pasiekti atlyginimo padidinimo, nes darbdaviai nėra linkę mokėti daugiau (geriau susirasti kitą darbuotoją, kuris sutiks už minimumą dirbti). Kaip žinia, nepakeičiamų nėra.

Tai tėra tik kelios priežastys ir galbūt nebūtinai pagrindinės, bet bent jau aš dėl šių priežasčių norėčiau emigruoti. Kodėl aš vis dar čia? Nes nesinori palikti artimų žmonių (susvetimėjimas išvykus vis tik atsiranda) ir vis dar naiviai tikiu, kad galbūt bent kažkas pasikeis į gerąją pusę...

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!