2011 metai Europos Sąjungos komisijos buvo paskelbti savanorystės metais tam, kad visuomenę supažindintų su šia veikla ir įtrauktų į savanorystę. Visus metus vykę renginiai, paskaitos ir įvairūs socialiniai veiksmai skatino tai. Jiems puikiai pavyko, nes šiuo metu tarp jaunimo bent penktadalis, o gal net ir daugiau, yra bent vieną kartą savanoriavę. Kviečiame pagalvoti apie save, ar esate kur nors savanoriavęs.

Savanoriauti galima visur: mokykloje, organizacijoje arba įstaigoje, miesto ar kokio nors kitokio pobūdžio renginyje, akcijoje ar darbe bei, aišku, pasaulyje. Savanorystė atveria kelius išvykti į kitą miestą, valstybę, bendradarbiauti su skirtingais žmonėmis ir kultūromis, kurti projektus. Visa savanorystė remiasi tik paties asmens noru, jei žmogus nori veikti, jis prisijungia prie to, kas jam patrauklu ir gyvena savanoriška veikla, todėl net nesvarbu, ar yra jaunas, ar senas, savanoriauti gali visi. Daugelyje pasaulio aukštųjų mokyklų savanoriška veikla yra labai vertinama, todėl daug dariusiems šioje srityje yra prideda balai prie stojamojo pažymio, taigi tokia veikla jaunuoliui duoda dar didesnę naudą.

2011 metų duomenys rodo, kad ES savanoryste užsiėmė bene 100 milijonų gyventojų, tai yra penktadalis visos ES gyventojų. ES ir Lietuvoje aktyviausiai savanoriaujama sporto ir aktyvaus poilsio gamtoje klubuose - 34 proc., švietimo, meno, muzikos ar kultūros draugijose -22 proc., religinės ar bažnytinės draugijose – 16 proc., labdaros ir socialinės paramos organizacijose – 17 proc., profesinės sąjungose – 13 proc.

Pagal duomenis galime teigti, jog jauni žmonės yra aktyvūs ir bet kuri veikla, už kurią jie negauna atlyginimo, yra savanoriška. Jei tu dar nesi savanoriavęs, siūlome „pagooglinti“ ir rasi tikrai smagių ir įdomių dalykų. Beje, Tarptautinė savanorių diena buvo švenčiama gruodžio 5 dieną!

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!