Kiek kainuoja LR pilietybė?

Vienos kainos, mano nuomone, nėra, taip pat kaip ir vieno būdo. Palyginsiu du būdus. Pirmasis, pats žinomiausias – vestuvės (fiktyvi santuoka). Prisipažinsiu, kad nepasidomėjau, kiek ji kainuoja Lietuvoje, bet pavyzdžiui JAV prieš keletą metų kaina svyravo tarp 5-8 tūks. dolerių. Aišku, būna ir išimčių, pvz. dvi vasaras iš eilės draugai man buvo radę (nors ir neprašiau) po visai simpatišką amerikietę – vesti nemokamai.

Be abejo, manau, kad Lietuvoje kaip ir likusiame pasaulyje fiktyvi santuoka yra populiari, tačiau žinant Lietuvos ekonominę padėtį bei tai, kad valstybės tarnautojų alga nesiekia ir 1000 eurų, manau, jog kur kas populiaresniu būdu tapo ,,pilietybės įforminimas“ tarpininkaujant advokatų kontoroms.

Dar nesenai matėme, kaip žiniasklaida mirgėjo nuo antraščių, jog suimtas advokatas ir advokato padėjėjas, tarpininkavę įforminant fiktyvius leidimus gyventi Lietuvoje. Tačiau kas gali paneigti, jog tai nebuvo konkurentų užsakymas?

Faktas tas, kad per pastaruosius kelerius metus ypač Vilniuje labai padaugėjo užsieniečių. Lengviausia pastebimi azijiečių tautybės asmenys, nes pastarieji turi tradicijas apsigyventi vienoje vietoje (kvartale, mikrorajone ar pan.).

,,Pilietybė negali būti suteikiama už ateities nuopelnus“

Taip pasisakė LR Prezidentės patarėja. Ką reiškia ateities nuopelnai? Ar tai medalis, iškovotas Lietuvai? Tai kaip iškovosi medalį ar užimsi kokią nors vietą, jei niekas nesuteiks tau tokios galimybės? Juk tai – užburtas ratas, galėjo taip ir pasakyti LR prezidentės patarėja spaudos konferencijoje.

Įdomu, ar tai, kad mergina atvyksta iš už Atlanto, savo lėšomis investuoja laiką ir pinigus Lietuvoje tam, kad su lietuviu šokėju pasiektų geresnių rezultatų, o rezultatais išgarsintų Lietuvą, nėra esami nuopelnai Lietuvai?

Prezidentės nuostatą galimą suprasti

Prezidento R. Pakso pašalinimas iš prezidento posto dėl priesaikos sulaužymo pasireiškė visų pirma tuo, kad J. Borisovui buvo suteikęs pilietybę. O J. Borisovas, kaip žinome, dar iš V. Adamkaus buvo gavęs vieną aukščiausių šalies apdovanojimų. Jeigu valstybiniai apdovanojami ne už nuopelnus šaliai, tada nežinau kam...

Manau, kad prezidentei mažiausiai reikia, kad oponentai turėtų prie ko prikibti, todėl ją galima suprasti. Tačiau paprastiems žmonėms nusispjauti į politinius žaidimus, nes lietuviai yra praktiški žmonės – mums svarbiau rezultatai. Kaip byloja liaudies patarlė: ,,bėgdamas nuo vilko, užšoksi ant meškos“. O taip gali ir nutikti, ypač jei mūsiškiui teks kautis už kitos valstybės garbę. Nors kas dar belieka...

,,Atsuk antrą skruostą“ (Biblija)

Šokėjas D. Stagniūnas yra ne tik šalies patriotas, investuotojų į šalį skatintojas, bet ir pavyzdingas krikščionis. Vaikinas jau vieną kartą bandė prezidentės prašyti pilietybės savo kitai partnerei (kitai investuotojai į Lietuvą, ypač šalies reklamai), tačiau gavo smūgį į veidą ir paširdžius. Dėl tėvynės pabandė dar kartą – ir vėl smūgis (šįkart dvigubas suktukas ore) Įdomu, kiek iš mūsų jau po pirmo tokio gesto būtume paprašę kitos pilietybės?

Tas, kuria žino, kaip profesionaliam sportui reikia atsiduoti ir kaip greitai prabėga metai bei ateina ,,pensija‘‘ geriems rezultatams, daugumos tokių žmonių atsakymas –, manau, aiškus. Ir D. Stagniūnui pagaliau teks pasirinkti: ar toliau plaukti prieš srovę, ar pagaliau siekti savų rezultatų, nes Lietuvos mokesčių mokėtojų išlaikomi komitetai pataria, taip, kaip reikia.

Įdomu, kodėl komitetai nepamato, kiek valstybė kiekvienais metais investuoja pinigų į šalies reklamą ir kad per pastaruosius porą metų išvyko daugiau nei 130 tūkst. žmonių – tiek žmonių, kiek žiniasklaidos duomenimis gyvena Alytuje, Marijampolėje ir Jonavoje.

Linkėjimai iš Lietuvos!

Nenorite susimokėti už pilietybę, o blogiausia, kad patys investuojate pinigus į Lietuvą. Negi negirdėjote, kiek pinigų politikai investuoja į užsienio įmones, kad jos ateitų į Lietuvą? Ar bent žinote kiek pvz. rusakalbių, vyresnių nei 40 m., gyvenančių Vilniuje, nemoka sakinio lietuviškai suregzti, o jūs jau per interviu lietuviškai atsakinėjate – pasipūtę, visai „nesiskaitote“, žeminate dalį Lietuvos piliečių!

Dar įžūliau tai, kad norite reklamuoti Lietuvą nemokamai. Ar bent įsivaizduojate kiek buvo praplauta t.y. uždirbta pinigų per vienerius metus, kai Lietuva buvo paskelbta kultūros sostinė?! Turbūt nežinote. Kai viską sužinosite, nusipirksite pilietybę, nekalbėsite lietuviškai ir su rezultatais nešoksite aukščiau bambos, tada ir integruositės į Lietuvą.

O kol kas Lietuvoje nėra vietos Lietuvos amerikietei dar ir besimokančiai lietuviškai (greičiausia iš tiesų siekiate užimti kieno nors darbo vietą Lietuvoje), todėl čiuožkit iš čia kuo toliau, nes trečio karto galit ir nesulaukti!

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!