Tikrų emocijų ir išgyvenimų negali perteikti jokie vaizdingi žodžiai ar dokumentiniai filmai, tik mūsų senelių ir tėvų atmintyje įsirėžę vaizdiniai priverčia per kūną perbėgti šiurpuliukus. Vis dėlto šįsyk noriu atkreipti žmonių dėmesį ne į tuos sunkius lietuviams laikus, tačiau priversti bent šiek tiek pasidžiaugti Lietuvos valstybės nepriklausomybe, kurios nebūtų be Islandijos.

Kaip teigiama, „vienas lauke ne karys“. Nors Lietuva visada buvo išvien su kitomis Baltijos valstybėmis, tačiau, kai ji pirmoji paskelbė nepriklausomybės atkūrimą, atrodė lyg visas pasaulis sulaikęs kvėpavimą laukė, kas bus toliau.

Prireikė vienuolikos mėnesių tam, kad Lietuvai, šį kartą likusiai vienai, kas nors pasiryžtų ištiesti pagalbos ranką. Bruno Ferrero, italų rašytojas, yra pasakęs: „Išgelbėti pasauliui užtenka, kad kiekvienas, nors ir visai mažas, išdrįstų pradėti“.

Islandija - ši nedidelė šiaurės Europoje įsikūrusi valstybė, pirmoji pasiryžo išgelbėti Lietuvą iš Sovietų Sąjungos gniaužtų, pripažindama Lietuvos nepriklausomybę. Po šio įvykio kitos pasaulio valstybės, iki tol tik iš šono stebėjusios Lietuvos kovą, pasekė Islandijos pavyzdžiu.

Dabar, jau praėjus daugiau nei dvidešimt metų po nepriklausomybės atkūrimo, žmonių požiūris į devyniasdešimtųjų metų įvykius pasikeitė. Galbūt praradome dalelę patriotiškumo, turėtą vienybės jausmą, laisvės troškimą bei siekį gyventi geriau, kurį anais laikais išgirdo Islandija.

Šiandien kaip Lietuvos Respublikos pilietė tariu nuoširdų ačiū šiai šaliai bei jos politikams, kurie nepabūgo galimos Sovietų Sąjungos agresijos, suprato Lietuvos norą būti laisvai bei kuri pirmoji žengė žingsnį geresnio rytojaus visai Europai link.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Islandija – sena Lietuvos bičiulė: tai pirmoji iš užsienio valstybių, išdrįsusi 1991 m. vasario 11 d. pripažinti Lietuvos nepriklausomybę. Šiai šiaurės šaliai birželio 17-ą dieną švenčiant savo nacionalinę dieną, kviečiame sudalyvauti konkurse ir laimėti bilietą į Reikjaviką!

Tai padaryti paprasta – tereikia parašyti laišką „Ačiū, tau Islandija“. Įsivaizduokite, kad Jūsų rašinys - padėka islandų žmonėms už istorinę drąsą pripažistant Lietuvos nepriklausomybę. Pasidalinkite mintimis apie Islandiją: galbūt teko šioje šalyje lankytis, turite pastebėjimų apie pačius islandus ar norite papasakoti kaip jautėtės, kai sužinojote, kad islandai pirmieji pripažino Lietuvos nepriklausomybę?

Siųskite maždaug vieno A4 puslapio apimties laiškus lietuvių kalba adresu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Ačiū tau, Islandija“ iki birželio 12 d. ir laimėkite lėktuvo bilietą „Vilnius - Reikjavikas – Vilnius“ vienam žmogui.

Konkurso dalyvis turi būti pilnametis. Jis prizu galės pasinaudoti liepos – rugpjūčio mėnesiais. Laimėtojas bus paskelbtas „Ačiū tau, Islandija“ šventės metu, birželio 15 d., Islandijos g., „Piano man“ bare.

Projekto „Ačiū tau, Islandija“ idėjos autorius ir konkurso organizatorius - pilietinės komunikacijos dirbtuvė „Balta arbata“.