Eina tėtis ryte į darbą valdiškoje įstaigoje su išklypusiais bateliais, švarkeliu su specifiniu dezinfekcijos kvapeliu (pirktu dėvėtų drabužių parduotuvėje), nešinas plastikiniu maišeliu, o jame – dėžutė su sumuštiniais, kuriuos žmona sutepė be sviesto. Visą sviestą ji sunaudojo vaikų sumuštiniams, o jam ir neliko pirmadienio rytą.

Jeigu mes imsime 4 asmenų šeimą, tai kiekvieno ryto sumuštiniams išsinešimui 1 sviesto pakelio yra mažai. Parduotuvėje pakelis sviesto (200 g, be priedų) kainuoja daugiau 1 eurą. Skaičiuojam – vidutiniškai per mėnesį tik per 22 darbo dienas 22 eurus šeima išleidžia tik sviestui.

Paprastai tėčio dėžutėje yra sumuštiniai su sūriu. Tegul žmona pjausto labai plonai, kaip per II pasaulinį karą, sūrio, nesupjaustyto riekelėmis, nusipirko parduotuvėje akcijos metu po 0,55 euro už 100 gramų. Darbštuolė kiekvieną rytą taupydama supjausto šeimos sumuštiniams gal tik apie 200 gramų (1,10 eurų).

Per mėnesį šeima išleidžia sumuštinių sūriui 24,20 euro.

Tik sumuštiniams į darbą ar į mokyklą 4 asmenų šeima išleidžia per mėnesį 46,20 eurus. Jų šešios galvos/skyriaus vadovo kvalifikuoto darbo mėnesio alga valdiškoje įstaigoje, neatskaičius mokesčių, yra 461,50 eurų (alga apskaičiuojama pagal LRV nutarimą Nr. 511). Valytojos (nekvalifikuoto darbo) alga nuo 2016 m. liepos 1 dienos, neatskaičius mokesčių, yra 380 eurai.

Mama, dirbanti valdiškos įstaigos raštinėje (kvalifikuotas darbas) uždirba per mėnesį, neatskaičius mokesčių, 404,70 eurų.

Ji yra sumani šeimininkė. Keliasi apie 6 val. ryto ir verda šeimai pusryčiams košes, išradingai pietums gamina karštą maistą ir pamaitina savo šeimą pigesniu bulvių ir vištienos variantu. O jeigu nėra kur namuose žiemą laikyti daržovių, tai tenka slėpti nusipirktas iš parduotuvės bulves po 0,14 eurų už 1 kg, balkone po antklode.

Šeima jau pamiršta pirkti knygas, eiti į koncertus ir spektaklius. Taip, yra bibliotekų ir nemokamų renginių, šiais pasiūlymai šeima visada pasinaudoja.

Nekalbam apie vaikų ugdymą, pramogas, pirkinius mokyklai, greitai išaugamus drabužius ir batus. Drabužių vaikams taip pat galima dėvėtų drabužių parduotuvėse „su kvapeliu“ nusipirkti.

O kaip su jų atostogos? Kur šiai šeimai oriai paatostogauti, jeigu ji neturi sodo, sodybos, senelių kaime?

Vyriausybė seniai nekeitė kvalifikuoto darbo koeficientus biudžetinėse įstaigose.

Esu girdėjusi, kad ministerija pataria tokiems darbuotojams prašyti savo įstaigos vadovų iki 100 proc. priedų prie savo mėnesio atlyginimų už papildomus ir skubius darbus.

Nueina abu tėvukai pas savo įstaigos vadovus prašyti priedų prie atlyginimo, bet tik šeimos galvai/skyriaus vadovui iki metų pabaigos skiriamas prie atlyginimo 100 proc. priedas už papildomus ir skubius darbus (461,50 eurų + 461,50 eurų).

Laimėjimas, jau turim išmaldautą net didesnį atlyginimą „ant popieriaus“ – 923 eurų. Valio!

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Gal galite patarti moteriai? O gal norite papasakoti, kiek uždirbate jūs? Kiek papildomai turėtumėte uždirbti, kad būtų patenkinti Jūsų poreikiai? Pasidalinkite savo mėnesio išlaidomis ir parodykite, koks turėtų būti jūsų atlygis. Jūsų minčių laukiame el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „ Atlyginimas“.