Visą filmuką - nieko naujo. Skretas medžioja gilę. Galiausiai jis atranda žemėlapį, kuris veda į lobį, kuriame, tikėtina, dar daugiau gilių. Filmuko pabaigoje Skretas atranda Skretlantiją - vietą, kurioje ramiai gyvena kitos voverės. Jos užsiima skulptūra, skaniai siurbčioja kokteilius džiakuzyje, žodžiu, gyvena tarpusavio harmonijoje. Tačiau svarbiausias Skretlandijos privalumas - daug daug gilių.

Be abejo, Skretas negali patikėti, kad PAGALIAU pateko į gilių rojų, pradeda atiminėti visas giles iš salos gyventojų, lyg pašėlęs bėgioja ir džiaugiasi kiekviena į letenėles patekusia gile kol... pamato pačią didžiausią gilę salos viduryje. Be abejo, Skretas galiausiai užsimano tos gilės. Salos vyresnioji voverė dar bando jį sulaikyti, prašo „pakilti virš materialių norų“, tačiau Skretas nepaklauso ir... ištraukia gilę. Pasirodo, kad tai - kamštukas nuleidimo vamzdžiui ir jį ištraukus sala nuskęsta...

Koks panašumas su emigrantais? Skreto godumą galima palyginti su emigrantais, kurie atvažiuoja į kitą šalį, kurios atstovai šitiek metų kūrė ir statė tai, ką dabar turi, ir pradeda naudotis viskuo, kas buvo sukurta. Pradeda gyventi tos šalies mokesčių mokėtojų sąskaita (kalba, be abejo, apie tuos, kurie nedirba ir tik gauna pašalpas). Jie nesupranta, kad tam, jog kitose šalyse būtų TAIP GERAI, tą gerovę ilgą laiką reikėjo kurti, o ją turi sukurti, be jokios abejonės, ne valdžia, o pati visuomenė. Deja, Lietuvos visuomenė tos gerovės kurti nenori, o gal ir nesugeba.

Bet kuriuo atveju tikrai neteigiu, kad visiems emigrantams būdingas toks godumas ir nepagarba tam, ką sukūrė kita tauta, tačiau norėtųsi, kad lietuviai suprastų, kad gerovę reikia sukurti patiems - neapgaudinėjant valstybės, neapgaudinėjant vieni kitų, einant atsakingai (!) balsuoti rinkimuose, sąžiningai mokant mokesčius ir t.t. Šios pareigos yra skirtos ne tik paprastam piliečiui, bet ir valdžios žmonėms. Ypač jiems, nes jie turi rodyti pavyzdį.

Siūlau nusišypsoti ir pažvelgti į Skretą - to, ką gavome veltui, nevertiname ir galime labai greitai „praganyti“ ir dar kitus pražudyti. Neleiskite to, „pakilkite virš materialių norų“. Gyvenkime linksmai ir bent jau, kaip Skretas, turėkime savo gyvenimo tikslą!

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!