Aš gyvenau Lietuvoje 24 metus ir tikrai negalėjau skųstis gyvenimu – turiu puikią šeimą, tuo metu turėjau darbelį parduotuvėje, planavau įstoti i Vilniaus universtitetą, toliau siekti išsilavinimo ir gyvenau su tėvais nuosavame name. Santykiai su artimiausiais giminaičiais Lietuvoje – puikūs.

Bet kadangi buvau jauna ir svajojau keliauti ir išmokti anglų kalbą, nusprendžiau keisti gyvenimą. Pasitaikė puiki proga įgyti aukštąjį išsilavinimą Olandijoje ir galiausiai išvykau su nerimu širdyje, kaip klostysis gyvenimas po to, juk čia pirmoji kelionė į užsienį tokiam ilgam laikotarpiui.

Atvykusi į Olandiją, Deventerio miestelį, supratau, kad pati turiu viską daryti savarankiškai. Atsirado rūpesčiai: gyvenamosios vietos paieška, anglų kalbos žinių trūkumas, kultūrinis šokas. Taip pat kankino namų ilgesys. Iš kitos pusės, tokie rūpesčiai užgrūdina ir padeda pasiekti daugiau, o gyvenimas pasidaro spalvingesnis.

Po pusmečio mokslų, susiradau įmonę Amsterdame, kurioje atlikau praktiką ir vėliau buvau priimta ilgam laikotarpiui. Darbas buvo „ofisinis“, ir tikrai neteko dirbti fizinių darbų fabrikuose ar šiltnamiuose. Taip pat Olandija man padovanojo Meilę, kurią sutikau dar mokydamasi universitete. Mano vaikinas yra kilęs iš Ispanijos, su juo jau esu trejus metus. Jaučiuosi laiminga.

Kelionės yra mano didžiausias pomėgis. Gyvendama Olandijoje, turėjau puikią progą aplankyti tokias šalis kaip Čekija, Prancūzija, Vokietija, Belgija. Deja, net ir turėdama darbą Lietuvoje, nesugebėčiau iš savo mažojo atlyginimo tiek nukeliauti. O kelionės iš tikrųjų praturtina protą ir mintis, suteikia energijos ir laimės.

Šnekant apie pačią Olandiją, galiu pasakyti, kad emigrantams yra gana lengva prisitaikyti šioje šalyje, jei moki bent anglų kalbą. Šalis yra labai tvarkinga ir čia mažai nusikaltimų (palyginus su rytinės Europos šalimis), saugu vaikščioti gatvėmis. Maisto kainos panašios į Lietuvos, tik paslaugos yra brangios. Todėl jei prireikia odontologo ar mediko paslaugų, atvažiuoju į Lietuvą, kur turime puikius specialistus. Infrastruktūra yra labai išvystyta ir į darbą ar universitetą galima nukeliauti dviračiu, traukiniu ar autobusu. Transporto priemonės yra naujos ir kokybiškos, nors kainos ir pakankamai didelės. Tam, kas nori taupyti, dviratis yra puiki išeitis.

Šiuo pasakojimu norėjau suteikti daugiau pozityvumo Lietuvos piliečiams, kurie gyvena užsienyje ar planuoja išvykti greitu laiku. Kai skaitau daug emigrantų pasakojimų, atrodo, kad gyvenimas svetur padaro žmones nelaimingus, vergais, nors jie ir uždirba daugiau pinigų. Mano pavyzdys rodo, kad svarbu užsibrėžti tikslą ir jo siekti. Taip pat labai svarbu yra išsilavinimas ir savirealizacija. Žmogus, kuris tikisi, kad viskas bus pateikta ant lėkštutės ir nesistengs pats, nebus laimingas, nesvarbu, ar yra mylimoje Tėvyneje, ar užsienyje.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Kalėdinis stalas – jau nukraustytas, o danguje seniausiai nebelikę fejerverkų pėdsakų – visi spėjo sugrįžti į įprastą ritmą, prie darbų. Skirtumas tik tas, kad vieniems pakako užverti namų duris ar sėsti į automobilį, o kitiems – lipti į lėktuvą, ir po švenčių vėl skristi namo. Svetur.

Esate tie, kuriems taip pat teko palikti artimus žmones, susikrauti lagaminą ir vėl keliauti į kitą šalį ar net žemyną? Norite pasidalinti savo istorija ir duoti atkirtį visiems, kurie išvykusius vadina išdavikais? Galite papasakoti, koks iš tiesų yra tas gyvenimas svetur, ir patarti dvejojantiems, ar verta bent trumpam išvažiuoti?

Prašome Jūsų – pasidalinkite patirtimi, patarimais ir požiūriu.

Jūsų minčių laukiame iki vasario 2 d. el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Istorija“.

Konkurse galite dalyvauti trimis būdais – siųsdami laiškus el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Istorija“, ar naudodamiesi nuorodomis žemiau. Nepamirškite nurodyti el.pašto adreso!

Savo mintimis taip pat galite pasidalinti čia:


Taisyklės:

1. Konkursas vyksta nuo nuo sausio 13 d. iki vasario 2 d.

2. Dalyvauti žaidime gali visi. UAB „Delfi“ darbuotojai žaidime dalyvauti negali;

3. Nugalėtojas/-a renkamas/-a 2015 m. vasario 3 d. burtų keliu iš visų dalyvavusių žaidime. Nugalėtojas skelbiamas konkursiniame tekste ir jam/jai pranešama asmeniškai žaidime nurodytu el. paštu.

4. Konkurso prizas – M. Anušauskaitės ir G. Jord knyga „10 litų“.

5. Konkurso dalyvis sutinka su šiomis Taisyklėmis ir pareiškia, kad jis/ji pateikia savo duomenis delfi.lt savo noru ir sutinka, kad jo/jos pateikti duomenys, būtų saugomi delfi.lt duomenų bazėje 3 savaites. Konkurso dalyvis pateikia savo duomenis delfi.lt tam, kad tretieji asmenys (šiuo konkrečiu atveju konkurso prizo steigėjas) galėtų prie šių duomenų prieiti, juos peržiūrėti ir kopijuoti, norėdamas susisiekti su konkurso dalyviais.