Šiandien, jau būdama suaugusi, suprantu, kokiu sunkiu keliu teko Lietuvai žingsniuoti norint išsaugoti savo identitetą. Džiaugiuosi, kad užaugau nepriklausomoje Lietuvoje, kuri išsaugojo unikalią savo kalbą ir papročius. Ir noriu padėkoti tau, Islandija, kad tuo metu, kai visi aplink bijojo, tu atėjai, ir ištiesei pagalbos ranką nepažįstamai valstybei, kuri stengėsi ištrūkti iš Milžinės gniaužtų.

Sena patarlė teigia: „vienas lauke - ne karys“, ir nuo tada, 1991 metų vasario 11 dieną, kai tu, Islandija, pripažinai mūsų tautos nepriklausomybę, mes niekada nebebuvome vieni. Šis žingsnis man asmeniškai nėra vien parašas ant popieriaus - tai žingsnis, kuris leido atsikratyti prievarta primestos grandinės, ir leido vadintis tuo, kas iš tikrųjų esame - ne Lietuvos Tarybų Socialistine Respublika, o tiesiog Lietuvos Respublika. Nors tavo tautos pavadinime ir yra žodis ledas (islandų k. Island), buvai mums šiltesnė už tūkstančius laužų.

Man neteko gyvai matyti žadą atimančių tavo kraštovaizdžių, tačiau jaučiu tavo žemių paslaptingumą beveik kasdien, klausydamasi magiškų Sigur Ros dainų.

Kaip žmogus, įsimylėjęs jūrą, nepaliaujamai stebiuosi tavo ainių vikingų klajonėmis po pasaulį, įsivaizduoju juos langskipais ir knorais drąsiai skrodžiant vandenynus, ir tikiu, kad šių narsių jūrininkų gretose būta ir mūsų genties - kuršių - paliktų pėdsakų. Galbūt jau tada, suvienyti vieno būrio, turėjome tą patį norą? Norą būti laisviems...?

Norėtųsi tikėti, kad didvyriškas tavo poelgis, pripažįstant Lietuvos nepriklausomybę, yra istorijos aidas, leidžiantis matyti, kad nesame tokie ir svetimi.

Artėjant tavo nacionalinei dienai, birželio 17-ąjai, noriu pasidžiaugti, kad vis dar esi tokia išskirtinė, nepriklausoma ir drąsi šalis, kuri ne tik nebijo būti savimi, bet ir palaiko kitus tame sunkiame, į nepriklausomybę vedančiame kelyje.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Islandija – sena Lietuvos bičiulė: tai pirmoji iš užsienio valstybių, išdrįsusi 1991 m. vasario 11 d. pripažinti Lietuvos nepriklausomybę. Šiai šiaurės šaliai birželio 17-ą dieną švenčiant savo nacionalinę dieną, kviečiame sudalyvauti konkurse ir laimėti bilietą į Reikjaviką!

Tai padaryti paprasta – tereikia parašyti laišką „Ačiū, tau Islandija“. Įsivaizduokite, kad Jūsų rašinys - padėka islandų žmonėms už istorinę drąsą pripažistant Lietuvos nepriklausomybę. Pasidalinkite mintimis apie Islandiją: galbūt teko šioje šalyje lankytis, turite pastebėjimų apie pačius islandus ar norite papasakoti kaip jautėtės, kai sužinojote, kad islandai pirmieji pripažino Lietuvos nepriklausomybę?

Siųskite maždaug vieno A4 puslapio apimties laiškus lietuvių kalba adresu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Ačiū tau, Islandija“ iki birželio 12 d. ir laimėkite lėktuvo bilietą „Vilnius - Reikjavikas – Vilnius“ vienam žmogui.

Konkurso dalyvis turi būti pilnametis. Jis prizu galės pasinaudoti liepos – rugpjūčio mėnesiais. Laimėtojas bus paskelbtas „Ačiū tau, Islandija“ šventės metu, birželio 15 d., Islandijos g., „Piano man“ bare.

Projekto „Ačiū tau, Islandija“ idėjos autorius ir konkurso organizatorius - pilietinės komunikacijos dirbtuvė „Balta arbata“.