Aišku galima manyti, kad tai tik vienos sistemos spragos ir galima tiesiog sukurti saugią sistemą. Deja, net teorinė, saugi internetinio balsavimo sistema nepanaikina kitokio pobūdžio grėsmių.

Internetinio balsavimo sistemą, kitaip nei popierinį balsavimą, gali stebėti tik tokios itin aukštos kvalifikacijos stebėtojų komandos kaip Estijos internetinio balsavimo sistemos analizę atlikusi ekspertų komanda.

Tačiau net teorinė, saugi sistema būtų pažeidžiama informacinio karo, bukos dezinformacijos, šmeižto atakų, kurios, net praėjus ilgam laikui po rinkimų, galėtų sukelti, kad ir nepagrįstas abejones išrinktos valdžios teisėtumu ir destabilizuoti padėtį.

Internetinio balsavimo įvedimas - tai įrankis sukeliantis daugiau grėsmių, nei naudos. Norėdami tapti modernesne valstybe turėtumėme dėmesį skirti neabejotiną naudą teikiančioms ir saugioms internetinėms sistemoms. Tokioms kaip:

- Elektroninis pasirašymas už kandidatus ar norint surengti referendumus. Galima būtų įvesti kvotas, jog kiekviena iniciatyva ar kandidatas turėtų surinkti ne mažiau kaip pusę parašų elektroniškai;

- Tokios šiuo metu entuziastų ar nevyriausiybinių organizacijų kuruojamos itin novatoriškos sistemos kaip manovaldzia.lt, parasykjiems.lt turėtų tapti oficialiomis valdžios sistemomis.

Dėsninga, kad šių sistemų kūrėjai labai aktyviai priešinasi internetinio balsavimo įvedimui, tačiau jų argumentai nėra girdimi. Tuo tarpu jų kuriami naudingi įrankiai lieka paraštėse.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!