Kai niekaip nepavyksta sutaupyti pinigų už šildymą, o šilumos bendrovės savo reklamose mums perša idėją, kad jos neva niekuo dėtos, esu įsitikinęs, kad pinigus verčiau investuoti ne į tų įmonių išlaikymą, o į pastatų šiltinimą ir patiems imtis pastatų modernizacijos.

Pirmiausia sutvarkykime aplinką

Daugybė gandų viešoje erdvėje verčia abejoti renovacijos nauda, tačiau ar iš tikrųjų modernizacija jau išsemta tema? Juk reikia suprasti, kad daugumos dar sovietmečiu statytų pastatų apdaila yra prastos būklės, skylėta ir perpučiama vėjų, o tuo pačiu kupina teršalų ir drėgmės. Kaip žinome, vanduo yra geras šilumos laidininkas, tad kad ir kiek kaitintume savo butus, didelė dalis šilumos iškeliauja lauk. Akivaizdu, jog šildyti skylėtus namus yra tikrai neracionalu.

Vadinasi, prieš išmetant krūvą pinigų šildymui, pirmiausia reikia namus tinkamai paruošti ir sandarinti. Nauji plastikiniai langai dar tikrai negarantuoja, kad šiluma sulaikoma geriau. Modernizacija – tai kompleksinis veiksmas, apimantis sienų ir palėpių renovaciją, langų keitimą, laiptinių ir rūsių apšiltinamą, balkonų šiltinimą ir įstiklinimą ir t.t. Pasak ekspertų, jeigu visi darbai atliekami teisingai ir kokybiškai, galima sutaupyti kelis kartus daugiau šilumos, o kartu sutaupyti ir pinigų visų mūsų kišenėse.

Kita vertus, sutaupome ne tik pinigų, bet ir padidiname savo nekilnojamojo turto vertę! Jei renovacija buvo atlikta tinkamai, būstą tikrai bus galima parduoti lengviau ir brangiau. Juk akivaizdu, kad modernizuodami namą mes gražiname savo gyvenamąją aplinką, prailginame būsto eksploatacijos laiką, mažiname šilumos energijos suvartojimą ir t.t.

Svarbiausia - darbų kokybė

Suprantu, kad žmones nuo renovacijos atgraso sklandantys gandai, kad už būsto atnaujinimą sumokama brangiai, o žadėto efekto nepasiekiama. Manau, kad šiose kalbose yra dalis tiesos. Tačiau reikia pripažinti ir tai, kad renovacija nėra savaime blogas dalykas. Problema ta, kad nėra tinkamos renovacijai naudojamų statybinių medžiagų kontrolės, o neretai ir patys darbai atliekami nekokybiškai.

Lietuvos energetikos ekspertai ir mokslininkai pabrėžia, kad modernizuojant būstą būtina įsitikinti, jog pastatų šiltinimui naudojamos tik sertifikuotos ir kokybiškos statybinės medžiagos. Jie giria lietuviškas statybines medžiagas ir išskiria polistireninį putplastį kaip viena iš efektyviausių termoizoliacinių medžiagų. Statybų ekspertai pastebėjo, kad kai kurios šilumos izoliacinės medžiagos turi įvairių trūkumų, pavyzdžiui, yra neatsparios drėgmei, gniuždimui, smūgiams, juose kaupiasi purvas ir t.t. Siekdami apsisaugoti nuo minėtų problemų, Vokietijos mokslininkai sukūrė polistireninį putplastį. Šiandien Vokietijoje apie 80 proc. renovuojamų namų apšiltinami būtent polistireniniu putplasčiu.

Nekvalifikuoti specialistai yra kita neigiamo požiūrio į pastatų renovaciją priežastis. Būtina, kad šiltinimo ir modernizacijos bei kitus statybos darbus atliktų tik kvalifikuoti specialistai, kurie privalo turėti specialius kvalifikaciją patvirtinančius pažymėjimus ir vadovautis gamintojo pateikiamomis taisyklėmis. Patartina patikrinti ir įmonės reputaciją bei anksčiau atliktų darbų kokybę.

Naivu tikėtis, kad šildymo kainos sumažės savaime, tačiau esu įsitikinęs, jog tai ir mūsų pačių reikalas. Jeigu negalime tiesiogiai daryti įtakos šilumos kainoms, tai bent jau sumažinkime jos suvartojimą!

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!