Į paskolas nežiūriu griežtai, jeigu jos duoda vadinamąją grąžą (pvz., paskola butui, automobiliui ir pan.). Tačiau kokio velnio imti paskolą barzdaskutei?! Taip taip, vienas veikėjas iš tos laidos buvo sugebėjęs tokią paimti. Arba kažkokiems niekalams, kaip drabužiai, kelionė ir t.t.? Aš suprantu, kad žmonėms reikia gyventi DABAR, ir žmonės DABAR nori gyventi GERAI, bet gal reikia mąstyti galva, o ne užpakaliu ar dar kuo nors? Pasiima tūlas lietuvis paskolą, nuvažiuoja dviem savaitėms į Ispaniją, gyvena taip, kad pasijaučia kaip koks turtingas dėdė Semas, o grįžęs į savo Lietuvėlę graužia leteną. Na ir dar skundžiasi, kaip „ant šios Lietuvos“ gyventi blogai ir asmens bankrotas neįteisintas ir pan.

Apie gyvenimą pagal savo galimybes, be abejo, jis nesusimąsto. Nes jam gi reikia ir naujo telefono, prigrūsto visokių reikalingų ir nelabai reikalingų funkcijų, ir plačiaekranio „teliko“ (nes kaip gi draugai ateis futbolo žiūrėti per mažą ekraniuką), galingo „kompo“, kad galėtų „pūstis“ filmus kuo greičiau, mašinos, sofos, lovos, „dolčių gabanių“, didelio šaldytuvo (alui susidėti) ir t. t. O štai kodėl tokie tipeliai vėliau verkia, kad neturi už ką tas paskolas atiduoti? Nes yra idiotai!

Tarp mūsų sklando tarsi kokiu anekdotu pavirtęs atvejis: viena motulė paėmė paskolą, kad išleistų savo vienturtę dukrą už vyro. Suprask, vestuvių baliui suorganizuoti. Kaip bebūtų gaila, dukrytė po pusės metų su vyru išsiskyrė, o motinėlė paskolą grąžina iki šiol (na, gal jau ir grąžino, anekdotas-istorija seniai įėjo „į apyvartą“). Tai va, mielieji mano, galiu drąsiai pasakyti, kad patys idiotiškiausi yra tie, kurie ima paskolą vestuvėms! Esą be jų išgyventi NEĮMANOMA. O jeigu dar užsimeni apie kuklią šventę, dar ir užsiputoja – nieko tu nesupranti, čia gi VESTUVĖS (suprask šventės didingumas, dydis ir t. t. tiesiogiai daro įtaką būsimos šeimos gerovei). Na ir kas čia per kliedesiai? Ar ne gėda, žmonės? Suprantama, visoms norisi tos baltos suknelės ir gražios šventės, bet ar taip spirga, o gal galima palaukti ir pasitaupyti? Ne, man atrodo, tokios nuotakos-monstrės (kurios dažniausiai mano, kad kuo daugiau „svarovskių“ ar kokio kito šlamšto ant jų suknelės – tuo jos vertingesnės), vis tiek nesupras, kad gyventi reikia pagal savo galimybes.

Dar mane iš proto išveda žmonės, kuriems, tarkime yra 40 metų, jie pasiima paskolą 1 mln. ir pasistato namus. Na tokius namus didingus ir gražius, su n kambarių ir pan. Kukliai gyventi – ne jiems. O kam save varžyti? Tik, ups, bėda ta, kad paskola paimta 40-iai metų. Taigi, paskutinį įnašą žmogus turės atiduoti būdamas 80-ties. Suprantate? Ne visi iki tokio amžiaus išgyvena! Taip, galite kaltinti bankus, kad neapdairiai dalino paskolas, bet tam galva žmogui ir duota, kad jis neimtų visko, kas jam siūloma ir už ką vėliau teks brangokai sumokėti.

Šio mano piktoko pasvarstymo iš viso nebūtų, jeigu žmonės, pasiėmę paskolą, sugebėtų prisiimti ir atsakomybę. Užuot tą padarę, jie skundžiasi, kad Lietuvoje blogai gyventi, palūkanos didelės, bankams vergaujam, žodžiu, visi kalti, tik ne jie. Aišku, šiuo metu toks idiotizmas nebėra taip paplitęs, kaip buvo „klestėjimo“ laikais, bet reikia gi įspėti žmones, juos papurtyti (tuos, kurie dar mąsto), nes gerbiamas premjeras gi trimitavo visai neseniai, kad ekonomika kyla. Kyla ekonomika, o jūs nusileiskite ant žemės ir stenkitės gyventi pagal savo galimybes. Pagalvokite, ar be to, kam imate paskolą, gyventi negalite. Galite, ir netgi laimingai!

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!