Skirtumas tarp mano ir jūsų šalies yra tas, kad jūs išsivadavote iš okupantų ir trokšdami savo tautos laisvės, vėl tapote nepriklausoma valstybe.

Rugsėjo 11 d. yra mūsų nacionalinė šventė. Mes siekėme tikslo, kurį Jūs pasiekėte Baltijos šalyse - suorganizuoti Baltijos kelią. Norėjome sudaryti žmonių grandinę, kuri kirstų šalį iš šiaurės į pietus ir parodytų pasauliui mūsų troškimą išsivaduoti iš Ispanijos ir įstoti į nepriklausomų pasaulio tautų klubą.

Kodėl gi Katalonija nori tapti nepriklausoma valstybė? Jau beveik 300 metų katalonai bando integruotis į Ispaniją, neprarasdami savo kaip katalonų tapatybės: mūsų kalbos ir mūsų kultūros. Šis projektas pasirodė neįmanomas, nes jau daugelį metų katalonai buvo persekiojami, net bombarduojami, bet jie apgynė savo teisę egzistuoti.

Pasibaigus Franko diktatūrai ir įsigalėjus demokratijai, daugelis katalonų tikėjo, kad viskas pasikeis. Ispanija davė mums šiek tiek autonomijos, kuri suteikė tam tikrą savivaldą (...) Nepaisant to, kad autonomijos statutas buvo patvirtintas Katalonijos parlamento, jis buvo dar kartą pažeistas Ispanijos valstybės. Užklupus krizei nepriklausomybės troškimas dar labiau išaugo, nes Ispanija iš Katalonijos surenka didžiulę dalį mokesčių (apie 16 mlrd. eurų).

Ispanija teigia, kad ją turėtų remti kitos Ispanijos dalys, turinčios daug išteklių. Esant ekonomikos pakilimui šis argumentas turėtų prasmę, tačiau ne krizės metu, kai mūsų ištekliai sumažėjo. Kita vertus, kiek žinau, beveik visi ekonomistai, net ir tarptautiniu mastu, pripažįsta, kad nepriklausoma Katalonija būtų viena iš turtingiausių valstybių Pietų Europoje ir galėtų susidoroti su plintančia ekonomine krize.

Taigi, mes manome, kad bendras Katalonijos ir Ispanijos projektas, trunkantis jau 300 metų, nepavyko, ir vienintelis būdas išlikti tiek ekonomiškai, tiek kultūriškai - tapti nepriklausomiems nuo Ispanijos. Mes žinome, kad tai nebus lengvas kelias ir vis dar yra daug klausimų, į kuriuos reikia atsakyti: kokia bus Katalonijos valstybės ateitis?

Ar Ispanija bendradarbiaus suteikiant Katalonijai nepriklausomybę ir kokia bus jos reakcija mums priimant nepriklausomybės deklaraciją? Mes žinome, kad tai yra labai sunkus kelias, bet mes manome, kad Katalonijos žmonių stiprybė, kaip ir lietuvių, siekiant nepriklausomos Lietuvos, mums padės pasiekti tikslą.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!