Štai, pavyzdžiui, aš esu teikusi nelegalią medicininę pagalbą ne vieną kartą ir ne vienam asmeniui. Vaikystėje labai mielai lupdavau tėčiui rakštis. Esu net tetai vieną išlupus. Nors neturėjau ir vis dar neturiu chirurgo medicininio išsilavinimo, kad galėčiau tai daryti kvalifikuotai ir legaliai. Yra lengvinanti aplinkybė – buvau dar vaikas. Man naiviai atrodė, kad turiu padėti, jei manęs prašo. Apie teisinį aspektą nesusimąsčiau. O ir naudos turėjau – tėvai mane maitino ir rengė, aš net galėjau pas juos gyventi.

Nesąmonė, sakysite, smulkmena, vėl ta sektantė nusišneka. Tai juk šeima, apie kokią naudą galima kalbėti. Ir, be abejonės, būsite teisūs. Na gerai, peržiūrėkime kitus mano nusikaltimus. Esu masažavusi perpūstą sprandą. Taip pat be jokio išsilavinimo. O vaikinas, su kuriuo tą vakarą vakarieniavome, mane pavaišino gėrimu. Giminystės ryšių nėra, buvau pilnametė, turėjau naudos.

Vis tiek neatrodo rimta? Sakysite, jokios komplikacijos dėl mano nekvalifikuoto, nesterilioje kavinėje atlikto masažo vyrukui negrėsė? Ir vėl būsite teisūs! Dar esu vyrui davusi vaistų nuo galvos skausmo. Vien šią žiemą tą padariau gal dukart. Tų vaistų jam niekas neišrašė, apskritai, tai mano vaistai, ir įsigyti jie buvo visai ne galvos skausmui gydyti. Štai jums medicininė veikla. Nelegali. Ir neabejotinai gaunu iš to finansinę naudą – kadangi trečius metus auginu vaiką, vyras išlaiko visą mūsų šeimą.

Vėl kritikuosite? Sakysite, galvos skausmas per menka liga? Na gerai, o kaip jums tai: esu atlikusi operaciją. Taip, taip, nesuklydau. Kai tą patį veiksmą atliko medikai, jie taip jį ir vadino. Esu su skalpeliu ir pincetu išsipjovusi ir išsitraukusi įaugusį kojos piršto nagą. Tiesa, šią nelegalią operaciją atlikau pati sau, po to, kai gydymo įstaigoje ji buvo atlikta nekokybiškai. Šįkart gydymo įstaigos iš Valstybinių ligonių kasų negavo pajamų, bet iš esmės tai nieko nekeičia.

Beprotė? Gal. Bet kadangi rizikavau tik savimi ir naudos negavau – nenuteis…Įtariu, kad jau žinote kurlink krypstu… Na, bet pažaiskime šį žaidimą dar truputį. Dar vienas baisus nelegalios medicininės veiklos pavyzdys – kaip aš gydau savo vaiką. Ne visada suslogavusią ar sukarščiavusią vežu pas daktarus. Dažnai pati nusprendžiu, ar mušti iki 39 C pakilusią temperatūrą, ar ne. Pati nusprendžiu, ar užteks su jūros vandenuku nosį praplauti, ar jau įlašinti ką stipresnio. O juk Vaiko teisių konvencija sako, kad vaikas turi teisę gimti ir būti auginamas saugiai. Tad aš ne tik vykdau nelegalią medicininę veiklą, bet ir pažeidžiu vaiko teises…

Vis dar nemanote, kad mane reikėtų bausti? O kaip jums tai: mokydamasi vairuoti išklausiau privalomą pirmosios medicininės pagalbos kursą. Kaip ir kiekvienas vairuotojo teises turintis Lietuvos pilietis, jei prireiktų, esu įpareigota suteikti pirmąją medicininę pagalbą. Ir ką jūs manote? Teikčiau. Jei prireiktų – stabdyčiau kraujavimą ar net gaivinčiau. Negaliu pasakyti, kad po dviejų valandų žiūrėjimo į nekokybiškas nespalvotas skaidres apie kraujavimus, lūžius ir žaizdas tapau kvalifikuota tokią pagalbą teikti, bet jei šalia nebūtų kvalifikuotesnio už mane – teikčiau.

Ir vėl nusišneku, sakysite? Netikėtos, neplanuotos avarijos negalima lyginti su suplanuotu gimdymu namuose. Jūs teisūs. Ir štai, pagaliau, mūsų nuomonės išsiskirs. Jeigu aš atsidurčiau šalia gimdančios moters ir jai reikėtų mano pagalbos – aš jai taip pat padėčiau. Jei prie jos nebūtų ar dėl Sveikatos apsaugos ministro pasirašyto įsakymo net negalėtų būti žmogaus, labiau kvalifikuoto nei aš, – tuomet padėčiau aš. Padėčiau taip, kaip galiu ir moku, galbūt neprofesionaliai ir nekvalifikuotai, bet iš visos širdies. Ir man nebūtų svarbu, planavo ji tai ar ne, atsilygins man už tai ar tik padėkos. Svarbu būtų padaryti viską, ką galiu, kad gimdyvė ir kūdikis būtų sveiki. Ir visiškai nesvarbu, legalia ar nelegalia veikla čia užsiimu.

Taip kad, mieli teisėsaugininkai, vardas ir pavardė prie šito straipsnio yra tikri, – galite atvažiuoti. Ir nors negarsėjate įgūdžiais ieškoti žmonių, tikiu, kad pasistengę mane rasite.

Beje, apie paieškas. Kodėl nepaskelbus informacijos apie „dingusius“ vaikus ir jų tėvus viešai, kaip tai įprastai daroma su dingusiais be žinios? Juk esant dabartiniam visuomenės susidomėjimui šia byla, dingusiųjų pavardes ir nuotraukas parodžius per televiziją ar paskelbus spaudoje, netrukus atsiras žinančių, kur tos šeimos emigravo ir kaip su jomis susisiekti. O gal kam nors labai paranku jų nerasti?

Bet užtenka kurti sąmokslo teorijas. Vis tiek savo išradingumu prokuratūros neperspjausiu. O grįžtant prie jūsų, mieli skaitytojai, atsiprašau, jei ir vėl jus suerzinau. Tokie jau mes, sektantai…

***
Štai kaip skamba LR Slaugos praktikos ir akušerijos praktikos įstatymas, kurį autorė jaučiasi pažeidusi: „Veikla, kai asmuo verčiasi bendrąja slaugos ar akušerijos praktika, neturėdamas galiojančios licencijos, yra neteisėta.“

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!