Diskretiškumo sumetimais studijų kokybės skirtinguose universitetuose nelyginsiu, tačiau pažiūrėkime, ką jūs gaunate įstoję į aukštojo mokslo įstaigą Lietuvoje. Daug žmonių, kurie baigė gimnazijas, studijos išmuša iš ritmo, nes po įtemptų mokslų nuo ryto iki pietų ir ilgo namų darbų ruošimo, dabar turėsite tik varganas 2 - 3 paskaitas per dieną, ir tik dalis tų paskaitų bus jūsų pasirinktos specialybės tema.

Jau nekalbu apie tai, kiek tų paskaitų bus realiai naudingos, o ne tuščias laiko gaišimas, kai visi susirenka „dėl vaizdo“ pasižymėti. Kalbant apie laiką, manau studentų kredo turėtų būti „išmokti kuo daugiau per kuo trumpesnį laiką“, taigi retorinis klausimas pamąstymui - kodėl studijų programos neįmanoma sutalpinti į trejus metus? Ar norima palikti daugiau laiko mums dirbti ir pramogauti?

Na, bent jau mano nuomone tai padaryti įmanoma, tik kažkokios formalios kliūtis, galbūt nenoras susitapatinti su kolegijomis, to padaryti neleidžia, o šių dienų greitai besikeičiančiame pasaulyje tie vieneri metai būtų labai daug. Patys pajusite, kad trejų metų būtų tikrai užtekę, o suspaustas laikas gal net padėtų geriau susisteminti žinias. Dar didesnė utopija - studijų profilį susidėlioti pagal savo poreikius, taip atsirenkant tik pačiam naudingus dalykus, bet tai jau palikim ateities kartoms.

Tęsiant šią temą, norėčiau pasveikinti tuos, kurie įstojo į valstybės finansuojamas vietas, galbūt išpešit kažkokios naudos, tačiau mokantiems tikrai nėra ko džiaugtis, kaina daug kur siekia apie 7000 litų už semestrą (apie 56 000 litų už visus studijų metus), ar jūs tikrai manot, kad šie pinigai atsipirks, o baigus studijas jus pakvies dirbti į „Google“, „Microsoft“ ar „NASA“?

Jei pinigai pas jus neauga ant medžių, siūlau labai rimtai susimąstyti ir nepasiduoti jaunatviškam idealizmui. Taip pat panagrinėkime, ką valstybė nuo mūsų „nusuka“ (tai galioja ir gavusiems valstybės finansuojamas vietas). Studijų krepšelį sudaro:

1) dėstytojų, mokslo ir kitų su studijomis susijusių darbuotojų darbo užmokesčiui (jos siejamos su bazine mėnesine alga (BMA), apskaičiuojamos atsižvelgiant į nustatytą norminį studentų skaičių vienam akademiniam darbuotojui ir vienam aptarnaujančiam darbuotojui). Šios lėšos sudarys 70-80 proc. studijų krepšelio dydžio;
2) prekėms ir paslaugoms, susijusioms su studijomis;
3) studentams skatinti.

Atkreipkit dėmesį į du paskutinius punktus. Nei prekėms ir paslaugoms, nei studentų skatinimui mes pinigų negauname. Kur jie nukeliauja - nežinia, bet siūlau pasitaikius progai priminti tai savo dekanui(ei) ar rektoriui(ei).

Galiausiai - paskaitos. Mano nuomone pasakymas „kiek pastangų įdėsi, tiek ir gausi“ šiuo atveju negalioja, jei studijų kokybė prasta, nesvarbu, kiek pastangų įdėsi, ji nuo to nepagerės. Jei dėstytojas, kuris turėtų įkvėpti, sudominti ir motyvuoti, to padaryti nesugeba, jis to ir nesugebės, tiesiog jūsų universitetas geresnio dėstytojo pasisamdyti neįstengė.

Ar laikantis tokio požiūrio ne geriau mokytis savarankiškai arba eiti į įmonę, kurioje planuoji dirbti ir pasisiūlyti atlikti pusės metų praktiką? Garantuoju, kad po pusės metų studentai, kurie būtų buvę tavo bendražygiai, mokysis iš tavęs. Išimtis tik studentams, kurie iš karto mąsto apie doktorantūrą ir planuoja užsiimti akademine veikla ir ypatingų specialybių atstovams.

Pabaigai - gal tai mano lietuviškas pesimizmas, bet galiu pasakyti - metai bėga, bet niekas nesikeičia. Tarsi yra iš oro nukritęs nusistatymas, kad jeigu egzistuoja sistema, mes jos negalim kvestionuoti, nes ją sukūrė „protingi dėdės“, tačiau dažniausiai būna priešingai.

Jei niekas to nedaro, dėdės sėkmingai naudojasi jos spragomis. Todėl agituoju visus studentus netylėti, kelti viešas diskusija, aktyviai naudotis savo teisėmis ir svarbiausia - nešvaistyti laiko veltui, nes jo nesusigrąžinsite, o jis prabėgs tikrai greitai. O tiems, kurie mokosi dėl diplomo, atsiminkit, kad su kiekviena išleista beraščių studentų karta jo vertė krenta ir jei niekas nesikeis, greitu metu ji bus niekinė.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Pasidalinkite savo patirtimi – ką manote apie studijų kokybę Lietuvoje? Galbūt pasirinkote mokytis užsienyje ir galite pasidalinti, kaip sekasi ten? Kokią sumą sutiktumėte mokėti už mokslus? Laukiame Jūsų minčių el.paštu pilieciai@delfi.lt.

Savo patirtimi taip pat galite pasidalinti žemiau: