Milžiniškų išlaidų. Surengti vienas sporto varžybas preliminariai gali kainuoti net iki 30 tūkst. litų. Labai įdomu, kiek Lietuvos sporto klubų ar federacijų pasiryžtų reguliariai mokėti tokias sumas. Manau, atsakymą visi žinome. Na, o stadionui pastatyti trūksta nei daug, nei mažai - 270 mln. litų. Skelbiama, kad didžioji dalis būtų finansuojama iš ES lėšų, tačiau dar 100 mln. teks sukrapštyti patiems, norint sutvarkyti infrastruktūrą.

Atsakomybė už Nacionalinį stadioną, jį pastačius, būtų metama sostinės valdžiai. Vilniaus savivaldybei tektų ne tik sukti galvą, kokius renginius organizuoti norint statinį užpildyti, bet ir padengti išlaikymo kaštus (6-10 mln. litų per metus), kurie, esant sudėtingai miesto situacijai, gali tapti tikru akmeniu po kaklu.

Pustuščių tribūnų. Lietuvos futbolo federacija teigia išgalėsianti surengti vienerias rungtynes per metus. Puiku, tačiau ką daryti likusias 364 dienas? Surengtume Dainų šventę, pakoncertuotų viena kita muzikos pasaulio garsenybė, ir viskas? Grandioziniam projektui reikalingi ir pastovūs masiniai renginiai. Tačiau akivaizdu, kad tokio poreikio nėra. Toli gražu ne visada užsipildo ir kelis kartus mažesni šalies stadionai, o didesni kultūros ar meno renginiai, kurie esą vyktų šiame milžiniškame statinyje, puikiai išsitenka universaliose arenose bei miestų estradose.

Neracionalaus lėšų paskirstymo. Pastačius šį gigantą, galėtų drastiškai sumažėti finansavimas kitų sporto objektų įrengimui ar atnaujinimui. Dėl to, kiek žinau, viešai nerimaujama.

Ar nepastačius Nacionalinio stadiono turėsime raudonuoti iš gėdos atvažiavus garsiems užsienio sportininkams? Nebūtinai. Ne vienas sporto objektas laukia rekonstrukcijos ne tik sostinėje, bet ir kituose šalies miestuose. Su ženkliai mažesnėmis išlaidomis galima atnaujinti skirtingoms sporto šakoms pritaikytus statinius, kurie būtų pranašesni didesne renginių pasiūla bei mažesniais išlaikymo kaštais.

Kitas variantas - Nacionaliniame stadione įrengti tik būtiniausias patalpas, sumažinti sėdimų vietų skaičių, t.y., stengtis jį padaryti kuo konkurencingesnį. Mat pagal dabartinį modelį stadiono nuoma, pavyzdžiui, futbolo rungtynėms būtų net 10 kartų didesnė nei kitose arenose.

Kas mūsų sporto infrastruktūrai būtų naudingiau - turėti jaukias ir kompaktiškas sporto bazes, kuriose renginiai vyktų nuolat, ar statyti milžiniškų išlaidų reikalaujantį statinį tik tam, kad statytume? Sprendimas jau priimtas. Man panašu, kad ne sporto atstovų ir mokesčių mokėtojų naudai.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!